Vålerengas vei til Champions League del II

Det er på tide med en oppdatering av Vålerengas vei til CL. Øyvin Wormnæs presenterer her del II, med foreløpige datoer, og mange lagnavn. En advarsel på veien: Ikke noe offisiell informasjon om datoer for kamper eller trekning, ei heller om seeding, har kommet fra UEFA enda. Vi kan dermed ikke garantere 100% at ikke … Fortsett å lese «Vålerengas vei til Champions League del II»

Det er på tide med en oppdatering av Vålerengas vei til CL. Øyvin Wormnæs presenterer her del II, med foreløpige datoer, og mange lagnavn. En advarsel på veien: Ikke noe offisiell informasjon om datoer for kamper eller trekning, ei heller om seeding, har kommet fra UEFA enda. Vi kan dermed ikke garantere 100% at ikke UEFA gjør noe rart. Det som presenteres her er allikevel omtrent så sikkert som banken.

Kort sammendrag:

Vi kommer inn i 2. kvalifiseringsrunde, der vi er seedet (uansett om Liverpool kommer med eller ikke). Vi kan møte en del jallalag, men også et par bra, trekningen avgjør. Taper vi her er eventyret over før det har begynt. I 3. kvalifiseringsrunde er vi ikke seedet, og vi møter et godt lag (som sannsynligvis drømmer om å trekke jallalaget Vålerenga).

Hvis vi ryker i den runden er ikke Europaeventyret over ennå. Vi kommer da til UEFA-cupen 1. runde, der vi heller ikke er seedet. Vi kan allikevel trekke lag vi kan slå på en god dag, og da er vi i tilfelle i gruppespillet i UEFAcupen, og får enda to hjemme- og to bortekamper. Vi kan også trekke CSKA Moskva eller Valencia.

Litt lengre versjon, med foreløpige datoer og mange lagnavn.

Først litt om Liverpool, så veien vår med foreløpige datoer, og til sist en kort forklaring om rankingpoeng og nasjonspoeng.

Om Liverpool og vår plass i Champions League

Liverpool tar ikke vår plass og sender oss til UEFA-cupen. Det har hele tiden vært reservert en plass i gruppespillet for tittelholder. Liverpools problem er at det også er en regel om at ikke noe land kan ha mer enn fire lag med. Regelen sier at hvis et land har fire lag med og dessuten har en tittelholder som ikke er blant de fire, kan landet selv velge om de vil sende tittelholder eller laget på fjerdeplass i serien. Denne regelen er det teoretisk mulig for UEFA å endre, siden det ikke er et offisielt reglement for 2005/2006-sesongen ennå. FA prøver å presse UEFA til oppheve regelen om maks fire. UEFA insisterer foreløpig på at det ikke er aktuelt å endre reglementet fra i fjor på så kort varsel og at valget mellom Everton og Liverpool er ene og alene opp til FA, slik dages reglement sier. De har ikke lyst til å hastevedta en «vi-gjør-noe-spesielt-kun-for-å-få-med-Liverpool»-lov siden det lukter litt av å krype for de store og sparke på de små, men Liverpool i Champions League betyr mer penger i Champions League. Tiden vil vise.

Men uansett hva FA eller UEFA bestemmer seg for er vår plass i seedet gruppe i kvalifiseringsrunde 2 trygg. Vi har nemlig Hajduk Split bak oss i seedet gruppe, og vi vil kun dumpe en plass ned på seedinglista dersom Liverpool kommer med. Dette skal altså ikke være noe å bekymre seg for, det verste er at vi da kan trekke Hajduk (noe som forsåvidt kan være ganske ille).

Veien fremover og foreløpige datoer:

UEFA trekker 1. og 2. kvalifiseringsrunde 24. juni. Trekningen blir av typen ”Vålerenga møter vinneren av kampen mellom Hafnafjördur og Shelbourne” dersom vi får et lag fra 1. kvalifiseringsrunde. Eventuelt kan vi trekke ett av lagene som kommer inn direkte i 2. runde, og de er bedre og kan faktisk være en nøtt: Thun (Sveits), Malmö (Sverige) eller Artmedia (Slovakia) og altså kanskje Hajduk Split. Artmedia skal vi slå, men verken Malmö eller Thun (1/7 sjanse for å trekke en av dem) er i nærheten av å være noen walkover, og Hajduk er langt ifra det. Lengste mulige bortetur er Georgia og Kazakstan er fordømt langt unna.

20. juli er første runde ferdigspilt, og vi vet hvem vi møter.

26. eller 27. juli spiller vi den første kampen i kvalifiseringsrunde 2. Rekdal har kalt disse to kampene ”de viktigste i hele sesongen.” Det er lett å være enig i det, enten går vi videre og får minst to europakamper til og kanskje flere, eller så er vi ute og får ingenting.

29. juli blir 3. kvalifiseringsrunde trukket, altså mellom vår hjemmekamp og bortekamp i 2. kvalifiseringsrunde. Den trekningen er også av typen ”Vinneren av Vålerenga – Zrinjski møter Ajax.”

3. august spiller vi returkampen i 2. runde. Da er vi forhåpentligvis videre.

