Dagboka fredag 30. oktober 2020

Fredagen er her, og med det står vi foran en helg spekka med viktige kamper for Vålerenga IF. Enten det er fotball eller hockey. Også snakker vi litt om hva som er lov å si på en fotballbane. Svarene kan overraske. Hockey Med 7-4 og 6-0 mot henholdsvis Stjernen og Grüner de siste to kampene … Fortsett å lese «Dagboka fredag 30. oktober 2020»

Fredagen er her, og med det står vi foran en helg spekka med viktige kamper for Vålerenga IF. Enten det er fotball eller hockey. Også snakker vi litt om hva som er lov å si på en fotballbane. Svarene kan overraske.

Hockey

Med 7-4 og 6-0 mot henholdsvis Stjernen og Grüner de siste to kampene er det klar for tredje nedsabling i morgen når vi møter Narvik på Jordal.
Laget fra Nordland står (kanskje ikke overraskende) med 7 tap og én seier hittil i år og ligger med det dønn nederst. Rett under.. oi, Oilers da.. HAHA!

Vålerenga på sin side troner på toppen. Og der tenker vi at det er greit å bli. Og det eneste som garanterer for det er at det blir enda mer mål.

Kampen spilles på Jordal i morgen (lørdag) klokka 16:00

Damene
Landslagspausen i damefotballen er over og vi er endelig tilbake til det som gjelder; vinne serier og øve oss til Mesterligaen.

«Halve Vålerenga» har vært i aksjon for forskjellige landslag og etter en negativ koronatest på alle samma (vi regner med at vi hadde hørt noe om så ikke var tilfellet?) samles nå hele verden i ett lag for å denge Lillestrøm på Valle.

Som i hockey er det førsteplassen som skal forsvares. Riktig nok med bittelitt større margin. Vi kan dog si at selv om førsteplassen er fortjent, ligger det litt flaks der også. De siste rundene har vært litt for avhengige av andres resultater for at det blir komfortabelt.

Man kan godt tryne over målstreken så lenge man vinner, men det er langt mer elegant om det danses. Vi vil se eleganse mot LSK. Hvertfall på vår side av banen.

Så lenge Godset taper

Fjerdeplass og sivilisasjon møter tolvteplass og forfall når Vålerenga kommer på besøk til et koronainfisert elveleie i Viken. Godset er for tiden norgesmestere i uavgjort og når de ikke klarer det så går de på tap. Denne runden regner vi med nettopp det. Om vi myser øya sammen og draaaar litt på vokala og strekker oss jævlig langt kan vi vel si at resultatet mot Kristiansund(N) var greit.

Et tilsvarende resultat mot østre Bærum er ikke greit. Det er ikke greit i det hele tatt faktisk.

Det må vinnes. Grunnen er like enkel som den var forrige runde: Det står om Europa for helvete. Dagboka akter faen ikke at en gjeng småkriminelle harrytasser skal stoppe oss i å ta en pils i en middels stor by i ett eller ennet europeisk utkantland neste år.

Nei! Seier er eneste resultat.

Kampen spilles søndag 20:30 på Valle, men vises på TV.

Hva er lov å si?

På søndag kalte Kastrati Fagermo «soper». Og som alle vet er ikke det lov. Det førte til at folk kalte Kastrati for «forbanna idiot». Det er lov.

Reglene er i utgangspunktet ganske enkle: Ytringer som er nedsettende mot kjønn, hudfarge eller legning er no-go.

Her er det ingen kjære mor. Ingen unntak. Ytringer i denne klassen skal og vil bli slått ned på av medsupportere, medspillere, dommere og ikke minst internett.

Om vi går videre på lista kommer opprinnelse. Denne er litt vanskeligere.

La oss ta utgangspunkt i en norsk-pakistansk spiller fra Hamar. Vi skal ikke snakke om alle valgene som ble tatt på veien dit og hva som skjedde feil, men det er et greit utgangspunkt.

På samme måte som norsk-amerikanere i Minnesota er det en sjanse for at han selv og mange rundt han identifiserer han som begge deler. 1. Fra Hamar, 2. Pakistaner.

Å snakke nedsettende om opprinnelsen hans er derfor todelt. På den ene siden er det ikke lov å kalle han pakkis. Mens på den andre siden er det lov å insinuere at han nok har ligget med sauer opp gjennom siden han tross alt er fra Hamar.

