”Vi må spille tidenes beste Vålerengakamp”

Nesten med litt ekkel smak i munnen smyger VPN seg bort til Rekdal og spør om han har tid til et intervju, på vei ut av avgangshallen på Gardermoen. Jo da, I har tid. Vi vet nemlig at norsk presse har vært på Rekdal for de taktiske valgene som ble gjort, så vi spør litt … Fortsett å lese «”Vi må spille tidenes beste Vålerengakamp”»

Nesten med litt ekkel smak i munnen smyger VPN seg bort til Rekdal og spør om han har tid til et intervju, på vei ut av avgangshallen på Gardermoen. Jo da, I har tid.

Vi vet nemlig at norsk presse har vært på Rekdal for de taktiske valgene som ble gjort, så vi spør litt forsiktig hvordan møtet med norsk presse har vært etter kampen.

”Når du sier ja til å trene Vålerenga så tar du en jobb som alle har en mening om og hvor det settes spørsmålstegn ved mange av valgene dine når fasiten er klar. Det er både et gode og et onde, det er veldig utfordrende å ha en posisjon som skaper så stort engasjement.”

Resten av samtalen foreløp nær uten spørsmål, men med en pratende og gestikulerende Rekdal:
«Jeg har ikke behov for å forsvare de taktiske valgene som ble gjort før kampen. Vi visste hva som kom, vi visste vi møtte et godt fotballag og vi brukte tid før kampen på å forberede oss på en forrykende åpning fra hjemmelaget. Det var flere ting jeg fokuserte på som viktige:
Allan og Storbækk skulle låse av kantene og Grindheim og Thomas Holm skulle ligge som et skjold foran forsvaret vårt. Da blir jeg irritert og skuffa når måla kommer nettopp på den måten og i den fasen av kampen hvor vi skulle ha et særlig fokus på dette. Jeg har aldri opplevd at Vålerenga har sluppet inn 3 mål i løpet av litt mindre enn ti minutter før, og jeg vil ikke oppleve det igjen. Det er rett og slett ikke bra nok. Når gjennomføringsevnen ikke er god nok, vil systemet og de taktiske valga være mindre viktige, her slipper vi inn mål fordi vi står passive og ser på, i stedet for å løse oppgavene vi har satt oss.

Ingen må komme og tro at vi undervurderte dette laget. Vi visste hva vi gikk til og tsjekkiske klubblag er ingen kasteballer i Europeisk fotball. At det var veldig varmt hadde heller ingen ting å si, mot slutten av kampen virket tsjekkerne mer slitne enn våre spillere.»

Ardian Gashi
«Når jeg først snakker om taktiske valg så vil jeg si litt om hvorfor Gashi, Flo og Wæhler ikke spilte fra start i dag. Gashi har vært god den siste perioden og ville starta mot Mladà Boleslav under normale forhold. I det siste har Ardian hatt følelse av antydning til strekk i beinet og vi tør ikke risikere at han skal være ute i flere uker fordi vi matcher han for hardt i en periode med viktige kamper på rad og rekke. En strekkskade på Ardian nå, ville svekke oss både i returkampen og i serien hjemme. Slik kampbildet utvikla seg, så fikk jeg ikke noe valg, men måtte sette innpå Ardian for å prøve å ta tak i midtbanen gjennom å legge om til 4-3-3.»

Kjetil Wæhler
«Kjetil Wæhler fikk mageproblemer på kampdagen i Tsjekkia og var uaktuell til kampen.»

Tore Andrè Flo
«Flo fikk en smell i skuldra mot Lyn og det var bakgrunnen for at han ble bytta ut i den kampen. Siden da har skulderen vært øm/vond og han har ikke trent inn mot denne kampen.
Her også så blir det litt det samme som med Gashi, vi kan ikke risikere alt på 90 minutter med å bruke spillere som ikke er fitte, da sitter jeg snart igjen med veldig få alternativer. På stillingen 0-2, var det for øvrig meningen at Tore Andrè måtte inn, men før vi bytta var stillingen 0-3, og vi kamputviklingen gjorde at vi måtte gjøre et annet grep.»

