Rune Pedersen om fokuset på dommerne

Med over 110 internasjonale kamper, og nær 240 tippeligakamper bak seg som dommer, er Rune Pedersen en av Norges mest kjente dommere gjennom tidene. Dommersjefen i NFF har imidlertid tatt seg tid til å svare på VPNs spørsmål om fokuset på dommerne i Tippeligaen så langt. De eneste gangene man leser om dommerne i rikspressen … Fortsett å lese «Rune Pedersen om fokuset på dommerne»

Med over 110 internasjonale kamper, og nær 240 tippeligakamper bak seg som dommer, er Rune Pedersen en av Norges mest kjente dommere gjennom tidene. Dommersjefen i NFF har imidlertid tatt seg tid til å svare på VPNs spørsmål om fokuset på dommerne i Tippeligaen så langt.

De eneste gangene man leser om dommerne i rikspressen er hvis ordet «skandale» står i samme sak. Gjerne i tittelen. For dommerne får aldri snakke ut om kampene de dømmer med mindre noen mener de har gjort en feil. De får i hvert fall ikke snakke generelt om fotball. Det har imidlertid vi i VPN gjort noe med, og sendte av gårde en rekke spørsmål til Rune Pedersen, dommersjef i Norges Fotballforbund. Påsken til tross, han tok seg tid til å svare oss. Ikke dårlig med tanke på alt av ukvemsord han fikk høre fra oss i hans aktive dommerkarriere…

Den første runden er unnagjort, og nær sagt som vanlig har det blitt en del saker i media om dommeravgjørelser. Kommer det som en overraskelse på dere at nok en gang blir dommerne satt i sentrum av oppmerksomheten?
– Alle dommere og NFF ønsker selvsagt minst mulig oppmerksomhet rundt avgjørelser. Men samtidig er de forberedt på at dette kan skje, på grunn av medieoppmerksomhet, store konsekvenser for lagene, samt at fotball er veldig populært. Situasjonen i Molde er meget spesiell. Man kan godt si at dommerne skal se mer av det som skjer, men det er ikke alltid lett hvis 20 spillere «ønsker» å lage tumulter. Her må alle parter ta ansvar – for denne utviklingen ønsker vi ikke for norsk fotball.

Føler du at slike medieoppslag svekker dommernes autoritet på banen?
– Nei, vi tror at folk vet hvor vanskelig det kan være og etter episoden i Fredrikstad hvor dommer åpner for en mulig feilvurdering tror vi folk synes er flott.

Tror du at denne oppmerksomheten hadde kommet uansett, eller kommer den som et resultat av at alle kampene nå går direkte på TV?
– Det er opplagt at mye av oppmerksomheten skyldes mer TV dekning. Alle kamper i Tippeligaen dekkes med opptil 20 kameraer og da blir det meste avdekket. Og husk; i de fleste tilfeller gjør dommeren rett.

NFF sier at man ikke skal bruke videodømming i Norge, men hva mener dere med dette? Det er jo spillere som blir straffet for forseelser i etterkant på bakgrunn av videobilder. Kan du forklare?
– Det er meget viktig å skille på 2 ting:
Dommeren tar sin avgjørelse basert på sine vurderinger (sammen med sitt team) av hva som oppfattes på spillebanen. De internasjonale spillereglene gir dommer dette ansvar og myndighet. På denne type avgjørelser tillates det ikke å bruke videodømming. Det dommeren har vurdert og bedømt på banen er endelig – selv om dommerne kan bruke dårlig skjønn og enkelte ganger ta feil avgjørelser.

I tilfeller dommere sier at bestemte situasjoner ikke er oppdaget av noen i teamet, kan det i etterkant benyttes video der det har begått alvorlige episoder. Dette gjøres også i andre land og er akseptert av FIFA.

Hvor går grensen for hva man kan ta tak i etterkant, og hva man ikke kan gjøre noe med?
– Se punktet over, men skal det gjøres noe i etterkant må det være alvorlige ting som tilsier at spilleren må stå over kamper. Man vil aldri bruke vide til å øke fra gult til rødt kort, annullere mål som kanskje er scoret med hånda, for eksempel.

6) Det er en sak som går nå hvor en spiller kan ha blitt utvist uten at han har gjort noe galt. Hvis han får dette kortet fjernet, kan man da få gule kort fjernet i etterkant også? Hvorfor/hvorfor ikke?
– Dette punktet må jeg eventuelt komme tilbake til etter å ha konferert med lovavdelingen. Men om det oppdages at kortet er gitt til spiller nummer 8 og alle er enige at det skal være spiller nummer 10, så må dette innrømmes av dommer at det er skrevet feil på dommerkort etc.

Hvor mye tjener en dommer/assistentdommer på en kamp i Tippeligaen?
– Dommeren har 7.500 kroner per kamp, mens assistentdommerne har 5.000 kroner per kamp.

8) Tror du det vil være til det beste for norsk toppfotball om man får profesjonelle dommere?
– Flere av våre beste dommere og assistentdommere har kontrakter med NFF som gjør at de er deltidsansatte som dommere/assistentdommere. Dette kombineres med sivil jobb og det er dialog med arbeidsgivere. NFF har de siste årene lagt vekt på at rammebetingelsene skal bli bedre og bedre og lønn/kontrakter er 1 virkemiddel. Pr i dag tror NFF (og dommerne) at en balanse mellom dømming og sivil jobb er det beste. Det er svært få land i Europa som har 100 prosent profesjonelle dommere.

Det hender ofte at kritikken fra tribunen mot dommerne kommer fordi man ikke kjenner reglene godt nok. Er det noen «myter» om fotballreglene du vil komme til livs?
– Alle mener å vite noe om regler I fotball og dette bidrar vel til at fotball er så populært. Men både blant tilskuere og eksperter er det flere regler og fortolkninger som ikke oppfattes riktig.
For eksempel: Man må ikke være bakerste mann for å bli vist ut. Det avgjørende er om dommeren mener spilleren blir fratatt en målsjanse/ eller om spilleren er på vei til en målsjanse og da skal spiller vises ut.
Likeså med offside; Det er offside om assistentdommer registrerer angrepsspiller innenfor forsvarsspiller og det behøver ikke være luft i mellom, som vi hører på tribunen og blant noen eksperter.

Noe jeg har lagt merke til de siste årene er at dommerne har blitt langt mer ydmyke og mer «folkelige». At man lettere kan åpne opp for at man kan ha tatt feil i enkelte situasjoner, men likevel står på sitt når man mener man gjorde rett. Er dette en bevisst strategi fra dere?
– NFF har den media policy for sine dommere at de stiller opp på det de selv ønsker. Vi tror at med alle TV-bilder så er det dumt å hevde at kun dommer oppfatter hva som er korrekt. Så dommerne har tillatelse til å være i mediebildet, men vi må huske på at dommeren tar sin avgjørelse etter hva man oppfatter på banen. Hva som kan oppdages fra godstolen dagen etter, er for så vidt ikke interessant.

11) Er du redd for at man skal få samme tilstander i Norge som i Europa hvor dommere blir tvunget til å legge opp på grunn av enorm kritikk/hets?
– NFF mener at vi har gode relasjoner til klubber, spillere, media når det gjelder våre dommere. At det fra tid til annen er episoder som diskuteres lever vi godt med. Derfor har vi ingen umiddelbar frykt for at våre toppdommere skal gi seg etter negative oppslag. Men alle har et ansvar for å anerkjenne de ulike roller innen toppfotball. Og ingen tjener på at de beste dommerne gir seg. I hvert fall ikke spillerne.

Legg igjen en kommentar