Alt du trenger å vite om FC Pyunik og Armenia

Etter et knepent 0-1-tap mot FC Haka er sannsynligheten stor for at det blir armensk motstand for Vålerenga i Champions League. Derfor har VPN satt sammen en komplett oversikt over alt du ikke visste om både FC Pyunik som lag og Armenia som land. Eventuelle reisende vil definitivt få en opplevelse de sent vil glemme. … Fortsett å lese «Alt du trenger å vite om FC Pyunik og Armenia»

Etter et knepent 0-1-tap mot FC Haka er sannsynligheten stor for at det blir armensk motstand for Vålerenga i Champions League. Derfor har VPN satt sammen en komplett oversikt over alt du ikke visste om både FC Pyunik som lag og Armenia som land. Eventuelle reisende vil definitivt få en opplevelse de sent vil glemme.

La oss starte med det viktigste først; det sportslige. Laget vi skal møtes kan deles opp som py-unik, og dermed blir det langt lettere å både uttale navnet, men fremfor alt skrive navnet på laget riktig.

Sportslig
Laget spiller kampene i den armenske toppserien på en stadion som tar rundt 15.000 tilskuere. For tiden deler klubben stadion med landslaget, mens nasjonalarena Hrazdan (70.000 kapasitet) gjennomgår en oppgradering. Laget fremstår som et akademi for unge talentfulle armenske spillere, og mister stort sett disse til europeiske klubber. Flere av dagens spillere er på vei til å si takk for seg i Pyunik og Armenia. Spillerne på U19-landslaget, som er i samme gruppe som Norge i EM, kommer hovedsaklig fra Pyunik.

Laget er det eneste som har en utlending som trener, nederlenderen Henk Wisman, som også leder også det armenske landslaget. Hele 20 av 25 spillere i A-troppen er armenere, ellers har de to argentinere, en brasilianer, en mexikaner og en fra Mali i stallen.

Toppscorer Edgar Manucharyan gikk til Ajax 1. juli. Laget beste spillere nå er spissene Levon Pachajyan og Tigran Davtyan, forsvarsspillerne Karl Lombe og Robert Arzumanyan, samt keeper Edel Bete. Alle er unge og lovende spillere.

Laget leder serien i Armenia med 25 poeng på 11 kamper (7-4-0) og har bare sluppet inn fire mål på de 11 kampene. I fjor gikk de gjennom de 28 seriekampene med 22 seire, fem endte uavgjort og laget tapte bare én gang. De har vært i Champions League de siste tre årene, og slo ut Tampere United fra Finland, FC Rejkjavik fra Island og Pobeda Prilep fra Makedonia i de første kvalifiseringsrundene. I andre kvalifiseringsrunde ble det imidlertid exit i alle tre forsøkene…

Reiseinformasjon
Pyunik kommer fra hovedstaden Yerevan i Armenia. Armenia er en selvstendig republikk i det sørlige Kaukasus og landet grenser til Georgia, Aserbajdsjan, Iran og Tyrkia. Språket er armensk (offisielt språk) og russisk. Klima er tropisk, og gradestokken passerer 40 grader relativt ofte. I disse dager ligger temperaturen på rundt 38 grader (se link nederst). Armenia ligger tre timer foran Norge, og GSM-nettverket er mangelfullt. Valutaen heter dram, du får 14 dram for hver krone. De bruker det metriske system, og en strømkontakt holder 220 volt.

Et deluxe-måltid koster rundt 100-150 kroner, mens et bra hotell koster mellom 450 og 900 kroner natta. Man anbefaler busser som fremkomstmiddel da dette er den sikreste form for transport i landet. Det anses som god skikk å betale rundt 10 prosent i tips. Ingen vaksinasjoner er påkrevd, og det anbefales å drikke flaskevann. I nødsfall bør en henvende seg til privat lege eller privat legesenter (kan bestilles via hoteller) da offentlige sykehus er av nokså dårlig standard. Visum er påkrevd. Ved ankomst til Yerevan kan man kjøpe en 21-dagers visum for rundt 200 kroner.

80 prosent lever i fattigdom
Offisielt bor det 3,4 millioner i Armenia, men man regner med at det faktiske tallet ligger mellom 1,6 og 2,4 millioner. Det kan være vanskelig å fastslå det eksakte antallet flyktninger og internt fordrevne i Armenia. Ifølge Flyktningerådet er det i dag om lag 77.000 etnisk armenske flyktninger fra Aserbajdsjan.

Mellom 300.000 og 350.000 etniske armenere flyktet fra Aserbajdsjan til Armenia som følge av konflikten mellom de to landene i årene 1988-94. Over 200.000 aserbajdsjanere ble fordrevet den andre veien – fra Armenia til Aserbajdsjan. 10 år etter våpenhvilen er Armenia fortsatt preget av konflikten med nabolandet. Armenia ble i 1988 rammet av jordskjelv, som drepte mer enn 50.000, og gjorde en halv million mennesker hjemløse. I tillegg har landet blitt preget av oppløsningen av Sovjetunionen, flere år med konflikt, hundretusener av mennesker på flukt, overgang til markedsøkonomi og økonomisk blokade fra Aserbajdsjan og Tyrkia. Til sammen har dette bidratt til en sterkt svekket levestandard i Armenia. I dag lever om lag 80 prosent av befolkningen i fattigdom. Blant de fattigste finner vi mange av de som ble tvunget til å forlate sine hjem og som sliter med å etablere seg på ny.

Kald krig
Konfliktene i Kaukasus går langt tilbake i tid. Dannelsen av Sovjetunionen skapte nye grenser mellom republikkene og regionen Nagorno-Karabakh, som hovedsaklig var befolket av armenere, ble liggende midt i Aserbajdsjan. Da Sovjetunionen gikk i oppløsning i 1991, ble begge de to landene selvstendige. Da var striden om Nagorno-Karabakh allerede i ferd med å eksplodere i åpen konflikt. Befolkningen i Nagorno-Karabakh gjorde krav på uavhengighet fra Aserbajdsjan og gikk til krig med støtte fra Armenia.
Armenia gikk seirende ut av den ikke-erklærte krigen og okkuperer nå enklaven Nagorno-Karabakh og seks omkringliggende områder.

Forholdet mellom Armenia og Aserbajdsjan er fortsatt på frysepunktet, og det er minimal kontakt mellom de to landene. Det har vært våpenhvile siden 1994, men ingen varig fredsløsning er oppnådd. Av de mange tusen etniske armenerne som flyktet fra enklaven Nagorno-Karabakh, har om lag 20.000 valgt å bli værende i Armenia. I tillegg kommer 11.000 etniske armenere som har flyktet fra konfliktene i Tsjetsjenia og Georgia. Armenia har også flere tusen internt fordrevne, de aller fleste fra grenseområdene mot Aserbajdsjan.

Linker:
FC Pyuniks offisielle side (under oppgradering)
Tabell og resultater Pyunik
Utenriksdepartementets side om Armenia
Offisiell side for Armenia
Lonely Planet beskriver Armenia
Valuta Dram-NOK
Oppdatert værmelding fra Yerevan
Webkamera fra Yerevan

Legg igjen en kommentar