Vålerengas vei til Champions League

VPN har lenge tenkt på å gjøre denne omfattende jobben, men hittil ikke orket: Sjekke forutsetningene for vår vei til gruppespillet i Champions League til høsten. Derfor var det stor glede når vi kom i kontakt med en leser som allerede har gjort denne «nerdete» jobben for oss. Alt du alltid har ønsket å vite … Fortsett å lese «Vålerengas vei til Champions League»

VPN har lenge tenkt på å gjøre denne omfattende jobben, men hittil ikke orket: Sjekke forutsetningene for vår vei til gruppespillet i Champions League til høsten. Derfor var det stor glede når vi kom i kontakt med en leser som allerede har gjort denne «nerdete» jobben for oss. Alt du alltid har ønsket å vite om seedinger og stillinger i europa, men ikke gadd sjekke selv: Her er det, i regi av Øyvind Wormnæs!

Dette er en oppdatering av hvordan vi ligger an i kvalifiseringen til Champions League. Det blir en kort versjon og en lang versjon. Les den lange versjonen på eget ansvar. Ranking og seeding er litt fiklete.

Lagene i hver kvalifiseringsrunde i CL (der vi kommer inn i runde to av tre) blir delt i to grupper, en seedet og en useedet. Deretter trekkes en fra hver gruppe til hver kamp. Det er dermed viktig å være seedet. Veldig viktig. De som ikke er seedet kan møte *gode* lag. Hvis vi ikke blir seedet kan CL-eventyret 2005 for eksempel vare i nøyaktig to kamper mot Lokomotiv Moskva eller kanskje Dynamo Kiev. Ikke drømmen, akkurat.

Kortversjon:

Vi blir sannsynligvis seedet i kvalrunde 2, men det er faktisk ikke helt sikkert. Vi har ikke en snøballs sjanse til det i runde 3.

De seriene som er spennende for oss er Romania (Steua eller Dinamo Bucuresti må ikke vinne), Kroatia (Dinamo Zagreb eller Osijek må ikke vinne), Østerrike (Pasching må vinne, meget tett serie) og Sveits (Basel må vinne og St. Gallen ikke komme på andre). Vi er trygge hvis to av disse slår til, og sannsynligvis holder det med en.

Lang versjon av kvalifiseringsrunde 2 (CLQ2)

Det er 28 lag med i CLQ2. Vi ligger på 12 plass i ranking blant de som for øyeblikket er kvalifisert. De som for øyeblikket er kvalifisert betyr å ta stillingen i alle Europas nasjonale turneringer og regne med at det er det endelige resultatet, og dessuten tro at alle lag med høyere ranking går videre fra hver runde i CL. Ikke et nøyaktig resultat med andre ord.

(Noen gjør denne jobben og legger på nett med oppdateringer, f.eks.

http://europacup-seedings.cjb.net/
http://home.wanadoo.nl/g.mentink/seedings%20Europacup%2005-06.html og
http://www.geocities.com/ricardo3941/ECL0405/cl0506.htm

Et sted å finne mer info enn du trodde var mulig å vite er på
http://www.xs4all.nl/~kassiesa/bert/uefa/ )

Etter dette systemet er følgende lag seedet i CLQ2 i dag: Celtic, Galatasaray, Anderlecht, Lokomotiv Moskva, Røde Stjerne, Shakhtar, Maccabi Haifa, Brøndby, Steaua Bucuresti, Ferencvaros, CSKA Sofia, Vålerenga, Hajduk Split og Pasching. De useedete vi kan møte er: Xamax, Malmø, Artmedia, Anorthosis, Gorica, Haka, Hafnarfjordur, Shelbourne, Zrinjski, Skonto, Sheriff, Tbilisi, Kaunas eller Rabotnicki.

For øyeblikket er vi altså seedet. Er det så mulig at vi sklir ned i useedet gruppe? Det er dessverre mulig.

For å komme i seedet gruppe må vi være blant de 14 beste, det er det samme som at vi må ha minst 14 lag med dårligere seeding enn oss.

I CLQ2 kommer det inn 11 lag fra CLQ1. Vi har høyere seeding enn alle lag som kan kvalifisere seg for CLQ1 i Âr. Alle disse 11 er med andre ord bak oss.

I CLQ2 kommer ogs inn 17 lag direkte. Disse er nr 2 i serien i Tyrkia, Skottland, Belgia, Sveits, Ukraina og Norge, og serievinnerne i Israel, Østerrike, Serbia-Montenegro, Bulgaria, Russland, Danmark, Kroatia, Sverige, Ungarn, Romania og Slovakia.

Tre serier er ferdigspilt av disse 17, og fra dem har disse lagene kvalifisert seg:

Malmø (kommer garantert bak oss, de har 5,076 poeng)
Lokomotiv Moskva (garantert seedet, har 37,315 poeng) og
Vålerengens Idrettsforening (har 11,666 poeng).

Ingen lag fra Slovakia er ranket over oss. Dermed er det 13 lag som helt sikkert er bak oss (de 11 pluss Malmø og det slovakiske). Vi trenger altså ett til som er ranket under oss for å være seedet. Det kan gå.

Status i land der serievinner går til CLQ2:

Slovakia (spilt 18 av 36 kamper): Alle lag er ranket bak oss. Sikker.

Romania (16/30): Steua leder med tre poeng med en kamp mindre spilt, og er ranket bedre enn oss. Dinamo Bucuresti på samme poengsum som andre plass er også ranket bedre. Vi får håpe på Rapid, men holder du pusten mens du venter bør du være en mer enn middels god fridykker.

Ungarn (16/30): Debrecen og Ferencvaros er nr 1 og 2 og de er begge ranket bedre enn oss. Seks poeng fra Debrecen til tredje plass. Lite håp.