Generelt om skadesituasjonen før Oddkampen
«Per i dag så er jeg usikker på hvilke spillere som er tilgjengelige på lørdag, men hvilke spillere som er tilgjengelige vil kunne gjøre at det dukker opp overraskende lagoppstillinger også fremover.»

VPN får dytta inn et lite spørsmål: Hvorfor setter vi Jan Derek inn på kant når vi fikk så mange oppspill i bakrommet bak stopperne? Ville det ikke vært bedre med mer direkte Jan Derek i midten enn Daniel som bruker mer tid i de situasjonene?

Daniel og Jan Derek
«Jeg skjønner at du spør, men når vi gikk over i 4-3-3, som er et system vi ikke har brukt mye i år, så er det viktig å bruke spillere i roller de er trygge på. Daniel har vært god i spissrollen i 4-3-3 og jeg synes han også i går fikk mye ut av tidvis upresise oppspill. Jan Derek i kantrolla bidro mye til det trykket vi skapte i andre omgang, i tilegg til forarbeidet til målet. Dette er noe vi skal gjøre i returkampen også, tsjekkerne likte veldig dårlig å jage mot eget mål.»

Presisjon var mye av forskjellen
«I det tempoet kampen gikk i, så ble det svært tydelig at vi var for upresise. Der tsjekkerne spilte ballen på fot, måtte den som mottok pasninger hos oss ofte løpe 5 meter for å hente opp en upresis pasning. Når vi slurver slik gjør det jobben med å få satt motstanderen under trykk vanskeligere. Deres spillere kunne utfordre med ballen direkte, mens våre spillere som følge av dårlig presisjon i pasningene måtte hente ball og var under press når de fikk kontroll på kula. Det gjør at vi ofte må vende opp og spille støtte, i stedet for at man kan utfordre fremover direkte.»

Klanen i Tsjekkia og Ullevaal
«Det trykket som var fra klanen i Tsjekkia var bra og noe som bidro til å løfte oss inn i kampen igjen. Det å få tre mål i mot før kampen har begynt gjør noe med alle, både spillere, trenere og supportere. Når vi langsomt kommer oss inn i kampen igjen, løfter publikum spillerne og spillerne publikum. Det er det jeg vil gjenskape i returmøtet, men da helst med 20.000 på tribunen.»

Returkampen
«Vi må angripe i returkampen. Skal vi slå dette tsjekkiske laget, er vi trolig avhengig av å spille tidenes beste Vålerengakamp. Det blir ikke lett å gå videre med det utgangspunktet vi har, men vi skal klare det. Vi er avhengig av vilje og evne til å angripe, vi er avhengig av å utnytte bakrommet deres. Det blir feil å fokusere på hvor ugunstig det er å slippe inn baklengs, skal vi vinne denne kampen må vi skåre mål, flere mål. Samtidig er fotball slik at det ikke hjelper bare å pøse mange mann i angrep, skal man spille ut motstanderen så må angrepet støttes av trykk fra bakover på banen. Jeg håper at folk skjønner hvor viktig denne kampen er og at det blir så mye folk på Ullevaal at vi blir løfta framover. Vi vil, og vi kan klare å gå videre, men da må vi trykke på dem i nitti minutter og hjelp fra tribunen kan gi oss det ekstra. Vi så her nede at vi sto kampen ut bedre enn de gjorde og det kan vippe kampen vår veg også på hjemmebane. Hvem som spiller og hvilke formasjon vi vil bruke, kan jeg ikke si noe om nå, det vil være avhengig av hvem vi har tilgjengelige. Det som blir viktig er at vi klarer å trykke på dem fra start og helt til det blåses av.»

Vi takker for praten og gleder oss til det som kan bli:

”TIDENES BESTE VÅLERENGAKAMP”

Legg igjen en kommentar