Utfordring til klubben: Bruk lærlinger

Stadion skal bygges og mange ønsker å bli hørt om hvordan det ferdige resultatet skal bli. Vi ønsker å blande oss inn i hvordan prosessen skal være: Bruk lærlinger i byggeprosjektet! Vålerengas samfunnsansvar Hundrevis av godt kvalifiserte yrkesutøver vil være involvert når Vålerenga stadion skal bygges. Her mener vi klubben må stille krav til entreprenørene … Fortsett å lese «Utfordring til klubben: Bruk lærlinger»

Stadion skal bygges og mange ønsker å bli hørt om hvordan det ferdige resultatet skal bli. Vi ønsker å blande oss inn i hvordan prosessen skal være: Bruk lærlinger i byggeprosjektet!

Vålerengas samfunnsansvar

Hundrevis av godt kvalifiserte yrkesutøver vil være involvert når Vålerenga stadion skal bygges. Her mener vi klubben må stille krav til entreprenørene at de også skal benytte lærlinger. Man kan tenke dette er en selvfølge, man kan tenke at entreprenørene fikser dette selv, entreprenørene har peil og benytter lærlinger flittig. Så enkelt er det ikke.

Når en entreprenør setter i gang arbeidet forholder de seg til kontrakten med kunden og de føringer for arbeidet som ligger i denne. Det resulterer ikke alltid i at lærlinger benyttes systematisk, det resulterer ikke engang i at lærlinger benyttes over hodet. Slik tilfelle var da en større yrkesfagskole ble bygd for noen år siden. Antall timer på prosjektet som ble utført av lærlinger? Null.

Dette viser ikke samfunnsansvar. Et samfunnsansvar Vålerenga viser gjennom «Jobbsjansen», «Vålerenga mot rasisme» eller «Inkluderingsprosjektet». Her mener vi fokus på lærlinger er viktig.

Hvordan få det til?

Det hele er latterlig enkelt. I april 2016 vil staten innføre punkt om lærlinger som standard i sine prosjektutlysninger på prosjekter der bruk av lærling er naturlig. Etter hva vi forstår vil den bygge på dokumentet «Seriøsitetskrav» som er utarbeidet i samarbeid mellom Fellesforbundet, Byggnæringens landsforbund, Direktoratet for forvaltning og IKT og KS.

I tillegg til seriøsitetskrav som omfatter flere forhold ved anleggsvirksomheten anbefaler den at minst «7% av arbeidede timer innenfor bygg- og anleggsfagene samlet (de fag som omfattes av utdanningsprogrammet for bygg- og anleggsteknikk, samt anleggsgartnerfaget) utføres av lærlinger«.

Kunden bestemmer; bestem det i kontraktsform!

Lærling i egen organisasjon

Vålerenga bør også få inn lærling i kontor- og administrasjonsfaget hos seg selv, hjemme på Valle. Antagelig vil det gjøre Vålerenga til den første tippeligaklubben som ikke bare ivaretar talentutvikling og opplæring av ungdom på gresset, men også bak skrivebordet.

Hva får Vålerenga igjen?

Ved å kreve at stadion bygges med utgangspunkt i Seriøsitetskravene, men fokus på det som omhandler lærlinger, vil Vålerenga stå bak et av de første prosjektene hvor disse kravene implementeres. I tillegg til at de direkte er med på å gi ungdom i vår region mulighet til å fullføre sin yrkesfaglige utdanning. Slikt gir medieomtale. Masse medieomtale. Ikke bare i tradisjonelle fotballmedier som Akersgata representerer, men også litt mer fagspesifikke tidsskrifter. Om sponsorer liker det? Vi kan ikke annet enn å anta det.

Godkjente lærebedrifter kan skilte med denne røveren.
Godkjente lærebedrifter kan skilte med denne røveren.

Med egen lærling på huset vil Vålerenga ta direkte del i det videregående utdanningssystemet i Norge, noe som passer bra siden videregående skole blir en del av Vålerenga stadion. Dessuten får man lov til å skryte av at man har en lærling, akkurat som man kan skryte av at man har et talent på gresset. «Vi har to av Norges beste talenter, en 17-årig forsvarsspiller og en 16-årig kontor- og administrasjonsmedarbeider». Blir det mer sexy? Tviler!

I tillegg får lærlingebedrifter spenn fra fylket. Spenn som er med å dekke «opplæringsåret». Det andre året i læra regnes som «verdiskapningsår». Lærlingen har da lært seg mye om de fleste oppgavene administrasjonen har og kan arbeide selvstendig med disse. Det er faen så fett!

Om det gir omtale? Om sponsorer digger det? Uten tvil!

Vår oppfordring til Vålerenga er: Krev bruk av lærlinger når stadion bygges og ansett en helt egen lærling på kontoret.

4 kommentarer til «Utfordring til klubben: Bruk lærlinger»

Legg igjen en kommentar