Dagboka fredag 7. april 2017

Da er boka klar. Det er et gammelt jungelord som sier at når boka blir lang så blir ventetia enda lenger. Det blir mest om gårsdagens kamp, men også noe hockey og en aldri så liten påminnelse om at man fremdeles kan kjøpe sesongkort. Tap i Haugesund Det ble et 4-3 tap i Haugesund. Har du … Fortsett å lese «Dagboka fredag 7. april 2017»

Da er boka klar. Det er et gammelt jungelord som sier at når boka blir lang så blir ventetia enda lenger. Det blir mest om gårsdagens kamp, men også noe hockey og en aldri så liten påminnelse om at man fremdeles kan kjøpe sesongkort.

Tap i Haugesund
Det ble et 4-3 tap i Haugesund. Har du ikke sett kampen og eller lest VPNs referat kan du gjøre det HER.

I dag har tabloidene et naturlig fokus på situasjonene som skjedde før, under og etter 3-1 scoringen til Ibrahim Shuaibu.

Før scoringen
Näslund er i en duell på høyresiden og får en dunk i skallen. Dette er utilsiktet, men han blir liggende nede. Dommer skal blåse av ved hodeskade, men dette blir ikke gjort. Grunnen til at det er dommer som skal blåse av ved skade er at fair play som startet som et godt initiativ også er et veldig fint verktøy dersom man har et behov for å drøye tid, gi slitne spillere en pause og eller drepe initiativ i kampen.

For Vålerengas del så lå vi under. Behovet for å drøye tid var ikkeeksisterende.

I teorien så skal da Vålerenga spille videre. Problemet med det er at de har sin egen venstreback liggende 15 meter inn på mostanders banehalvdel og vil være i ubalanse ved et balltap. Vålerenga har derfor lite å vinne på å fortsette å spille. Sannsynligheten for at de kan skape noe offensivt når ballen er på venstresiden i et etablert angrep og venstrebacken er uvirksom er liten. Da er sannsynligheten mye større for at Haugesund kan kontre og skape dritt på sin høyreside.

Hva gjør man da når dommeren ikke er sitt ansvar bevisst?

Man spiller ballen utover sidelinjen.

Det man forventer da er å få den igjen. Ikke der man spilte den ut, men lenger tilbake på banen slik at man må prøve å spille seg 80 meter opp mot etablert forsvar. Det man ikke forventer er at motstanderen velger å presse høyt på feilvendt midtstopper.

Det enkleste for Nakkim hadde vært å la ballen trille ut til innkast. Da ville man ungått alt det surret som skjedde foran og i kassa til Sandberg. Igjen så er det et problem med det og det er at da får man en ny fast situasjon 30-40 meter lavere i banen der Haugesund i ro og mak kan sette opp et etablert forsvar langt inne på vår banehalvdel – og det er en situasjon som ligner veldig lite på den situasjonen Vålerenga ga fra seg ballen for at egen spiller skulle få medisinsk tilsyn. Jeg skjønner hvorfor Nakkim velger å beine etter ballen og sparke den i retning av Sandberg.

Scoringen
Shuaibu velger å fortsette presset på ballfører (Sandberg). Sandberg kan slå tilbake til Nakkim, men nevnte Shuaibu er i nærheten av ballbanen. Samme med Tollås Nation. Hvis han får ballen vil han med en gang bli satt under press av Gytkjær som er rettvendt og i et pressløp mot Tollås Nation – et løp Shuaibu gjennom gestikulering har bedt om. Lundström er plassert opp mot midtbanen på krittet på høyresiden. Å vende spillet ut til Lundström på en touch (husk Shuaibu presser ham) er enda vanskeligere å utføre siden du får ballen fra stamfotsiden. Det blir derfor naturlig å bare lade børsa og klarere ballen. Dessverre så treffer ballen stamfoten til Sandberg i det han skal klinke den ut. En kjempetabbe, men vi har sett dem større før. Arason sin i seriefinalen i 2005 f.eks., men både Arason og Vålerenga reiste seg den gangen og VPN er sikre på at Sandberg gjør det denne gangen også.


Shaibu takker for tabben og ruller enkelt inn et mål som er diskutabelt. Faktisk så diskutabelt at det omtales av Haugesunds spillere som et gråsonemål.

Og det er problemet. Denne fair playhandlingen er ikke underlagt et spesielt godt regelverk med does and don’ts. Det ligger i betydningen av handlingens ord. Fair Play. Det ene laget spiller ballen ut pga skade. Det andre gir dem ballen tilbake. Det bør være unødvendig å på påpeke at det ikke bør være slik at det ene laget spiller ballen ut og det andre spiller det tilbake til dem i en langt dårligere posisjon og der man følger opp med å utøve et høyt press for å kanskje skape en situasjon man kan utnytte.

