Bjørvika, Sørenga, Vålerenga

Klanen jobber nå hardt for at prosessen rundt byggingen av en ny stadion skal skyte fart og konkretiseres. Bjørvika fremstår som det heteste alternativet og vi hitsetter derfor artikkelen som stod i Dagsavisen og var omtalt i Aftenposten. Krav om folkeavstemming vedrørende Bjørvikas framtid. Vålerengas supporterklubb Klanen er vanvittig stolte av Oslo. Følgelig er vi … Fortsett å lese «Bjørvika, Sørenga, Vålerenga»

Klanen jobber nå hardt for at prosessen rundt byggingen av en ny stadion skal skyte fart og konkretiseres. Bjørvika fremstår som det heteste alternativet og vi hitsetter derfor artikkelen som stod i Dagsavisen og var omtalt i Aftenposten.

Krav om folkeavstemming vedrørende Bjørvikas framtid.

Vålerengas supporterklubb Klanen er vanvittig stolte av Oslo. Følgelig er vi selvsagt opptatt av hvordan byen skal utvikles videre og da spesielt østkanten, vår egen kant.

Nå står Bjørvika og Sørenga for tur og vi ser at noen få folkevalgte legger premissene for hvordan Oslo øst skal ta form. Resultatet vil bli at noen svært få, svært rike, eksklusivt får tilgang til østkantens ”indrefilet”. Det kan se ut som om det går rett vest med de fleste bydeler i Oslo ettersom blårussens representanter i byrådet styrer, steller og degger for sine ”sugardaddies”. Vel, vi har også ønske for bydelen vår. Blant annet har vi et sterkt ønske om vår egen stadion her.

Det store flertall av Klanens rundt 14 000 medlemmer bor i Oslo øst. Vi er vanlige folk med vanlig lønn, vanlige lån og vanlige husholdninger. Vi er et snitt av Oslo-innbyggeren. Vi har sterke meninger om hvordan bydelen vår skal fungere. Hvordan den skal se ut, hvem den skal være for. Problemet er bare at byrådet så langt velger å overhøre oss. Mon tro hvorfor? Det er da vi som har stemt dem dit.

Siden reguleringsplanene for Bjørvika ble bestemt for to år siden er situasjonen for byen vår forandret seg og nye opplysninger kommet til med tanke på hvordan det faktisk vil bli seende ut, spesielt på Sørenga, der dagens containerhavn ligger nedenfor Ekebergåsen:

• Boligmangelen i Oslo er på langt nær så prekær som da reguleringsplanen ble fattet, særlig ikke på østkanten. Ergo kan man revurdere de vel tusen boligene som er planlagt på Sørenga. Det er fremdeles planlagt ytterligere tolv tusen boliger langs Oslos sjøkant.

• Disse tusen boligene vil fungere som en moderne ”Berlin-mur” mellom Oslo øst og sjøen.

• Erling Lae, folkevalgt representant i bystyret fra vestkantpartiet Høyre, har en optimistisk spådom om tomteprisutviklinga på det omtalte området. Den er fortsatt å regne for fri fantasi, for med en sjøfront noe lenger enn Aker Brygge og kveldssol som bonus sier det seg selv at disse leilighetene ikke er ment for Hvermansen. Men Erling er like blid og from: ”De blir slett ikke så dyre”, sier han igjen. Vel, regnestykket er enkelt: En bolig her vil koste mellom 60 000 og 90 000 kroner pr. kvadratmeter. Regn ut selv: Utgifter til tomt og infrastruktur, pluss selve byggekostnadene, del dette på 1000. Rekk opp hånda den som har råd. Ettroms krypinn på 30 kvadratmeter til 2,25 millioner. Alle østkantere – løp og kjøp! Erling og de folka han omgir seg med synes åpenbart ikke dette er stive priser. Egentlig ikke så overraskende, men noe annet er svært overraskende…

• Nemlig at Arbeiderpartiets Rina Brunsell Harsvik uttaler seg som en Høyrepolitiker. Hvorfor er du på kollisjonskurs med ditt eget parti, Brunsell? Bodd for lenge unna østkanten, kanskje? Registrerte at Groruddalen var strålende for Arbeiderpartiet ved stortingsvalget i høst. Kanskje Gruruddalen vil ha et og annet å formidle ved lokalvalget om to år…

• Fredrikstad, Bergen, Kristiansand, Ålesund, Molde og Stavanger har til felles at de alle har fotballag i norgestoppen. Deres lokalpolitikere har alle forstått at dette er viktig for stoltheten og fellesskapsfølelsen i nærområdet. Derfor har alle disse kommunene subsidiert tomter til sine respektive fotballag, og flere har i tillegg gitt klubbene mange titalls millioner for å bygge fotballstadion.
I Oslo tilbys kommunen markedspris for Sørenga, og i tillegg et fullfinansiert stadion.
I motsetning til Bislett og Holmenkollen vil dette ikke koste det offentlige én krone.
Byens folkevalgte, med Høyre i spissen, sier allikevel nei.
Det er et paradoks at alle tippeligaklubber utenfor hovedstaden får uendelig mye bedre
rammevilkår til å drive toppfotball enn det vi gjør i Oslo.

Så hvorfor holder de så hardt på den opprinnelige reguleringsplanen? – Jo, politikerne hevder det er boliger alene som skaper folkeliv. Du vet slik yrende folkeliv man opplever på Frogner en fin sommerkveld. For ikke snakke om Skillebekk, Bygdøy og Holmenkollen.

En hver Oslo-borger som har vært litt omkring i byen skjønner at dette er sprøyt. Det er tvert om: Bydeler med folkeliv kjennetegnes ved en god blanding av næringsvirksomhet og boliger.

Men det finnes håp.

Entra Eiendom har fremmet et konkret forslag som inneholder premissene for en levende bydel: Kafeer, museer, læringssenter for avansert teknologi, folkebad, hotell og ikke minst en flerbruksarena som kan benyttes til konserter, teater, opera, cricket og selvsagt fotball! Entra er villige til å kjøpe tomta og fullfinansiere denne totalpakka. Hvilken bedre garanti har man for et yrende folkeliv i en prosjektert bydel? Tusen vanvittig dyre boliger? Takk og farvel, Lae. Takk og farvel, Brunsell. Kom ikke her og kødd med østkanten!

Bare så det er sagt: Vi har god hukommelse og store nettverk. Om to år er det lokalvalg i Oslo. Legg dere på minnet at vi husker hvem som hører på folk, og hvem som turer fram og er nyttige idioter for fiffen. Det er ingen skam og snu. I motsatt fall: Husk å stille vekkerklokka på kontorrydding ei uke før valget.

Med ikke akkurat vennlige hilsner på vegne av 13 700 klansmenn- og kvinner.

Styret i Klanen

Legg igjen en kommentar