Gabardinserien: Engas blå mot belgisk blå

Dagen er her, vi skal kvalifisere oss til Europas ypperste selskap. Når du og spillerne tar på deg drakta i kveld så handler det om mye, ja egentlig ALT for klubben vår. Det handler om religion, det handler om penger og ikke minst handler det om ære, stolthet og det å representere Vålerenga, Oslo og … Fortsett å lese «Gabardinserien: Engas blå mot belgisk blå»

Dagen er her, vi skal kvalifisere oss til Europas ypperste selskap. Når du og spillerne tar på deg drakta i kveld så handler det om mye, ja egentlig ALT for klubben vår. Det handler om religion, det handler om penger og ikke minst handler det om ære, stolthet og det å representere Vålerenga, Oslo og Norge mot resten av Europa. Gabardinfrakken er her på VE-dagen.Avansement over Brugge gir oss en høst med julaften midt i uka, hele høsten. Tenk deg frostrøyken som stiger fra Ullevaalgresset, spillerne som kommer ut på banen i høstmørket, til et fullsatt Ullevaal som bades i flomlys i tonene fra Champions League-hymnen og et Norge som stopper opp i 90 minutter. Det er bare Brugge som står i veien – de kan velge mellom å flytte seg eller bli overkjørt.

Belgisk blå
Alle vi møter er bønder, men belgierne er spesielle, de er nemlig spesielt ondskapsfulle bønder. Du har sikkert hørt om Belgisk blå. Ja riktig, det er en type kyr. En type kyr som blir spesielt feite og muskuløse, fordi de er avlet frem med en genetisk feil. Med viten og vilje påfører altså belgiske bønder dyra sine en lyte for å tjene spenn. Belgisk blå er kyr som lider helt fra de blir født og helt til de havner hos slakteren, litt sånn som bergensere om du vil. Sikre kilder vil ha det til at de (altså kuene) rauter reint, så det er da noe.

Luxemburg, Liechtenstein, Malta, Vatikanstaten og Belgia
Når vi først skulle ut i Europa så måtte vi selvsagt trekke et lag fra ett av Europas minste land. Belgia er på størrelse med et litt stort norsk fylke. Trolig har disse landa fått selvstendighet for at det skal være mange land og mye moro under de Olympiske leker. Hadde det vært litt fornuft i inndelingen av landegrenser i Europa, så ville Nederland hatt herredømme over Belgia. Vi nordmenn tenker på Nederland og Belgia i samme slengen. Det er Nederland som har kanaler, vindmøller, tresko og fotballtradisjoner. Belgia har belgiere og ut over det så har vi knapt hørt om dem. Vi reiser på ferie til Frankrike, Nederland og Tyskland, i Belgia stopper vi på en rasteplass og fyller, eller tømmer, tanken på vei sydover i Europa. I Belgia har de aldri klart å bestemme seg for hva slags språk de vil snakke, så derfor er bortimot alle europeiske språk og dialekter offisielle språk i Belgia. Belgia er Europas språklige anarki, hver mann – sitt språk. Det er viktigere å bli hørt, enn å bli forstått.

Landsbyen Brugge
Brugge er en by som er mest kjent for dårlig drenering. Dette gjør at de har kanaler og jævlig mye vann, der vestens sivilisasjoner normalt foretrekker gater og parker. De er underlig nok allikevel stolte over en by som ikke er pussa opp siden middelalderen og hvor gårsdagens kloakk er morgendagens badevann. Vel dem om det. Vi snakker om en by med bare 120.000 innbyggere, eller ca 100.000 etter høyvann. Vi kunne fått Antwerpen, Liege eller Gent, vi kunne til og med fått Brüssel, men neida, når vi først trakk Belgia så måtte vi få en liten landsby, en landsby som til alt overmål lider av kronisk oversvømmelse.

Hercule Poirot
Verdens mest kjente belgier er en figur som aldri har levd, men like fult er Agatha Christies nerdete detektiv, Hercule Poirot, en erketypisk belgier. Han flyr rundt med en irriterende, bedrevitende mine, han kan og vet alt. Hvis du ikke vet hvem jeg snakker om, så se for deg Blomster-Finn med lang frakk og forstørrelsesglass, ja der har du Poirots norske motstykke. Den typiske belgier kan etter dette best beskrives som en litt maskulin franskmann, eller en utrolig feminin tysker.

Waterloo
Det er nesten 200 år siden Napoleon fikk fik i slaget ved Waterloo i Belgia. Napoleon banka av Belgiere tenker du, nei jeg tror ikke det. Slaget fant riktignok sted i Belgia, litt på samme måte som at cupfinalen spilles på Ullevaal uansett hvem som kommer dit. Belgierne var vertsland for en krig, det var engelskmenna som tok turen over kanalen og slåss med franskmenna. Belgierne har akkurat like stor grunn til å være stolte over slaget ved Waterloo som svenskene har, svenskene har jo tross alt laget en sang om det berømte slaget.

Rune Lange er funnet
Mange er vi som har gått rundt og trodd at Rune Lange hadde lagt opp, eller at han rett og slett hadde blitt borte i Tyrkia. Vel jeg kan berolige både foreldre og eventuelt andre spesielt interesserte, Rune Lange er funnet og er etter forholdene i relativt god behold, han spiller visstnok fortsatt fotball. Sikkert ingen drøm for en fotballspiller med ambisjoner at man ender opp på den belgiske landsbygda (beklager Reka;-) ), men en mann må vel ha noe å leve av. En annen nordmann, Trond Sollied, har klart å flykte fra både fotballbakgården, Brugge og Belgia, og har kommet seg til Olympiakos, et lag som i hvert fall holder europeisk middelklasse.

Kampen i kveld
Rekdal har vært ute og invitert Oslo til landskamp mot Belgia. La oss vise belgierne at det skal mer til en noen feminine dyremishandlende bønder til for å stoppe Vålerenga. La oss kjøre over belgierne på banen og på tribunen, la oss gjøre det så grundig at svenskene lager en sang om det. Bli med å gi Hercule Poirot et mysterium han ikke kan løse, ”Hvor ble det av Brugges plass i Champions League?”.

Det er fest i Oslo, og DU er invitert. Velkommen.

Velkommen til dere fra Brugge også. I kveld får dere møte deres eget Waterloo, på Ullevaal stadion klokka 21.00.

Legg igjen en kommentar