Løgn og tilskuertall

Tilskuere kommer og går, men har mediene rett i at tilskuertallene i årets sesong er rævva? De to siste ukene har det dukket opp flere artikler som setter søkelys på tilskuertallene i Eliteserien. Blant annet TV 2s artikkel om dramatiske tall i Eliteserien. Fellesnevneren er dårlig tilskuertall og dårlig kvalitet på fotballen som spilles. Den  siste … Fortsett å lese «Løgn og tilskuertall»

Tilskuere kommer og går, men har mediene rett i at tilskuertallene i årets sesong er rævva?

De to siste ukene har det dukket opp flere artikler som setter søkelys på tilskuertallene i Eliteserien. Blant annet TV 2s artikkel om dramatiske tall i Eliteserien. Fellesnevneren er dårlig tilskuertall og dårlig kvalitet på fotballen som spilles. Den  siste artikkelen i rekka er VGs  «Skrekktall på 16. mai-runden«. I korte trekk så forteller artikkelen oss at forrige sesongers 16. mai-runde har vært ekstremt mye bedre besøkt. Artikkelen er selvfølgelig eksemplifisert med Vålerengas kamp mot Kristiansund.

I all hovedsak er dette negative artikler. Artikler som forteller leseren at eliteserien mister tilskuere og grunnen til det er fordi den aldri har vært dårligere.

Men er dette faktisk sant?

Utfordringen med disse artiklene er at de mangler akademisk etterrettelighet. De virker skrevet i hastverk og minner mest om dårlig journalistisk håndverk. Først og fremst så er det å sammenligne rundene med fjorårets ubrukelig. Det samme gjelder å sammenligne forrige sesongers 16. mai med årets kamp mot Kristiansund. Joda, 16. mai er fotballens festdag og det er eliteserien, men det er tross alt det eneste.

For 16. mai i år var ikke 16. mai for ett år siden eller fire år siden. Det en annen motstander, det var en annen temperatur i lufta, det var en annen tabellsituasjon og kampen før hadde vært en annen. Det er rett og slett ekstremt mange faktorer som spiller inn. For det å sammenligne tall mot hverandre hjelper ikke. At det var mange tilskuere i 2010 (18.004) betyr ikke at det automatisk kommer så mange bare noen år etterpå.

Og skal vi være ærlig ville det nok kommet like mange som mot Haugesund i fjor hadde det bare vært like varmt og deilig som på akkurat samme dato.

Tall og statistikk kan brukes til det aller meste. Mange ganger brukes de for å skape og opprettholde et negativt bilde av virkeligheten. De lange linjene forteller noe helt annet. Siden 1948/49-sesongen så har Vålerenga spilt 599 kamper i toppdivisjonen. Mot Kristiansund bikka klubben 5.000.000 tilskuere i samme periode. Snittet i denne perioden er på 8358 tilskuere. Så er det da egentlig så ekstremt ille å ha 7226 tilskuere, en kald tirsdag i mai, mot en motstander ingen egentlig bryr seg om?

Mediene er mest opptatt av de som aldri er der. Mediene bryr seg aldri om de som alltid er der.

 

 

 

Legg igjen en kommentar