Den ungarske Vålerenga-supporter

Ved Donaus bredder står det en mann. Han er 31 år gammel; opprinnelig fra den ungarske byen Gödöllö. Hans navn er András Tantó og han er noe så absurd som en ungarsk Vålerenga-supporter. Vålerenga har mange supportere, men felles for de aller fleste er at de er fra Norge. András Tantó skiller seg altså godt ut. … Fortsett å lese «Den ungarske Vålerenga-supporter»

Ved Donaus bredder står det en mann. Han er 31 år gammel; opprinnelig fra den ungarske byen Gödöllö. Hans navn er András Tantó og han er noe så absurd som en ungarsk Vålerenga-supporter.

Vålerenga har mange supportere, men felles for de aller fleste er at de er fra Norge. András Tantó skiller seg altså godt ut. Han er fra Ungarn, har aldri sett Vålerenga spille, og hans høyeste ønske er faktisk å se Vålerenga på Ullevaal stadion.

Den ungarske Vålerenga-supporteren András Tantó foran Donau.
Den ungarske Vålerenga-supporteren András Tantó foran Donau.

András Tantó driver sitt eget ungarske Vålerenga-nettsted. Han ble Vålerenga-supporter i 2011, men innrømmer å ha hatt en liten flørt med Rosenborg. Det er jo ikke så rart; de var i Champions League – vi var … alle andre steder. Det er måten Tantó er blitt supporter på som er det interessante. Han har sett bort i fra hvem som er best, hvem som har styggest drakter og hvem som er mest på TV – og heller sett på hvem som har de mest interessante historien.

Skjønt, for András er ikke historie et uskrevet blad. Med en master i historie så skjønner vi godt at han er mer interessert i Vålerenga enn i et historieløst Rosenborg, spesielt når vi ser på «eldre historie» (den som spenner seg fra før 1990).

Selv spilte han fotball for Gödollöi Református Liceum, men han mener selv han aldri var særlig god. Interessene hans lå for nærme geografi og historie. Oslo og Vålerenga har nok av begge deler å ta av, så her kan Tantó fordype seg.

Han innrømmer glatt at han fikk øynene opp for norsk fotball via Rosenborg, men fra 2011 så dreide det seg kun om Vålerenga. Han så altså lyset, og det har fulgt han siden. En av de store grunnene til at han fulgte Vålerenga, er Oslo og dets historie. At Oslo ligger nærmere Budapest enn hva Trondheim gjør, gjorde ikke saken vanskeligere.

Nå har han altså også gått til det skrittet å starte en egen ungarsk Vålerenga-side.

Les mer: Vålerenga på ungarsk

András Tantó har til og med gått såpass langt at han heiet på det norske landslaget i VM i hockey. Alt dette på grunn av hans kjærlighet til Vålerenga Fotball. Vi snakker ofte om at lokale krefter må ta tak, men dette er et eksempel til etterfølgelse.

András Tantó er 31 år gammel, heier på Vålerenga, samt følger en del europeiske lag i tillegg til sitt Ungarske – Vác FC. Han bor i Gödöllö, 28 kilometer unna Budapest, kanskje mest kjent som Habsburgsmonarkiets feriested. Han har dog hjertet nærmest Vålerenga. Han skrev masteroppgave om ungarere i Slovenia fra 1945 – 2010.

4 kommentarer til «Den ungarske Vålerenga-supporter»

  1. Foreslår at VPN eller Klanen setter igang kronerulling så mannen kan komme seg en tur på Ullevaal! En t/r-flybillett, ei hotellnatt eller to og kampbillett er neppe uoverkommelig hvis tilstrekkelig mange blir med.

Legg igjen en kommentar