Kroatia (21/32): De fem første er ranket under oss. De to som er seedet bedre enn oss er Dinamo Zagreb, 6 poeng bak serieleder, og Osijek, ni poeng bak. Dinamo har vunnet sine siste to kamper, og tatt inn på teten. Det bør gå vår vei, men hvis Dinamo holder koken er det en serie å følge litt med i.

Sverige: Ferdigspilt, Malmø, bak oss p rankingen.

Danmark (19/33): Serien akkurat i gang etter vinterferie. Brøndby leder nå med 11 poeng. Bedre ranking enn oss. Ikke håp.

Russland: Ferdigspilt, Lokomotiv Moskva, foran oss.

Bulgaria (18/30): CSKA Sofia og Levski Sofia er 9 og 6 poeng foran tredje, og begge er over oss. Glem det.

Serbia (ca 17/30): Partizan og Røde Stjerne er foran oss og leder med 9 poeng foran Zeta, som er under oss. Glem det.

Østerrike (ca 23/36): Rapid Wien, Austria Wien og Pasching sloss om seier. Bare Pasching er bak oss på rankingen av disse. Pasching leder med 2 poeng p Austria og 4 p Rapid (som har en kamp mindre spilt). Denne er spennende.

Israel (25/33): Maccabi Haifa vinner. De er ranket foran oss. Serien er like spennende som å se maling tørke. Glem det og dra på tifodugnad i stedet, det er mye mer produktivt. Morsommere også.

Status i land der nr 2 kommer inn i CLQ2 (her kikker vi altså bare på hvem som tar andreplassen, serievinner er uinteressant for oss):

Norge: Vålerenga, Oslos stolthet.

Ukraina (18/30): Dynamo Kiev er 12 poeng foran tredje, Shakhtar 10 (med en kamp mindre spilt). Begge er ranket foran oss. En av dem blir
nr. 2, glem det.

Sveits (21/36): Basel (bedre enn oss) leder med 5 poeng. Neste som er ranket bedre enn oss er St. Gallen på åttende med 10 poeng opp til andre plass. Siden andre plass er det som teller for oss må altså Basel vinne, mens St. Gallen ikke tar igjen sølvplassen. Dette er kanskje vårt største håp, men St. Gallen slo Basel i februar…

Belgia (25/34): Brugge vinner. De tre neste er også alle over oss. Glem det.

Skottland: Rangers leder foran Celtic. Det blir en av dem. Glem det.

Tyrkia (24/34): Umulig. Fenerbahce, Galatasaray og Trabsonspor har solid ledelse på nr 4, Besiktas. Alle er foran. Galatasaray er 20 poeng foran femte plass. Glem det.

Det er en skikkelig smånerdete mulighet for at ett lag kommer foran oss (utenom det over), som ikke kommer til å slå til, nemlig reglen om plass til tittelholder. Jeg har forutsatt over at det laget som vinner CL også blir kvalifisert til CL på vanlig måte gjennom seriespillet i hjemlandet.

Egentlig er det tre mulighet her:

a) Vinneren er kvalifisert gjennom sin nasjonale serie.
Her er det som sagt ingen endring for oss. Det kan bli noen endringer i hvem som kommer inn når i CLQ3 i forhold til gruppespillet.

b) Et lag fra Italia, England eller Spania vinner, men blir ikke kvalifisert gjennom nasjonal serie.
Samme som over. Alle disse landene har fire lag i CL. Ingen land kan ha mer enn fire lag med. Derfor blir kvalifisert lag nr. 4 fra dette landet skviset ut fra CL, til fordel for CL-vinneren. Synd for dem, fint for oss.

c) Vinneren er PSV, Bayern Munchen eller Lyon, og laget kvalifiserer seg *ikke* gjennom nasjonal serie. Da blir vi påvirket, for da skjer dette:

Tittelholder kommer direkte inn i gruppespillet, og skyver Tyrkia tilbake til CLQ3. Den plassen Tyrkia tar i CLQ3 betyr at Polen skal begynne i CLQ2, og det igjen betyr at Romania og Slovakia må begynne i CLQ1. (Nå blir 12 lag kvalifisert fra CLQ1, ikke 13.)

Romania er i praksis garantert å gå videre fra CLQ1, så de er fortsatt i CLQ2 med et lag som er ranket foran oss. Polen er «ny» i CLQ2. Laget som kvalifiserer seg er sannsynligvis Wisla Krakow (leder med 8 poeng med 12 runder igjen), og de er seedet bedre enn oss. Det samme er de tre neste, så det polske laget i CLQ2 er i praksis garantert foran oss. Dermed rykker vi en plass ned p seeding-lista i CLQ2 i forhold til det jeg skrev over. Man kan si at vi bytter Slovakia med Polen i lista jeg satte opp til å begynne med – et dårlig bytte for oss.

Dette er ikke noe å miste nattesøvnen over, Bayern, Lyon og PSV ligger alle an til å kvalifisere seg:

Bayern Munchen ligger på andre i Bundesliga med 9 kamper igjen. De har seks poeng ned til fjerde (som er første ikke-CL-plassering). De må altså både vinne CL og dessuten dumpe to plasser ned. Høres trygt ut.

Lyon leder Fransk Ligue 1 med 10 kamper igjen. De har 13 poeng ned til fjerde og første ikke-CL-plass. Trygt.

PSV Eindhoven leder og har 12 poeng ned til ikke-CL-plass med 12 runder igjen. Trygt.

Og om dette skulle slå til kan vi fortsatt få hjelpen vi trenger fra Sveits og Kroatia. For eksempel.

Legg igjen en kommentar