Familiefest på Åråsen?

Så er det oss og bøfla igjen. Stor kamp, mye publikum og masse trøkk er de positive assosiasjonene. Høyrisiko og vold er de negative. Klubben har samarbeidet med politi og Lillestrøm om sikkerhet og gjennomføring. Og på VIFs sider finner vi følgende veikart som skal ta deg gjennom krigen på Åråsen. Om dette overdriver faren … Fortsett å lese «Familiefest på Åråsen?»

Så er det oss og bøfla igjen.
Stor kamp, mye publikum og masse trøkk er de positive assosiasjonene. Høyrisiko og vold er de negative.

Klubben har samarbeidet med politi og Lillestrøm om sikkerhet og gjennomføring. Og på VIFs sider finner vi følgende veikart som skal ta deg gjennom krigen på Åråsen.

Om dette overdriver faren og hyper risikoen, eller om det er et fornuftig bidrag til å gå kampen gjennomført på en trygg måte skal jeg ikke bruke din tid på, det har vi gjort her.

Det jeg vil bruke tid på er om det er greit at det i det hele tatt er risiko for at det i denne kampen er risiko for deg og meg, barna og publikum ellers.

Det er ikke noe nytt med bråk i fotball. Så lenge som du og jeg har fulgt klubben har det alltid vært noen som tar den litt lenger, og på kamper som mot LSK er det litt flere av noen. Ulike grupperinger eller kulturer, kall det hooligans, casuals, ultras med mer eller mindre feilmargin. Gjennom tidene har de vært få, andre ganger flere. Men alltid langt færre enn «vanlige» supportere. Som igjen egentlig er et begrep med flere fasetter enn det testikler i spillertroppen.

Nåtidens variant bidrar på det beste med trøkk, kultur og stemning på stadion, på det verste er de selvforherligende (det er jo de som er Vålerenga, ikke resten av oss), egoistiske og en irritasjon for oss vanlige, politiet og klubben.

Men gjør de det å dra på kamp, selv på Åråsen, til noe utrygt? Nei, jeg syns ikke det sjøl. Stort sett følger de sine egne koder og lar vanlige folk i fred. Risikoen på Åråsen ligger vel heller i at resten av oss suges inn i aggro som følge av et feilaktig idømt straffespark 2 min på overtid. Men det er jo ikke det som vanligvis skjer. Sånn sett virker det overdrevet å faktisk frykte en tur på VIF – LSK eller omvendt.

Er barn på sånne kamper utrygge da? Nei, det er de nok ikke. Av de akkurat samme grunnene som over. Man kan si mye om holdninger og aktiviteter hos fight clubben, men sloss med barn gjør de ikke.

Er man komfortabel med å ta med barn på en sånn kamp da? Nei.
Og her kommer cluet som ikke casuals og andre aggrofolk nødvendigvis forstår. Stort sett er de vel unge menn som ennå ikke har barn sjøl. Men for oss som er foreldre handler det ikke nødvendigvis om fysisk skade for barn,  men hva de kan komme til å se/oppleve. De forstår ikke om de er trygge dersom det smeller. De klarer ikke tenke det jeg tenker. Og et barns sinn kan bli ganske påvirket av å se vold in real life. Det vil ikke jeg ta sjansen på for mine barn, og barn er det desidert viktigste som finnes. Det er kanskje rart for en casual på pepper å tenke tanken, men barn er faktisk viktigere enn selv Vålerenga for foreldrene.

Er det kjipt for klubbene at det er sånn? Ja, på mange måter. Men så kan man stille seg spørsmålet om slike kamper, og slike tanker, er normalen i Tippeligaen? Nei, det er det jo ikke. Det er vel egentlig bare kampene mot Brann og LSK, kanskje et evt derby mot Lyn som kan skape såpass trøkk. Og vi vet alle hvor to av tre av de klubbene er nå, (og hvor deilig er ikke det!).

Og så skal jeg være ærlig nok til å si at når motstander er LSK, Brann eller Lyn er jeg litt egoist sjøl og. Da vil jeg gjerne konse på kampen og stemningen, ikke serve pølser til junior. Det kan jeg gjøre mot Haugesund.

Jeg tar sånn sett ikke noe standpunkt her, jeg bare påpeker virkeligheten. Og den sier både at klubben har rett i å publisere en sånn artikkel, og at det er greit at det er sånn at artikkelen publiseres. Men så er det også greit at junior heller bli med på neste kamp isteden.

Legg igjen en kommentar