Godsetsupportere, butthurte jurister?

Da Vålerenga var rause nok til å invitere Strømsgodset til Ullevaal takka lagets supportere ved å lage kvalme med fotografene. Hvorfor? Fotografene tok bilder. Vi tok opp saken med vår lovavdeling, og saken er klar. Godsetsupporterne  har bare såra følelser og sår ræv. Moderne idrettstarrangementer, herunder fotballkamper, dekkes av et uttal ulike medier. Før i … Fortsett å lese «Godsetsupportere, butthurte jurister?»

Da Vålerenga var rause nok til å invitere Strømsgodset til Ullevaal takka lagets supportere ved å lage kvalme med fotografene. Hvorfor? Fotografene tok bilder. Vi tok opp saken med vår lovavdeling, og saken er klar. Godsetsupporterne  har bare såra følelser og sår ræv.

Moderne idrettstarrangementer, herunder fotballkamper, dekkes av et uttal ulike medier. Før i tiden var det ett nasjonalt tv-selskap, noen aviser og en radiokanal som sto for formidlingen til folket. Da benket man seg rundt TV’n en gang i uka og fikk med seg høydepunktene fra arrangementer man et par dager før hadde lest om i avisen eller hørt på radioen. Nå er virkeligheten derimot annerledes. Vi lever i et virrvarr av TV-kanaler, nettaviser med og uten livedekning, lokalaviser, nettradiokanaler, vanlige radiokanaler, blogger etc. Digitaliseringen gjør de langt lettere å publisere både tekst, lyd og bilde. Som en konsekvens av økt tilgang til informasjon har vi supportere fått et behov for å kunne følge idretten og laget vårt hele tiden, 24 timer i døgnet. Vi vil ha muligheten til å sjekke stats, få med oss de siste overganga, nyheter om skader, drama på treningsfeltet eller i garderoben og sist men ikke minst HVEM sin grease er det Gamsten & co kliner i håret sitt akkurat i dag. Disse krava vi som konsumenter har om å underholdes gjør som sagt at dekningen av idrett er langt større enn tidligere. Mediene har også et selvpåført krav om å være først ute med nyheter, også sportsnyheter. Nå holder det ikke at journalisten er på kampen, tar et bilde, går hjem og skriver en artikkel, sender artikkelen gjennom de ledda han må før den dukker opp på sportsredaktørens bord for korrekturlesning og godkjenning til trykking påfølgende dag. Nå er det sånn at dersom du ikke har en liveoppdatering og legger ut saken seinest fem minutter etter kampslutt så er du buttfucked. Da har du tapt krigen og vi, de sportsinteresserte, har fått med oss resultat og evt annen informasjon som var av interesse et annet sted.

For mange supportere og sportsinteresserte er rammen rundt arrangementet en sentral del av opplevelsen. Hva ville hopprenn i Holmenkollen vært uten «kollenbrølet», eller Tour de France uten de gærningene som løper langs løypa ikledd supermanndrakt og ostehatt? Det samme gjelder når du er på fotballkamp. Du vil se stadion badet i solskinn. Du vil kjenne lukta av nyklippet grønt gress. Du vil brenne tunga på litt for varm kaffe. Du vil synge, skrike, hoie og vræle. Og om du ikke synger sjæl så vil du høre alle de som synger, skriker og vræler mer eller mindre velartikulerte kjærlighetserklæringer til eget lag. Hvorfor? Fordi stemninga på stadion er en del av rammen rundt kampen, vel. Det samme gjelder også for publikum som ikke følger kampen live på stadion, men «live» gjennom liveoppdateringer i ulike medier som radio, tv, nettaviser, supportergruppers/klubbers liveoppdateringer på nett, etc.

Er du på supporter på stadion for å se fotball, er du en del av rammen rundt kampen. Man kan kanskje gå så langt si at du er en del av selve produktet fotballkamp, da du med deltakelse på tribben bidrar til stemning på godt og vondt. Andre er ikke enig i dette.

