11 spørsmål til Morten Tandberg

– Det var noe energiløst og halvdødt over det, sier Morten Tandberg når han svarer på VPNs 11 spørsmål. Han skjønner at folk er skuffa og frustrerte over resultatene så langt i sesongen. Hvorfor ser Vålerenga så planløse ut mot lag som legger seg dypt? – Det er et godt spørsmål. Spesielt mot Sogndal skapte … Fortsett å lese «11 spørsmål til Morten Tandberg»

– Det var noe energiløst og halvdødt over det, sier Morten Tandberg når han svarer på VPNs 11 spørsmål. Han skjønner at folk er skuffa og frustrerte over resultatene så langt i sesongen.

Hvorfor ser Vålerenga så planløse ut mot lag som legger seg dypt?

– Det er et godt spørsmål. Spesielt mot Sogndal skapte vi lite sjanser, men mot Viking føler jeg at vi skaper nok sjanser, men det kunne selvsagt vært mer. I Sogndal – både offensivt og defensivt – virket vi veldig knytt. Det var energiløst, og vi har en spillestil som er avhengig av energi og lave skuldre. Hele kampen mot Sogndal virket knytt og satt over hele gruppa. Hvorfor? Ja, det har vi brukt mandagen til å prate om på forskjellig vis – vi har snakket i hele gruppa, en til en osv, og det er ikke noe enkelt svar. I så fall hadde vi jo bare løst det.

– Det handler om at vi må være trygge – ha selvtillit – vi må tørre, og ikke gjemme oss bort. Det var noe stakkato over det hele. Vi må finne den riktige balansen mellom å få ball på fot og de som vil true rom. For ofte vil gutta ha ballen på fot. Da virker det stakkato.

Hvorfor er det så mange støttepasninger pga manglende bevegelser? 

– Det er jo en forlengelse av det jeg nettopp har snakket om. Når spillet oppfattes som planløst, eller stakkato om du vil, så er det mangel på balanse mellom å true rom og ville ha ball på fot. Her er det klare forbedringspotensialer. Vi må true rom mye mer, både som ballfører og medspiller. Jeg gjentar: Vi har et forbedringspotensiale her.

Må vi spille enklere? 

– Ja, nå synes ikke jeg personlig at vi spiller så avansert. Hvordan en spillerstall over tid er satt sammen, vil jo påvirke dette. Troppen i Vålerenga inneholder ikke så mange av den type spillere som er egnet til å slå lange baller og gå i duell og trøkke etter, hvis det er hva du mener med å spille enklere. Vi har ikke mannskap til den type fotball. Vi må bli flinkere og mer fremoverrettet og mer truende på rom, vi må rett og slett bli mer direkte innenfor vår spillestil. Vi skal ikke slå langt og krige.

Kan tupp og mæl i Tippeligaen i mars fungere?

– Nå har ikke jeg analysert alle kamper som er spilt i Tippeligaen så langt, men på banen i Sogndal funket det fint å spille fotball. Strålende kunstgress. Det er vel en del gressbaner som det lugger litt for ennå, men banen på Ullevaal var det heller ikke noe å klage på.

Har Vålerenga for mange forskjellige kampplaner, og har vi en strammere eller løsere struktur enn andre lag?

– Vi har veldig lik kampinngang til hver kamp vi spiller. Når en kamp har satt seg litt, hvis man kan si det, føler ikke jeg at vi har stor forandring fra kamp til kamp. Det avhenger nok mer av om vi møter 4-4-2 eller 4-3-3, det kan bety noen endringer på hvordan vi skal frakte ballen fremover. Det betyr også noe med tanke på hvordan motstanderen er kjent for å presse. Rammene og spillestilen påvirkes ut fra det, men planen er klar.

Hvorfor ser det ut som gutta mangler innsats og fysikk?

– Mot Viking vil jeg være veldig uenig i påstanden, mot Sogndal var det inntrykket det første jeg også satt igjen med. Det var energiløst. Løpskraften og intensiteten og duellstyrken – du kan bake mye inn i det ordet. Gløden i ansiktet. Det var noe halvdødt over det. Så jeg er enig når det gjelder Sogndal-kampen. Men vi er ikke dårlig trent, og det handler ikke om at gutta ikke vil. Det er mer – hva skal jeg si – det var noe forknytt over hele gruppa i går. Det var ikke energi i spillet, og da ser det trist ut for de som har tatt turen over Hemsedalsfjellet. Og det er beklagelig.

Er det Tandberg og Rekdals ansvar å motivere gutta, eller har de et selvstendig ansvar, og fungerer dette bra nok?

– Kjetil, Johannes og jeg har alle ansvar for å tilrettelegge den fotballfaglige planen, og trene på det i helheten og gjennom deløvelser. Og selvfølgelig har vi ansvar for å skape en ramme for entusiasme og glød og glede. Det er vårt hovedansvar innad i en gruppe. Gode grupper har imidlertid ikke bare en, to eller tre ledere som bare meisler ut hvordan det skal være. Det må være et samspill mellom hele gruppa.

Hva vil du si til de som nå begynner å bli skeptiske?

– Det spørs, hva er de skeptiske til? Resultatene og null poeng? Da vil jeg si at jeg skjønner det. Jeg har vært supporter sjæl, så jeg skjønner den frustrasjonen. Klaging og skriking rett etter kamp, det skjønner jeg når det er rævva. Du kan ikke være redd for supporternes misnøye, det neste er nemlig apati, og da bryr de seg ikke. Det er verre.

– Men jeg kan betrygge alle med at det jobbes bedre i Vålerenga nå enn på mange år. Spillergruppa jobber knallhardt, og den har et sterkt ønske om å lykkes. Resultatmessig er det foreløpig ikke som vi ønsker, men jeg er sikker på at med den gruppa vi har, og sånn som det jobbes, så kommer resultatene.

Hva vil du si til de som mener at du og Rekdal ikke har utviklet laget bra nok over tid?

– Jeg vil ikke snakke om Rekdals periode, men jeg har nå vært her i ett godt år, og to kamper inn i min andre sesong. Vålerenga som lag er helt klart i utvikling, den offensive strukturen, og enkeltspillere blomstrer – ikke alle samtidig. Alle tar ikke like store steg hele tiden. Vi er i utvikling.

Hvordan er stemningen hos dere nå?

– I en prestasjonsgruppe som taper vil den automatisk ikke være god. Men det er heller ikke begravelsestemning, det er mer en form søken, prat og engasjement og vi leter etter løsninger. Ingen sitter og gjemmer seg bort, det både menes og prates. Og vi trener godt. Det er et brennende ønske om å oppnå noe.

Rosenborg i neste kamp, blir det vanskelig å snu trenden?

– Ingen kamper i Tippeligaen er umulige, og ingen kamper er lette. Jeg tenker at det å møte RBK kan være vel så sunt som å møte noen andre lag. Det blir trolig ganske så fullsatt på Ullevaal med bra trøkk og stemning. Alle forventer at de skal vinne mot oss, men heller ikke de har noe Barcelona-flyt i spillet. De har også en del nye relasjoner som skal etableres. Det er en helt åpen kamp med store muligheter for oss, sier han.

Det var i november 2014 det ble offentliggjort at Morten Tandberg ble ansatt som Kjetil Rekdals assistent.

En kommentar til «11 spørsmål til Morten Tandberg»

Legg igjen en kommentar