Velkommen, Jan-Erik Aalbu

Vi har tatt en prat med Norges ivrigste sportsdirektør, en sportsdirektør som prater på inn og utpust, en nyansatt med visjoner og mest av alt, tro på det han gir seg i kast med. Aalbu starta på jobben i dag og VPN forstyrret han allerede etter et par timer, men vår nye sportsdirektør var elskverdigheten … Fortsett å lese «Velkommen, Jan-Erik Aalbu»

Vi har tatt en prat med Norges ivrigste sportsdirektør, en sportsdirektør som prater på inn og utpust, en nyansatt med visjoner og mest av alt, tro på det han gir seg i kast med. Aalbu starta på jobben i dag og VPN forstyrret han allerede etter et par timer, men vår nye sportsdirektør var elskverdigheten selv.

Vi starta intervjuet med å spørre Aalbu om det var riktig at han ikke hadde fått telefon på kontoret enda. Noe han bekrefta. Når vi prøvde å antyde at ansettelsen kanskje hadde kommet som en overraskelse på administrasjonen og at resepsjonsdama fortvilet hadde ringt rundt med følgende bønn: ”Det står en golfer i resepsjonen som sier han jobber her, er det noen som veit hvem det er?”, ler Aalbu avvæpnende og sier at alle forhold rundt ansettelsen har vært håndtert profesjonelt. Da Aalbu dukket opp på Valle i dag tidlig, kom det ikke som noen overraskelse på noen.

Her kommer noen av punktene som Aalbu gikk igjennom i samtalen med VPN:

Forsterkninger av laget
Det viktigste for klubben er å ta vare på den spennende gruppa vi har i dag. Når det er sagt, så er det også slik at vi ønsker å forsterke stallen med flere spillere. Vi har allerede flere navn på blokka, men situasjonen er at de økonomiske rammene for overganger ikke er boks enda, slik at vi kun har foretatt sonderinger.
Vålerenga har altså foreløpig ikke gått inn i konkrete forhandlinger med spillere/klubber. Robert Koren som det stadig går rykter/ønsker om på diverse forum, er i hvertfall foreløpig bare en forumdrøm. Vålerenga har ikke vært i kontakt med mannen de senere månedene sier Aalbu.

Mens man tidligere har gått etter etablerte navn, og hatt både positive og mindre positive erfaringer, vil man nok i fremtiden prøve å tenke mer langsiktig. Spilleren må gjerne være en etablert spillerprofil, men samtidig skal det nok mer til i dag å hente en spiller som er på hell i karrieren, enn tilfellet har vært tidligere. Likevel er det klart man også ønsker etablerte spillere, men da gjerne spillere som fortsatt har et utviklingspotensiale.

Aalbu er ikke bekymret for at de nødvendige midlene til forsterkninger ikke skal komme på plass. Når det er slik at andre aktører handler tungt, skulle det bare mangle at en klubb som Vålerenga også må melde seg på. Prosessen med å skaffe til veie nødvendige eksterne midler pågår, og man er på Valle optimistiske med tanke på å få dette på plass.

Ronny Johnsen
Tom Henning Hovi er definitivt ute, Flo har man ønsket lykke til videre, men Aalbu sier han har et klart ønske og håp om at Ronny Johnsen blir med også i 2007. Her har man ikke avsluttet dialogen og VPN aner vage positive signaler rundt en eventuell forlengelse av Ronnys kontrakt. Ronny hadde en kjempesesong i 2006 og er en spiller som fortsatt har mye å bidra med forteller Aalbu, med om mulig ekstra glød.

Spillerkarrieren
Aalbu hadde to fine sesonger i Vålerenga og de mest positive minnene, er den positive betydningen Olle Nordin hadde for hans utvikling. Olle var en flott type og vi som trente under Olle i hans første periode i Vålerenga er udelt positive til han som person og trener.

Hvilke betydning det har at han har spilt for Vålerenga tidligere, i forhold til den rollen han skal fylle nå, er Aalbu usikker på. Nesten uansett hvor dårlig man har vært som spiller blir man huska når man har hatt en periode i klubben, og kanskje blir man lettere oppfatta som en av gutta, sier en lett beskjeden Aalbu.