En dommer må forholde seg til reglene. De kan ikke blåse på at spillere ikke kaster til motstandere, at spillere ikke utøver forventet kotyme med å ikke presse dem tilbake i egen kasse osv. nettopp fordi det ikke er en offisiell regel. Fair Play er er en innarbeidet handling som baserer seg på at alle parter respekterer den fordi man ønsker at spillere som er skadet kan få tilsyn av medisinsk personale raskest mulig og uten at noen drar nytte av det.

Og det er derfor dommeren i kampen mellom Arsenal og Sheffield United ikke hadde andre muligheter enn å dømme mål da Nwankwo Kanu og Marc Overmars kontret på et innkast der intensjonen til Arsenalspilleren var å kaste ballen tilbake til motstanderen.

Det finnes ikke noe regelverk som ivaretar at Fair Play følges etter intensjonen.

For gjør man det, slik som Haugesund og Ibrahim Shuaibu gjorde i går, så handler man mot Fair Playregelens intensjon. Det er ikke ulovlig og du får kanskje en kortsiktig vinning, men det er ikke sikkert at andre lag møter Haugesund i fremtiden med et like naivt og rotnorsk tro på deres evner til å opptre ihht det man  forventer av et fotballag. Og hvis så skjer og det går ut over Haugesund så kan de egentlig bare takke seg selv og Ibrahim Shuaibu.

Situasjon og uttalelser fra Haugesunds spillere kan bivånes HER

Etter scoringen 
Ibrahim Shuaibu påstod etter kampen at Markus Nakkim kalte ham for monkey i stuasjonen som oppstod etter at førstnevnte scoret et mål som ikke ga ham mye ære.

En rasismebeskyldning er fra et tabloid ståsted gull verdt. Dette er noe man kan spinne på og lage mange saker av. Dette på bekostning av den som blir beskyldt for å ha ytret seg på en måte som gjør at det kan tolkes rasistisk. I dette tilfellet er det Markus Nakkim.

Det er verdt å merke seg at på tross av at tabloidene har blod på tann og graver i dette så finnes det ingen som har hørt Nakkim, eller andre, uttale seg slik om Ibrahim Shuaibu. Verken dommeren, Haugesunds og eller Vålerengas spillere har hørt noe. Og alle var parter var innblandet i disputten etter målet. Lenken over viser også at Nakkim bruker tid på å komme opp i situasjonen. For det første er han nesten ute på krittet og slår pasningen til Sandberg, men mens Tollås Nation og Lundström tidlig er borte hos Shuaibu og forteller i hvor stor grad de setter pris på at han driter i Fair Play så er Nakkim først borte å trøster Sandberg og når Nakkim er ferdig med det har Haugesund revet til seg Shuaibu og lar seg hylle i felleskap foran innbyggerne til lillebroren til Karmøy.

Man ser Nakkim i en kort disputt med Vegard Skjerve og dommeren. Og de befinner seg langt unna Shuaibu.

Det er ikke godt å si når Shuaibu skal ha fått slengt etter seg monkeybemerkningen fra Nakkim, men bildene mer enn antyder at 1) de ikke diskuterte eller kranglet på samme sted til samme tid 2) både Nakkim og Shuaibu var i umiddelbar nærhet av mange andre spillere + kampleder og ingen av disse har oppfattet at noe rasistisk har blitt ytret.

VPNs redaksjon har ikke noe til overs for rasisme, rasistiske ytringer og eller ytringer som kan oppfattes rasistisk. Men det at vi ikke liker rasisme betyr ikke at vi ikke liker påstander om rasisme når disse ikke kan etterprøves, dokumenteres og eller støttes opp av andre. Da minner det fort om en falsk anklage. En falsk rasismeanklage er veldig ufint overfor den det gjelder og er vanskelig å beskytte seg mot.

Det er vanskelig å forutse at man uriktig skal bli bekyldt for rasisme og det er umulig å bevise en negativ påstand. Det er derfor det er den som fremmer en ekstraordinær påstand som har beviskravet rettet mot seg og påstander som hevdes uten at de kan dokumenteres kan avfeies like lett som de hevdes. Det er enkel logikk. Og det er også derfor det er personen som påstår at det finnes rosa elefanter som kan fly som må dokumentere egen påstand og ikke de som stiller seg tvilenede til dette som må dokumentere at det ikke finnes rosa elefanter.

