Analyse av Vålerenga anno 2007

Overgangsvinduet stenger 31. mars og stallen er nå så godt som komplett. Hva mer kan vi ønske oss? Selvfølgelig håper vi alle på en Braathen når overgangsvinduet åpner til sommeren, men den stallen vi har nå skal nok klare å løfte oss et langt steg mot en solid sesong. Alle ledd er i og for … Fortsett å lese «Analyse av Vålerenga anno 2007»

Overgangsvinduet stenger 31. mars og stallen er nå så godt som komplett. Hva mer kan vi ønske oss? Selvfølgelig håper vi alle på en Braathen når overgangsvinduet åpner til sommeren, men den stallen vi har nå skal nok klare å løfte oss et langt steg mot en solid sesong. Alle ledd er i og for seg forsterket siden i fjor, og akkurat derfor er vi optimister foran denne sesongen.

I denne analysen av årets Vålerenga stall så vil vi rangere hver lagdel med poeng fra 1 – 10 som blir gitt ut fra norsk standard.

Keeper
Øyvind A. Bolthof
Arni Gautur Arason

Samme to gutta som i fjor. Arason har vært ute en stund nå med en kneskade som ble operert i november. I Arasons skadefravær har Bolthof grepet muligheten og har nå stått flere gode kamper for Vålerenga. Selv om Arason nå er tilbake så var det Bolthof som stod mot Helsingborg i kvartfinalen til Royal League. Uansett vil nok mest sannsynlig Arason være den som vokter buret for Enga denne sesongen, selv om vi alle husker hvor god Øyvind etter hvert ble den sesongen han fighta Morten Bakke ut av buret. Periodevis har imidlertid både Bolthof og Arason vist enkelte glipper, men la oss håpe at selvtilliten som en toppkeeper er totalt avhengig av å ha, raskt kommer på plass etter en god oppkjøring mot sesongstart.

Vålerenga har en utrolig sterk keeperduo som få andre lag kan konkurrere mot. Selv om Arni blir førstekeeper så har Enga seriens beste reservekeeper i Bolthof.

Poeng: 9

Forsvar
Allan K. Jepsen
Jørgen Horn
Andre Muri
Freddy dos Santos
Jarl André Storbæk
Ronny Johnsen
Kjetil Wæhler
Arnar Førsund – NY

Førsund er tilbake fra lån i Sandefjord, ellers er det ingen endringer på laget fra i fjor.
Storbæk – Wæhler – Johnsen – Jepsen er sannsynligvis den sterkeste fireren med Muri, Horn og Førsund like bak som alle vil ha en plass i midtforsvaret. Freddy er poteten som kan brukes overalt på banen, unntatt som stopper. Han vil nok først og fremst være en erstatter til backplassen i år, med mindre han igjen vil foretrekkes på høyre midtbane. Der har han tidligere i perioder vist storspill. Horn har overbevist stort på La Manga og blir nok den største utfordreren til Wæhler og Johnsen. Wæhler har slitt en del med sykdom og skader, men de tre andre er bankers.

Backene kan bli veldig utsatt ved skader. Freddy, Førsund og T. Holm kan steppe inn her. Holm kan bli årets komet på stopperplass. Forsvarsrekka til Enga vil mest sannsynlig være den beste i årets Tippeliga, men det forutsetter stabilitet og lite skader. Vi har uansett folk som kan steppe inn hvis det skulle bli krise eller formsvikt.

Poeng: 7

Midtbane:
Thomas Holm
Morten Berre
Alexander Mathisen
Christian Grindheim
Jalal El-Garbi
Mohammed Fellah
Steinar Strømnes
Jørgen Jalland – NY
Sebastian Mila – NY

Jørgen Jalland har endelig kommet hjem og vil nok ta en plass på midtbanen. Hans innhopp i treningskampene så langt har vist at han er sulten på mer spill, og innsatsen har derfor vært bra. Spørsmålet blir hvem som må ut. Thomas Holm er en ”Makelele”-type som er utrolig god i det usynlige arbeidet til en defensiv midtbanespiller, mens Grindheim er en mer offensiv type og mer lik Jalland. Disse tre vil nok uansett rullere mye, alt etter hvordan kampene utvikler seg.
Mila er foreløpig et klart førstevalg på venstrekant, men denne plassen vil nok også Mathisen ha. På høyrekant er det foreløpig noe mer usikkert – Freddy kan bli brukt en del her, men Berre var også periodevis meget god på denne plassen i fjor.
Mila – Jalland – Grindheim – Berre er nok den antatt sterkeste fireren.