Lederkarrieren
Aalbu tror at hans tidligere lederposisjoner i norsk idrett er noe han vil dra nytte av også i jobben for Vålerenga. Norsk vinteridrett er veldig godt organisert og erfaringene fra hoppsporten og samarbeidet med Olympiatoppen gir ballast til de organisatoriske utfordringer man møter i jobben.
Golfsporten er kanskje mindre i Norge, men samtidig kan fotballen ha noe å hente her også, gjennom at golf er en av verdens mest kommersialiserte idretter. Særlig husker Aalbu de større golfturneringene og hvordan han opplevde golfikonet Tiger Woods. Man behøvde ikke å se Tiger for å vite at han var i nærheten, når Tiger var til stede var det som om området ble elektrisk. Lang tid med ledererfaring har gjort Aalbu mer moden, mens han tidligere trodde han var utdelt en fasit og visste alt, har både opp og nedturer gjort han mer ydmyk.
Aalbus tidligere ledererfaring har vært innen individuelle idretter, og han tror at fotballspillere fortsatt har noe å hente fra andre trenings og konkurranseidretter. Fotballen og holdningene innen fotballen har utviklet seg mye på de tyve årene siden jeg var i Vålerenga, men jeg tror fotballspillere også i dag kan ha noe å hente fra andre idrettsmiljøer.

Aalbu og spillermarkedet
Aalbu har ikke den store erfaringen fra spilleroverganger, og heller ikke den store oversikten over hva som er i markedet. Dette er noe jeg må lære på veien og det var ikke på grunn av slike kvaliteter Vålerenga hentet meg. Samtidig så sitter klubben med Lars Bohinen, Myhre og Aabrekk som har god kontroll på hva som rører seg i dette markedet.
”Vis meg en mann som har spisskompetanse i alt, så skal jeg vise deg en mann som juger”, er Aalbu sitt svar når vi spør om han opplever det som en stor ulempe at han ikke selv sitter med denne kompetansen per i dag.

Vålerenga og økonomi
Aalbu presiserer at økonomien i Vålerenga er sunn. Når man snakker om at det mangler penger til nye spillere så er det nettopp det som mangler. Det innebærer at det er avsatt midler i budsjettet til driftskostnadene ved å ha en ny spiller i klubben. Det er kun anskaffelseskostnadene (kjøpesum/sign on fee osv) det mangler penger til per i dag. Samtidig så er dette de samme økonomiske rammer jeg ble presentert i forbindelse med at jeg takket ja til jobben. Vi er inne i en løpende prosess med å skaffe til veie kapital, som vi har positive forventninger til utfallet av.

Vålerenga og ambisjoner
Før man har fått banket de økonomiske rammene og sett hvilke forsterkninger og endringer det blir i stallen er det for tidlig å si noe om hvilke ambisjoner vi kan ha for 2007 sesongen. Vålerenga må alltid ha som ambisjon å gjøre det best mulig, men en nøktern realistisk ambisjon vil man ikke kunne komme med før spillermateriellet er klart.

Første dag på jobben
Etter de mer trivielle gjøremål, på det som offisielt kan kalles første arbeidsdag, var hans første og viktigste jobb i dag å kartlegge spillerstall og behov med Petter Myhre. Jobben innebærer mye møtevirksomhet og nå i begynnelsen er det viktig å få en oversikt for å vite hvor man skal sette inn ressursene. Selv om stillingsinnholdet og ansvarsfordelingen i klubben er klart definert så blir det allikevel slik at de forskjellige personenes kvaliteter og behovene i organisasjonen vil påvirke stillingsinnholdet på sikt.

Å jobbe for Vålerenga
Det å gå løs på en jobb i Vålerenga er helt spesielt for alle. Du har Klanen som er helt unike, de har ingen over seg, ingen ved siden og knapt noen under, de er i en egen klasse. (VPN tar naturligvis i mot ros og smiger med takk, det er kun kritikk vi vil ha oss frabedt red. anm.)
Samtidig har Vålerenga en helt spesiell posisjon og navn både hos meg og ellers i idretten. Vålerenga har stolte tradisjoner og jeg gleder meg til fortsettelsen og håper vi vil få store opplevelser sammen, foran et voksende publikum avslutter Aalbu.

Vi takker en svært engasjert Aalbu for samtalen og kan ikke se for oss annet enn en mann med det rullebladet, iveren og engasjementet han legger for dagen vil lykkes i Vålerenga.

Legg igjen en kommentar