Spillerne vi hadde – Pa og Pa

Opp gjennom årene har det kommet og gått en del spillere i Vålerenga. Vi skal prøve å se hva som skjedde med gutta som forsvant fra Oslos Stolthet. Dette er del 3. Pa Modou Kah Klubb i dag: Vancouver Whitecaps FC Pa har rukket å bli 34 år nå og har spilt både her og … Fortsett å lese «Spillerne vi hadde – Pa og Pa»

Opp gjennom årene har det kommet og gått en del spillere i Vålerenga. Vi skal prøve å se hva som skjedde med gutta som forsvant fra Oslos Stolthet. Dette er del 3.

Pa Modou Kah

Ryan Giggs og Pa-Modou Kah anno 2002. Giggs kommer kanskje. Foto: Med tillatelse fra Daniel Sannum Lauten
Ryan Giggs og Pa-Modou Kah anno 2002. Giggs kommer kanskje. Foto: Med tillatelse fra Daniel Sannum Lauten

Klubb i dag: Vancouver Whitecaps FC

Pa har rukket å bli 34 år nå og har spilt både her og der etter at han i 2003 forlot Vålerenga etter en saga som mangler sidestykke. Vi skal ikke ta for mye om den nå, men linker fint til VPNs arkiv.

Etter 94 kamper for Vålerenga ble Pa solgt til svenske AIK. I Sverige var han i to sesonger, men når AIK rykket ned i 2004 gikk Pa videre til nederlanske Roda JC.

I Roda skulle Pa bli i mange år. Faktisk så ble han der fra 2004 til 2011. Her fikk han totalt 189 kamper. Noen mål skulle det bli også, mest kjent er dette:

Under tiden i Roda skulle også en personlig tragedie ramme Pa. I 2005 ble bilen han satt i kjørt på bakfra etter at han hadde blitt stoppet i en rutinekontroll. I bilen var Pa, hans kjæreste, et søskenbarn og en venn. Kjæresten til Pa døde momentant i ulykken. I Roda sin neste kamp ble det holdt ett minutts stillhet før kampen til minne om Pa sin kjæreste og spissen Arouna Koné viste etter en scoring frem en t-skjorte med påskriften «For Kah».

I 2011 gikk så turen videre fra Nederland til Qatar og klubben Al Khor. I 2012 gikk han på utlån til klubben Qatar SC før han avsluttet sitt arabiske opphold med et opphold i saudiarabiske Al-Wehda. Hva han gjorde der nede er vi veldig usikker på, men ifølge Wikipedia spilte han bare 29 kamper på årene i araberland.

I mai 2013 skulle turen gå til et nytt kontinent, Amerika. Nå var det Portland Timbers i MLS som hadde signert oslogutten. Her ble han en viktig brikke i forsvaret og supporterne til Portland verdsatte han høyt. Dessverre for Pa klarte han ikke å levere prestasjoner på samme nivå i 2014-sesongen, mye på grunn av skader. Samtidig gikk kontrakten hans ut og Portland lot han gå.

Det var nesten at historien om Pa sluttet her, men 21. januar kom det canadiske laget Vancouver Whitechaps på banen og plukket opp Pa. Hvor lang kontrakt Pa har fått i sin nye klubb har vi ikke klart å finne ut av, men vi hører nok mer fra den kanten etter hvert.

For det norske landslaget spilte Pa totalt 11 kamper.

Pa Dembo Touray

+-014291Klubb i dag: Engen Santos (Sør-Afrika)

Du husker kanskje keepern vi lånte fra Djurgården i 2004? Svær som en kjempe og som kunne kaste ballen over hele banen? Vel VPNs skribent møtte han på bussen engang og mannen kom seg ikke engang inn på mellom setene, han var for stor.

Pa Dembo Touray fikk 11 kamper for Vålerenga i sølvsesongen 2004. Han ble hentet rett til seriestart i 2004 hvor han erstattet Øyvind Bolthof som hadde spilt alle kampene i 2003.

På sokkelesten var Touray imponerende 198 cm høy.

Etter utlånet i Vålerenga gikk turen tilbake til Djurgården. Ryktene tilsa at vi egentlig ville beholde han, men svenskene var ikke enig og hentet han hjem. Inn for Vålerenga kom en islending ved navn Árni Gautur Arason.

For Pa skulle bli en stund i Djurgården. Han signerte for klubben helt tilbake i 2000 før han dro på lån til Syrrianska i 2001 og 2002, deretter til Vålerenga i 2004. Deretter etablerte han seg som Djurgården sin soleklare førstekeeper. Fra sommeren 2004 og ut 2011 sesongen fikk han med seg 194 kamper. Han var med på laget som vant Allsvenskan i 2005 og den svenske cupen i 2004 og 2005.

Etter den svenske 2011 sesongen gikk turen deretter til Sør-Afrika for gambiske Touray. Her spiller han fortsatt for Engen Santos i sørafrikansk førstedivisjon (nest øverste nivå). Sommeren 2014 gikk det rykter om at Pa kunne tenke seg tilbake til Sverige, men det ser foreløpig ut som at det ble med tankene.

For det gambiske landslaget fikk Touray totalt 25 kamper før han i 2011 sa nei til flere landskamper.

Les også: Spillerne vi hadde – del 2
Les også: Spillerne vi hadde – del 1

Neste uke kommer vi tilbake med neste utgave av «Spillerne vi hadde». Er det noen tidligere Vålerenga-spillere du ønsker vi skal skrive om? Legg igjen navnet i kommentarfeltet under.

En kommentar til «Spillerne vi hadde – Pa og Pa»

Legg igjen en kommentar