Det kan fort bli et tøft år for Strømnes, Fellah og El-Garbi, så det spørs nok om ikke en av disse drar til sommeren, men det er så langt vi ønsker å dra overgangsspekulasjonene nå foran sesongstart. Holm vil være den store utfordreren sammen med en fremadstormende Mathisen. Vi har uansett veldig god dekning på de fleste plasser. Sørensen, Freddy, Johnsen, og Fredheim kan vikariere på midtbanen uten store problemer.

Vålerenga har en sterk midtbane, men høyrevingen kan fort bli det svake punkt. Vi er avhengig av at Berre, eller Freddy, raskt finner den tryggheten de trenger for å prestere godt på plassen, og etablere seg som et førstevalg. Vi legger ikke skjul på at vi har store forventninger til Mila på venstresida, mens vi nå har en god og sterk sentral midtbane, mye takket være forsterkningen en returnerende Jalland har gitt oss.
Få kan konkurrere med dekningen Vålerenga har på midtbanen og det gjør at vi er lite sårbare for skader og karantener på midten.

Poeng: 8

Angrep
Rune Lange
Jan Derek Sørensen
Glenn Roberts
Daniel Fredheim Holm

Vi har en potensiell toppscorer i Rune Lange, hvis han kommer helt tilbake til den formen han treger for å prestere slik vi vet han kan. Han har slitt med skadeproblemer i flere år nå som de fleste har fått med seg, men har blitt matchet rolig og fornuftig i fjor for å ikke skape risiko for nye skader i hans oppkjøringsperiode mot matchform. Sørensen var ekstremt viktig på vårsesongen i fjor, men det spørs nok om dette ikke blir hans siste år. Det håper vi Jan Derek utnytter til å sette et solid og verdig punktum for karriéren. Glenn kan fort bli årets komet, men det samme ble sagt i fjor. Vi tror og håper han tar et stort steg fremover under Myhre i år.
Fredheim må bygge på det han viste oss for to sesonger siden, etter et par middelmådige sesonger nå. Myhre/Aabrekk kan fort bli en viktig faktor her også.

Skadefri og i form har Vålerenga en av de absolutt bedre angrepsrekkene i serien, men vi har kanskje behov for en liten forsterkning, om ikke for annet enn å skaffe oss litt sikring ved eventuelle skader. Som nevnt i ingressen håper nok mange på Braathen i løpet av sommeren. Vi tror at Braathen sammen med Fredheim Holm kan bli en ”våt drøm” av en killer-duo, noe de viste til fulle når de spilte sammen på Skeid, så det er lov til å drømme litt her. Vi har flere potensielle matchvinnere, men vi trenger at en eller flere står frem som virkelig målkåte for at vi skal henge med helt i toppen. 15 mål må være et minstekrav til minimum en av disse gutta, og en skadefri Rune Lange i god gammel form fremstår som det sterkeste alternativet per dags dato. Fredheim og Lange har fått tid og ro til å finne den nødvendige tryggheten, og i år er det på tide at de beviser hva de er gode for.

Poeng: 7

9 + 7 + 8 + 7 = 31 av 40 mulige poeng

Vålerenga er en klar utfordrer til seriemesterskapet i år. Etter bronsen i fjor er det virkelig på tide å vise hvem som er best i Norge, og de tre siste årene sett under ett har vist at Vålerenga helt klart har markert seg som et topplag. Forhåpentligvis skal vi klare å slå vår fattige nabo i vest også! Alt annet enn en medalje i 2007 vil nok være en skuffelse for mange. Muligens vil det komme et par forsterkninger i sommer, men uansett så skal det ikke være noe problem å henge med i toppen med den stallen vi har nå.

Alt av fyllehistorier som man hørte rykter/fakta om i fjor forventer vi at vi ikke trenger å gjenoppleve. Såpass proffe forlanger vi at gutta er. Nå har unggutta fått et år til på rævva og da bør man kunne regne med at alle vet hvordan man skal oppføre seg når man er en profesjonell fotballspiller.

Flere spillere begynner for tida forhandlinger om nye kontrakter. Mange har veldig mye å bevise med de lønnskrava de kommer med, og bør foreløpig ligge lavt med tanke på eventuelle lønnsøkninger, men om de presterer slik vi både ønsker og forventer så må vi nok innse at lønnsnivået til elitefotballspillere i Norge er på vei oppover. Noen er muligens også på vei ut etter årets sesong eller allerede i sommer, men de spekulasjonene lar vi ligge nå. Nå er det å prestere som gjelder.

I 2007 blir den store utfordringen til Vålerengas stabilitet. Stabilitet til å ikke gå flere kamper uten seier, stabilitet i alle ledd og på alle plasser. Vi forventer færre forsvarstabber og bedre prestasjoner både offensivt og defensivt. I 2007 skal det stilles krav. I 2007 skal vi befeste vår posisjon som Norges beste lag.

FOTBALLSESONGEN 2007 ER HER, GLED DEG!

Legg igjen en kommentar