9. eller 10. august spiller vi første kamp i 3. kvalifiseringsrunde, 23. eller 24. august spilles returkampen. I disse kampene møter vi et storlag, ett av følgende:
Manchester United
Inter
Panathinaikos
Celtic
Villarreal
Sporting Lisboa
Monaco
Ajax
Club Brugge
Anderlecht
Rangers
Dynamo Kiev
Werder Bremen
Lokomotiv Moskva
Slavia Praha

Rosenborg er også seedet (uansett hva som skjer med Liverpool), men vi kan ikke møte dem siden to lag fra samme land ikke kan møte hverandre. Slavia Praha virker som det beste alternativet, både turmessig bra og den mest overkommelige motstanden. De er fordømt gode allikevel…

Gruppespillet i Champions League trekkes 25. august, og første kamp spilles 13. september. Hvis vi, mot oddsen, vinner 3. kvalifiseringsrunde er vi i gruppespillet i Champions League. Trekningen skjer ved å legge lagene i fire krukker etter seeding, og så trekke en fra hver krukke til hver gruppe. Lag fra samme land kan ikke trekkes i samme gruppe. Hvis vi later som alle seedete går videre fra kvalifiseringsrunde 3 unntatt den som møter oss, får vi følgende krukker (hvor vi altså har slått ett lag, så har vi for eksempel slått ut ManU rykker Juve opp i krukke A osv).
Krukke A: Real Madrid, Milan, Barcelona, ManU , Inter, Bayern Munchen, Arsenal og Porto (eventuelt blir det Liverpool i stedet for Porto dersom UEFA eller FA skifter mening).
Krukke B: Juve, PSV, Lyon, Panathinaikos, Chelsea, Celtic, Villareal, Sporting (eventuelt Porto i stedet for Sporting).
Krukke C: Monaco, Ajax, Brugge, Anderlecht, Olympiakos, Schalke, Sparta Praha, Lille (eventuelt Sporting i stedet for Lille)
Krukke D: Vi kommer i denne krukka (på grunn av vår soleklare bånnplassering på seedinglista), så vi kan ikke møte de andre her, men for ordens skyld er de Rangers, Dynamo Kiev, Bremen, Lokomotiv Moskva, Benfica, RBK, Slavia Praha, Fenerbahce (evt Lille i stedet for Fenerbahce).

En mulig trekning er for eksempel Milan, Sporting, Olympiakos, Vålerenga.

Hvis vi taper 3. kvalifiseringsrunde kommer vi inn i 1. runde i UEFAcupen. Den trekkes 26. august, matchdagene er 15. og 29. september. Vi er useedet, og vil møte ett av følgende lag (hvis alle seedete lag vinner i kvalifiseringsrunde 3):

CSKA Moskva
Valencia
Liverpool
Roma
Bayer Leverkusen
Feyenoord
Stuttgart
Dortmund
Auxerre
Galatasaray
AEK Athen
Hertha Berlin
Boavista
Besiktas
Alkmaar
Sevilla
PAOK (Hellas)
Betis
Basel
Wisla Krakow
Middlesbrough
Udinese
Partizan Beograd
Espanyol
Shakhtar (Ukraina)
Austria Wien
Heerenveen
GAK
Osasuna (Spania)
Dnipro (Ukraina)
Maccabi Haifa
Crvena Zvezda (Røde Stjerne Beograd)
Everton
Bolton
Sampdoria
Palermo
Steaua Bucuresti
Brøndby
Maccabi Tel-Aviv
Grasshopper-Club Zürich

Vinner vi i denne runden er vi i gruppespillet i UEFA-cupen. Lagene trekkes i grupper a 5. Lagene møter hverandre bare en gang, og alle spiller derfor to bortekamper og to hjemmekamper totalt. Litt uvanlig oppsett, med andre ord.

Til slutt litt om ranking av lag og av nasjoner.

Det enkleste er å se disse som to helt forskjellige ting. Nasjonens ranking er en måling av hvor god ligaen er, og bestemmer hvor mange plasser hver nasjon får og når lagene kommer inn. Lagets ranking bestemmer om laget er seedet eller ikke i trekningene.

Nasjonens ranking.

Nasjonen får poeng etter lagenes resultater i CL og UEFA-cup. Poengsummen for en sesong er gjennomsnittet er det antall poeng lagene fikk den sesongen. Rankingen baseres på summen av de siste fem år, med ett års forsinkelse (CL-plassen vi har i dag ble bestemt av poengene norske lag oppnådde i sesongene fra 99/00 til og med 03/04).

I kvalifiseringsrunder gir hver seier 1 poeng og hver uavgjort 1/2 poeng.
I ordinære runder gir hver seier 2 poeng og hver uavgjort 1 poeng.
3 ekstrapoeng for å kvalifisere seg til CL gruppespillet
1 ekstrapoeng for å gå videre til hver runde i CL etter gruppespillet
1 ekstrapoeng for å gå til kvartfinale, semifinale og finale i UEFA-cupen.

Lagets ranking.

Lagets rankingpoeng består av en nasjonal del og en individuell del.

Den nasjonale delen er 33% av nasjonens poeng, uten forsinkelse. Vi har 33% av de siste fem årene, inkludert den noe begredelig norske innsatsen i 2004/2005-turneringene.

Den individuelle delen beregnes nøyaktig på samme måte som nasjonspoengene, men kvalifiseringsrunder teller ikke med. To poeng for seier, ett for uavgjort, ekstrapoeng som over, de siste fem år teller.

Vi har 11,666 poeng i dag: Den nasjonale delen er 6,666 som er 33% av Norges nasjonspoeng i de fem sesongene 00/01 til 04/05, og den individuelle delen er 5 poeng pga våre fem uavgjorte kamper regulære runder i UEFA-cupen 03/04 (vår eneste opptreden i Europa de siste fem sesongene).

Legg igjen en kommentar