Vålerenga gir rasisme rødt kort uten at det synes i reglementet

Aalesund utestenger en supporter ut 2021 etter å ha skreket rasistiske ufinheter mot Amahl Pellegrino. Sandefjord utestenger en på livstid. Tigerberget, Starts supporter-gruppe, ekskluderer et medlem som har skrevet rasistiske ytringer på sosiale medier. Men hva ville Vålerenga ha gjort om det samme hadde skjedd på Intility? Skal man tro det som står i sanksjonsreglementet, … Fortsett å lese «Vålerenga gir rasisme rødt kort uten at det synes i reglementet»

Aalesund utestenger en supporter ut 2021 etter å ha skreket rasistiske ufinheter mot Amahl Pellegrino. Sandefjord utestenger en på livstid. Tigerberget, Starts supporter-gruppe, ekskluderer et medlem som har skrevet rasistiske ytringer på sosiale medier. Men hva ville Vålerenga ha gjort om det samme hadde skjedd på Intility?

Skal man tro det som står i sanksjonsreglementet, og det skal man jo, så er det ikke så mye som skjer. I punkt fem, som omhandler dette temaet, så heter det at straffen er utestengelse inntil 30 kamper. På en ordinær sesong tilsvarer dette bare kampene i Eliteserien. En sesong, altså. Maks. Om du kun teller hjemmekamper er det snakk om to sesonger.

Punkt 5 fra sanksjonsreglementet (skjermbilde: vif-fotball.no)

Om du skulle finne på å storme banen kan du til sammenligning oppnå hele 50 kamper. Det vi syns er merkelig er hvordan en klubb som i de siste 25 åra har hatt «mot rasisme» nederst på drakta og kan ha høyere maksstraff for banestorming enn sjikane og hets.

Bakgrunnen

For å forstå grunnen til dette må vi gå tilbake i tid. Vålerenga har siden 80-tallet, som klubb, tatt klar avstand fra rasisme og jobba for og profilert seg som en klubb som er for inkludering. Dette har ikke vært diskusjonstema fordi det alltid, siden slutten av 80-tallet, har vært sånn. Vålerenga mot rasisme har vært en opplest og vedtatt sannhet. Supporterne har kanskje ikke vært like stuereine alltid, og på 90-tallet så Klanens dagens lys. En supporterorganisasjon for inkludering og mot rasisme. Et samla Vålerenga mot rasisme der altså…opplest og vedtatt. Ferdig snakka

Så endra verden seg på rimelig kort tid. Sosiale medier ble allemannseie og terskelen for å sitte i kjellerstua og lire ut av seg drit offentlig er blitt lavere. Tonen i ordskiftet er også en annen nå enn det den var tidligere. Vi ser dette også i samfunnsdebatten generelt. Enkeltpersoner blir i større grad hetsa offentlig enn det de ble før. Eksempelvis ser vi voksne mennesker som hetser unge, vi ser forsmådde menn hetse kvinner og motsatt, folk får gjennomgå for at de har en annen religion, folk med mørkere hudfarge hetses fordi de har den hudfargen de har. Og er det noen som sier ting som «ta deg sammen», så har vi det gående. En spiral av dritt og usakligheter som man sliter å komme seg ut av på en konstruktiv måte. En selvforsterkende spiral av dritt der med andre ord. Og når man tar med seg denne måten å snakke og kommunisere på bort fra ulike flater på internett og ut i verden, og man får den fysisk slengt i trynet feks på idrettsarrangementer osv så merkes det. Det svir i både sjel og ører. Denne tonen er blitt et samfunnsproblem. Og spørsmålet blir hvordan skal idretten håndtere dette. Hvilken oppførsel skal man tolerere og hvilke krav skal man stille til frivillige, supportere på begge lag osv.

Nytt reglement blir til

Vålerenga gir rasisme rødt kort i kampen mot Stabæk

Sanksjonsreglementet, sånn vi kjenner, det kom i stand for noen år siden etter samtaler mellom klubben og supporterne. Det var viktig for Vålerenga å ha med supporterne på regelverket. På den måten får de eierskap til det, og det er noe som er utarbeidet i samråd med dem. Et regelverk som tres nedover hodene deres kan fort virke mer splittende enn samlende – og er det en ting Vålerenga ikke trenger er det en supportertribune som er splitta opp. Det var tilfellet på Ullevaal stadion, og alle som husker hvordan det var veit at det ikke er noe vi vil tilbake til.