Det ferskeste eksemplet på sånn «Jeg-Er-Sentrum-I-Mitt-Eget-Univers-Watch-Me-Give-U-The-Finger-Just-Like-BritneySpears-På-Syretripp»-holdning ,utsprang fra en situasjon som oppsto mellom fotografene og noen sentralt plasserte Godsetsuportere sist Enga tok i mot godset på Ullevål. Gudsetsupportera veksla mellom å være supportere og butthurte «jurister» uteksaminert med en LLM i internasjonal personvernlovgivning og butthurtnes ved the University of Google. Det er nesten like gjevt som å bli uteksaminert med en bachelor i hvordan kommunisere med engler gjennom hest ved Estarta Education (Marthas Engleskole) hvorpå man lander en jobb som uavhengig forsker og gravende journalist hos Nyhetsspeilet.

Bakgrunnen for «Jeg-Er-Sentrum-I-Mitt-Eget-Univers-Watch-Me-Give-U-The-Finger-Just-Like-BritneySpears-På-Syretripp»-holdninga var at fotagrafene ikke bare fotograferte selve kampen men at det også ble tatt bilder der de nevnte godsetsupportere ble fanget opp. Dette skulle Cand. Ju(r)klerød ha seg frabedt. Vi kan vel allerede nå diagnositere dem som religiøse kverulante typer. Btw Juklerød-saken er verdt et lite googlesøk. Dette var en digresjon.

Back to topic som her er supportere som blir eksponert i media, rett til sitt eget bilde. Dette spørsmålet reguleres i hovedsak av åndsverksloven § 45c. Åndsverkloven § 45c er en lovbestemmelse som balanserer motstridene interesser. Bestemmelsen er et resultat av lovgivers avveining mellom avbildedes behov for å vernes mot urettmessig offentliggjøring av bilder, og ytringsfriheten. Hovedregelen er klar; det kreves samtykke fra avbildede for å kunne gjengi eller vise et bilde offentlig. Det oppstilles ikke noe formkrav til inngitt samtykke, slik at utgangspunktet er at dette kan inngis skriftlig og muntlig, uttrykkelig og stilltiende. Videre kan det synes som om det som hovedregel må oppstilles et visst krav til at avbildede kan identifiseres for å kunne nyte vern av åvl. § 45c, med unntak for tilfeller hvor avbildningen er svært krenkende for avbildede.

Legg merke til at bestemmelsen verner OFFENTLIGGJØRING av eventuelle bilder. Selve fotograferingen er ikke vernet. Tanken er vel at er man del av et stor arrangement som en fotballkamp mot Vålerenga alltid er, må man, noe forenklet sagt, finne seg i at det kan hende at man bli tatt bilde av.

Det betyr våre kjære venner fra Drammen;

Når dere er på Ullevål så er dere i Oslo. Når dere er i Oslo så er dere i by’n. Når dere er i by’n, så tenk på at vi har noe som heter media. TV, radio, aviser og ulike nettaviser er alle eksempler på ulike medium (Ja..det heter medium i entall). Vi har også noe som heter journalister. Journalister jobber i media. Noen av dem som heter journalister har noe som heter kamera. Si etter meg: ka-me-ra. Og gutta… hør her ..Dere er på fotballkamp. Noen ganger er det også journalister på fotballkamp. Journalister dekker fotballkamp i media. Det er lov. Er du supporter på en tribune, så er du en del av en fotballkamp. En fotballkamp som journalister med kamera har lov til å ta bilde av. Med mindre du peller deg i nesa, gir sidemannen en av-suging, er utro mot kona, skulker jobben eller har satt deg i en eller annen, annen svært krenkende situasjon så er det helt greit at en journalist med kamera tar bilde av deg. Dette fordi man er på fotballkamp som dekkes av media, herunder også av journalister med kamera. Vet du forresten hva kamera heter på engelsk? Camera. Og veit du hvordan det uttales? Jo, det uttales: ka-me-ra. Ja, jeg veit. Du synes det er drøyt. Er’re no problem å snakke flere språk lissom? Du har mye å glede deg til når du når det klassetrinnet, serru. Be cool, stay in school.

Den beste måten å unngå hele problematikken med å bli gjenkjent på fotballkamp er å gå på kamp som denne anonyme karen:

fjærkremotkanari

6 kommentarer til «Godsetsupportere, butthurte jurister?»

Legg igjen en kommentar