Før kamp: Start – Vålerenga

Årets andre bortekamp tar oss til bibelbeltet. VPN ser på fredagens kamp mot IK Start, hvor vi skal påføre de sesongens første tap. Først en liten hyllest: Det har spilt mange gode fotballspillere på Start opp gjennom åra som fortjener å bli nevnt, som Myggen og Svein Mathisen, men for oss i Enga finnes det … Fortsett å lese «Før kamp: Start – Vålerenga»

Årets andre bortekamp tar oss til bibelbeltet. VPN ser på fredagens kamp mot IK Start, hvor vi skal påføre de sesongens første tap.

Først en liten hyllest:

Foto: Anders Grydeland www.grydis.no
Foto: Anders Grydeland www.grydis.no

Det har spilt mange gode fotballspillere på Start opp gjennom åra som fortjener å bli nevnt, som Myggen og Svein Mathisen, men for oss i Enga finnes det egentlig bare en vi bryr oss om; Kristoffer Hæstad. Det var sikkert flere enn meg som hadde tårer i øya da Kristoffer satte klubben foran seg sjøl i mai i fjor. Vi siterer likså godt Sandnes vi:

– Kristofer er en stor spiller og et flott menneske. Kristofer har vært i Vålerenga i mange år, og han har i alle disse årene vært det naturlige samlingspunktet, både på og utenfor banen. I de fleste av disse årene har han også vært den naturlige kapteinen og leder av spillerutvalget, sier Stig-Ove Sandnes, daglig leder i Vålerenga Fotball.

– Jeg har stor respekt for det valget Kristofer Hæstad nå har tatt. Dette beviser at han setter klubben foran seg selv, kommenterer Stig-Ove Sandnes på klubbens sider.

Vi er glad for at vi slipper å møte en midtbane med Kristoffer på på fredag, og regner med at hjertet hans banker litt ekstra når han ser den kongeblå drakta.

Så til kampen:

«I love Norwegian country» sang Bjøro Håland med cowboyhatten dratt godt ned i panna. Sørlandets egen Johnny Cash levner altså ingen tvil om at det er bønder vi skal møte på Sør Arena. Bønder som lengter etter å leve i hovedstaden. Vel har Kristiansand bystatus, men de har desperat forsøkt å herme etter Oslo helt siden byen ble grunnlagt i 1641, med et navn som ligna mistenkelig på hovedstadens tidligere navn. Misunnelse fra dag en. I nyere tid har Kristiansand gjort nye fremstøt på å få innpass hos oss som har T-bane. I rein Game of Thrones-stil har de fått gifta dattera til Se og Hør-kongen Sven O. Høiby med vår egen Johnny fra Stovner. Alt for å arve kronprinsen og halve kongeriket når Harald og trollkjerringa hans tar kvelden.

I Kristiansand styrer Gud livet til folk flest. Derfor er det oppsiktsvekkende at det byen er mest kjent for er en festival hvor både lovlige og ulovlige rusmidler florerte, musikken ikke akkurat var salmesang komponert for kjerkeorgel, og Kristopher Schau sørga for «kopulering for skog» på scenen. Kontrastenes by der altså. For å bøte på dette har de i ren Noahs Ark-ånd etablert en dyrepark for å samle alle dyra på et sted i påvente av syndefloden. Frem til Noah henter dem blir de passet på av tre røvere, ei sinna tante, og en rabiat sjørøver som, til tross for å tilbringe store deler av den påståtte tida si i Karibien, ikke har antydning til brunfarge på kroppen. De vil selvfølgelig ikke at han skal være mer bronsebrun enn lokalbefolkningen ellers. Man blir bleik av å tilbringe hele dagen i bedehuset veit du.

Det er mange ufordragelige bønder som er tilknytta Kristiansand i tillegg til han sjørøveren. Vi har allerede nevnt faren til lille Mette, men vi må for all del ikke glemme Karl Ove Knausgård som har skrivi oppfølgeren til Hitlers egen bibel, Vidar Kleppe som helst bare ville sett Kaptein Sabeltann-hvite folk både i gatebildet og på IK Start, og Alejandro Fuentes som prøvde å kristne hele Norge ved å radbrekke Leonard Cohens «Halleluja» med ronkeringkameratene sine.

Så til Guds egen fotballklubb. Fredagens motstander er i trøbbel. Økonomisk trøbbel. Det er noe vi i Vålerenga kan kjenne oss igjen i, men selv ikke hos oss virker det som Julius har styrt økonomien fra buret i Dyreparken. Mjelde hadde kommet til Start for å bygge stein på stein, men nå har de jaggu ikke råd til flere steiner og må spille Jenga med spillere for at klubben skal balansere økonomisk. Halve laget har gått til Brann(ikke at det hjelper dem ser det ut til) og det lynraske våpenet deres Asante har gått til Stabæk. De sitter igjen med en Jesper Mathisen som er mer i Fotballxtra-studio enn på banen(har han lagt opp?), tidligere kanarifuglstortalent Kristoffer Ajer, og en ballesparkende Espen Hoff. Ikke noe Enga bør skremmes veldig av, men lån gjerne susp av hockeygutta for sikkerhets skyld. Vi håper Grindheim ønsker Ajer velkommen til Tippeligaen på samme måte som han ønsket Ødegaard velkommen i fjor. Apropos togstasjonen på vei til Gardermoen, så har Start flere linker til den enn Kristoffer Ajer og samme ekle farge på draktene. Norges peneste mann i 1984(grøss), Erik Francisco Soler, har vært inne på eiersida i Start, uten at det førte mer med seg enn at han måtte overlate klubben til banken for å unngå konkurs.

Supporterne til Start er en gjeng som går rundt og venter på et tegn fra Gud om at deres tid skal komme, og hva de skal kalle seg. De het først Tigerberget, så het de Menigheden, og nå heter de jaggu Tigerberget igjen. Disse rundt 1000 forvirra bøndene vil på fredag, hver gang Enga putter ballen bak Opdal, komme med kraftuttrykk som «Helgoland», «Jøye meg» og «Gurimalla». Anbefaler alle supportere som tar turen fra Oslo å ta med ørepropper, for her kommer det til smelle.

Tigerberget og IK Start behøver imidlertid ikke å vente lenge på det tegnet fra oven. På fredag er det dommedag, og da kommer «I» og hans disipler for å dømme dere til evig fortapelse i OBOS-ligaen sammen med Brann.

4 kommentarer til «Før kamp: Start – Vålerenga»

Legg igjen en kommentar