Det nye reglementet skulle være en synliggjøring av at vold og hærverk skulle straffes hardere enn blussing. Og her kommer vi til noe av det sentrale: Regelverket var til for å sikre supporternes rettigheter. Det skulle ikke lenger være sånn at klubben kunne gå inn med politiet i hælene for å hente ut en de trodde hadde blussa, eller gi en en supporter en straff helt ute av det blå. Det skulle være retningslinjer både supportere og klubb var enige om.

Som Klanens Erling Rostvåg poengterer: «I dag kan det hende taket/maksstraffen er litt puslete (for rasistiske ytringer, VPN anm.). Regelverket ble laget med helt annet fokus (vold og blussing) enn ytringer. Det skiller heller ikke mellom planlagte hatefulle ytringer og skitten ryggmargsrefleks på utdaterte skjellsord.»

Dialog er kanskje det viktigste verktøyet Vålerenga har. Supporterkoordinator Mattijas Loeb er soleklar på at Vålerenga derfor jobber pro-aktivt. Gjennom dialog og samarbeid sørger de for å holde møkka unna tribunene våre. Dialogen er viktig, og den dialogen fortsetter også etter at sanksjonsreglementet er brutt. Nå er det viktig å ta med at folk ikke er utestengt for brudd på punkt fem. Akkurat hvordan klubben vil reagere på det er derfor uprøvd. Han er også helt enig i at dagens reglement kanskje er noe umusikalsk, og at det er på tide å se på reglementet på nytt.

«Det er vanskelig å være uenig i at sanksjonsrammen mangler takt og tone. Utformingen bærer nok preg av at andre sanksjonerbare handlinger som har forekommet hyppigere har fått større søkelys. Nå som det, dessverre, har forekommet flere rasistiske hendelser i norsk fotball er det riktig tid å se over reglementet med et kritisk blikk.» sier Loeb til VPN.

Samtidig betyr det ikke at Vålerenga har droppa å snakke om rasisme. Langt derifra. Klubben har så absolutt vist engasjement i kampen mot rasisme. Spesielt gjennom kampanjen «Gi rasisme rødt kort» har klubben vist hva de mener om den slags møkk. Det står til og med «mot rasisme» på drakta. Hver jævla kamp.

Både mot Mjøndalen og Stabæk i fjor ble dette markert. Det er altså ikke sånn at de ikke bryr seg, men det kan nok tenkes at selve reglementet har fallt litt mellom to stoler.

Livstid eller enkeltkamper

VPN veit ikke hva som er riktig sanksjon eller avstraffelse om du vil. Redaksjonen er rett og slett delt. Noen mener det må straffes så hardt som livstid, mens andre mener det blir altfor hardt. Løser utestengelse på livstid noe – eller flytter det bare problemet fra fotballbanen til et annet sted? Dette perspektivet sier både Erling Rostvåg og Ikaros’ Christian Plaum seg helt enig i. «Prinsipielt mener jeg at livstidsutestengelse ikke er veien å gå. Lukker man døra helt og holdent for et individ med ekstreme holdninger vil man bare skyve problemet over på resten av samfunnet.» sier Plaum.

Han er også veldig tydelig på hva klubbens rolle er: «Gjennom «Vålerenga Mot Rasisme» har Vålerenga tatt på seg et samfunnsansvar, og da mener jeg at Vålerenga bør forsøke å endre holdningene til vedkommende. Freddy har vært inne på dette i sitt arbeid i #stopp, og disse tankene støttes herfra. Samtidig er det klart at straffen må være hard nok til at den svir og sender et klart signal om at den type holdninger ikke er velkommen i fotballen og Vålerenga.»

Dette er noe Erling Rostvåg i stemmer. «Det burde nok være sånn at i utgangspunktet utestenges synderen på ubestemt tid. Så er det opp til folk som blir utestengt å be om en sjanse til når det har gått en stund. Det er opp til klubbene om de i det hele tatt vil åpne for det, men fotballfamilien har kanskje mer å vinne på å ha et opplegg for å gi opplæring til de som ønsker å komme tilbake.» kommenterer han.