I ytterste konsekvens; hvis norsk-pakistaneren fra Hamar er zoofil – er det da innafor å ta han for å pule sau? Vi spør retorisk her da det virker som et minefelt vi ikke ønsker tråkke inn i.

Å si noe om hudfargen hans er selvsagt fremdeles ikke på tale. Det er ufint og rasistisk.

Vi tar et annet eksempel der en gruppe mennesker reapproprierer et ord som i utgangspunktet er nedsettende og bruker det med sine egne. Tenk når svarte amerikanere kaller hverandre «niggaz», eller når Klanen synger om at byen er et jævlig sted å være.

Forskjellen her er selvsagt at man fint kan kalle folk fra Oslo hva man vil, bortsett fra om det dreier seg om kjønn, hudfarge eller legning. Grunnen er at det meste er greit når man sparker oppover. Noe man automatisk gjør dersom man ikke er fra Oslo og sparker mot Oslo.

Eller om man er svart fra bygda og kaller en svart fra Oslo «niggah» eller tilsvarende er det ok. Dersom vedkommende ikke tar seg nær av det, selvsagt. Da er det ikke ok.

Noe som minner litt om dette er joiking.

Joike noen er lov om du veit hva joiking er, kan joike og ikke bruker det som noe nedsettende mot folk så er det innafor. Vi regner derimot ikke med at det er noe majoriteten av våre supportere kan relatere seg til så da er det kanskje like greit å holde seg unna…

Dagboka har forøvrig aldri vært så langt nord at joiking har vært et tema, og vet ikke om supporterne til klubber nordfra joiker spillerne sine eller ikke. Vi vil gjerne finne det ut en dag så hvis noen fra NFF leser dette kan jo «trekningen» gå den veien?

Dyrenavn. Der har du fallgruve. Som alle vet er det ikke lov å kalle svarte spillere apekatter. Det er rasisitisk. Grunnen er historisk. Apekatt er i utgangspunktet harmløst. Vi kjenner alle foreldre som omtaler ungene sine som apekatter stadig vekk.

Poenget her er kontekst. Dersom et ord historisk sett har blitt brukt nedsettende om en gruppe, kjønn eller legning er det ikke greit å bruke mot gitte gruppe, kjønn eller ledning.

Det var på dette Kastrati dreit seg ut på da han brukte ordet «soper». I utgangspunktet er soper en yrkestittel. Helt ufarlig. Men som etter hvert har utviklet seg til å bli en nedsettende term for homofile.

Når vi er inne på yrkestitteler er det et til som er verdt å nevne. Nemlig hore. Særlig brukt når spillere og supportere omtaler hverandres mødre.

Selv om det er lange tradisjoner både i Norge og utlandet og omtale motstanderes mødre som prostituerte mener Dagboka det er på tide å fase ut bruken. Bortsett fra i tysk fotball. Der må det da være lov? Hvertfall frem til de sier det ikke er det.

Til slutt vil vi også nevne at å bruke utviklingshemninger eller andre fysiske utfordringer som nedsettende heller ikke er greit, selv om det ikke dreier seg om kjønn, hudfarge eller legning. Eksempler på dette er dverg, mongo, hjerneskada osv.

Det denne dagbokisten mener det er OK å bruke «evneveik». Det er uansett så gammelt og utgått at det har mistet sin betydning. Avgjørelser kan være evneveike dersom de gjøres av friske mennesker.

Med det har VPN kastet seg inn i et vepsebol og prøvd å legge frem problematikken på en enkel måte. Om ikke annet er det mer forstålig enn Raymonds koronaregler.

Om du fremdeles er usikker på hvilke ord du kan bruke, har vi laget en liste over ord vi mener er greie.

  • Banneord: Jævel, forbanna <insert ord, gjerne fra listen under>, satan etc-  Klassisk, rett frem, tradisjonsrikt
  • Kroppsdeler: Kuk, rasshøl, pikktryne, fakker etc. Amerikanisert, men holdbart.
  • Nordnoske ord: Hestkuk, surkuk. Generelt kuk-relaterte ting (Se kroppsdeler).
  • Ting fra balkan
    • kurac od tovara or ovce
    • adje u picku strininu

NB! Dersom du er spiller er det ikke sikkert dommeren er enig.

Vålerenga i dag

Vi ønsker Flamur Kastrati lykke til som talsmann for skeive muslimer i Salam, og stikker og tar en fredagspils. Vi husker å ta med munnbind da det er påbudt om vi skal på dass.

Legg igjen en kommentar