Å få rettet en falsk rasismeanklage mot seg føles nok veldig urettferdig for den det gjelder og det strider med hvem man selv oppfatter at man er og hvorfan man vil bli oppfattet av andre.

I tillegg er Vålerenga en klubb som har et sosialt engasjement. Dette engasjementet er forankret i lokalmiljøet. Vålerenga er trygt plassert på østsida av det som er den multikulturelle gryta som heter Oslo. Klubben sjæl har medlemmer fra mer enn 50 nasjoner og enda fler er representert i nærmiljøet. Vålerenga har også siden 1997 hatt Vålerenga mot rasisme og tatt et klart og tydelig standpunkt mot rasisme og og for samhold. Det samme har klanen. Da Klanen ble stiftet 05.05.1991 ble kampen mot rasisme nedfelt i supportergruppas vedtekter.

Så man har situasjonen der det ikke bare er det an man blir beskyldt for rasisme, men at man representerer et flerkulturelt lag, klubb, bydel og by som har tatt aktiv avstand fra rasisme. Man svikter ikke da bare seg selv og sine verdier, men man svikter klubben, man svikter lagkameratene og man svikter de i yngres avdeling som kommer i alle farger og fasonger og som ser på a-lagsspellera som nærmest guder.

Det at mistanken rettes mot en dersom en ikke har sagt det er stygt. Det er i så tilfelle et grovt overtramp mot Nakkim som person. Dette er en ung mann som lever og kjemper side om side med spillere med røtter fra hele verden hver dag for at Vålerenga skal bli bedre. Innvandringsskepsis finnes ikke først og fremst hos unge og dynamiske mennesker som lever i et flerkulturelt samfunn der man ser forbi hudfarge, religion og seksuell legning. Man finner det som regel i andre deler av befolkningen. Andre steder.

En falsk rasismeanklage er mye mer alvorlig en en kynisk utnyttelse av Fair Playpraksis. Det er noe som potensielt kan henge ved en person i lang tid. Haugesund bør komme til bunns i dette og de bør ikke nøye seg med at det kun er fremmet en påstand som ikke kan dokumenteres. Er påstanden et falsum bør spilleren selv dementere sin egen påstand på lik linje med at dersom Markus Nakkim faktisk har uttalt seg i de baner som Shuaibu påstår så bør han beklage den rasistiske kommentaren.

Det er lite som minner om Fair Play ved å tildele noen rasismekort.

Slik situasjonen er i dag der en påstand er fremmet, en påstand som ingen andre har hørt, så stiller vi i VPN oss 100% bak Markus Nakkim i denne saken. Det er ingenting som tyder på at påstanden er noe annet enn løgn og oppspinn.

Deila holder fokuset
Deila snakker ofte mer rett fra levra enn det Torbjørn Berntsen gjorde og han gir noe sinnsykt langt hælvete faen i Fair Play og mål som måtte stamme fra orginale tolkninger av gjeldende praksis av den.

Han har fokus med ting Vålerenga kunne gjort noe med og det er jo et slikt fokus som på sikt vil gjøre en bedre. Luker man i eget bedd så blir det til slutt bedre vekstvilkår for blomstene.

Viking til hælvete
VPN har spådd at Viking kommer til å implodere i år. Ræva økonomi, svak stall, en lokalbefolkning som knapt bryr seg gjør at du mangler bare en ingrediens for at tabloidene skal lukte blod. Og den ingediensen heter svake sportslige resultater…

Ta dah!

Så da gjenstår det da å se om Viking kommer under like hardt press som Vålerenga gjorde i fjor og om de har ryggrad nok til å stå i mot presset og heve seg eller om de imploderer som klubb og ender i både OBOS-ligaen og skifteretten.

Ryktebørs
Det begynner å bli grønt i grsset nå, og hva er vel da mer aktuelt enn å skrive litt om hockey. VPN kommer til å kjøre en ryktebørs lignende den vi hadde i fjor sommer slik at dere kan holde dere oppdatert med hva som skjer hos iskrigerne våre under badesesongen.

Apropos ryktebørs…
Wørd on the strit er at Bohembussen klokka inn i Oslo 0730 i dag etter at de måtte kjøre om Sørlandet på vei hjem fra Haugesund. VPN håper alle rakk arbeidet uavhengig av om det er vanlig eller ei å ha kjernetid på jobben.

Vålerenga i dag
Det er ikke for sent å kjøpe sesongkort. Klubben velger å se fremover mot resten av sesongen og flytting til leikegrinda vår. Har du enda ikke sesongkort kan du benytte dagen til å lese om og kjøpe det HER.

Legg igjen en kommentar