Supporterkoordinator Loeb er helt enig. «Når det gjelder varigheten på utestengelse så er jeg personlig mer opptatt av hva som gjøres ila denne perioden fremfor lengden på straffen. Her må det jobbes holdningsskapende! Jeg tror ikke man kan endre hatefullt tankegods ved å ekskludere noen noen på permanent grunnlag. Derimot må det tydelig sansksjonerenes samtidig som det åpnes for at vedkommende kan over tid bevise at hen har endringsviljen som skal til for å være en del av fotballen og samfunnet igjen.»

Mye pisk, men ingen som lukker døra helt.

Hvor er NFF?

Rett etter hendelsen i Sandefjord gikk NFF ut og proklamerte «rasisme hører ingen sted hjemme i norsk fotball!». Noe annet ville vel egentlig overraske oss… Det vi savner er at NFF i stedet for å fortelle oss noe vi allerede veit kommer med noe konkret. Kampanjen #stopprasisme er et veldig godt utgangspunkt. Det er bare ikke nok.

Det er lett å erkjenne at rasisme er et problem når du er en privilegert hvit, middelaldrende mann som sitter med millionlønn, rynkete dress og tygger på wienerbrød.

På fotball.no kan forbundet fortelle oss følgende: «Rasistiske handlinger fra en spiller medfører automatisk rødt kort med påfølgende sanksjonssak. Rasistiske tilrop fra en tilskuer vil automatisk medføre at det opprettes sak mot klubb (NFF har ikke sanksjonsmulighet overfor supportere).». Det vi syns er synd er at forbundet ikke kommer med noe mer konkret rundt hvordan de vil hjelpe klubbene i å håndtere dette. Alle som har vært eller har unger veit at man som familie ikke bare kan bestemme at man ungene skal oppføre seg skikkelig, noen ganger trenger man å kunne slenge unga inn på rommet med husarrest også. Og hele familien må vite at husarrest er konsekvensen ved atal oppførsel.

Når Aalesunds FK utestenger en person for rasistiske bemerkninger i 1 1/2 sesong (der det mest sannsynlig ikke blir spilt noe fotball for åpne tribuner) og Sandefjords Espen Bugge Pettersen står rett etter hendelsen i Sandefjord og sier at den tidligere vakten er utestengt «så lenge han (Pettersen, red. anm) er i klubben» så sier det seg selv at et regelverk fra sentralt hold er noe som behøves. Man kan ikke komme i den familiesituasjonen hvor ungene plutselig får omsorgsansvaret for familien sin fordi de voksne er uegna som omsorgspersoner. Da snakker vi dysfunksjonell familie! Det er kjipt å si det, men vi frykter at det er litt dit vi er på vei.

VPN mener fotballen bør i det minste ha felles retningslinjer. Da har klubbene noe de kan jobbe sammen om og innenfor. Det er forskjell på klubber som Vålerenga som har vært gjennom dette før, og klubber som ikke aner hvordan de skal løse sånne utfordringer. Samtidig så syns vi det er rart NFF skal bruke pisk mot klubbene i stedet for å hjelpe dem. Hvorfor skal klubben få bot? Om det er noe gjentakende og det er en kollektiv rasistisk handling fra supporterne er vi enig i at klubben skal straffes, men når det er en enslig ulv som roper noe eller løfter høyrearmen så bør klubbene heller få hjelp enn straff.

Oppfordring til Vålerenga

Vi skal ikke sitte og fortelle klubben hva de skal gjøre. Det er ikke vår oppgave i det hele tatt. Vi vil derimot komme med en innstendig oppfordring. Benytt denne sjansen til å se på regelverket. Se på hvilke muligheter dere har til å sanksjonere. Få med dere Freddy Dos Santos og #StoppRasisme på laget.

Klubben ga rasisme rødt kort flere ganger i fjor. Vi regner med det kommer et nytt rødt kort på søndag mot Kristiansund. Så håper vi at det kommer en artikkel på vif-fotball.no om ikke så lenge der klubben, og ikke bare Vålerenga Fotball Elite, forteller at de har begynt arbeidet med et nytt reglement.

Legg igjen en kommentar