Julestemning i Union Berlin

Tenk deg 27.500 tilskuere på en fotballstadion på lille julaften. Det er ingen fotballkamp, men alle er der med levende lys og sanghefte for å synge sitt lags klubbsanger og julesanger. VPN var til stede da dette skjedde 23. desember 2013 i Berlin. Det var 1. FC Union Berlin som inviterte til fest, og tradisjonen … Fortsett å lese «Julestemning i Union Berlin»

Tenk deg 27.500 tilskuere på en fotballstadion på lille julaften. Det er ingen fotballkamp, men alle er der med levende lys og sanghefte for å synge sitt lags klubbsanger og julesanger.

VPN var til stede da dette skjedde 23. desember 2013 i Berlin. Det var 1. FC Union Berlin som inviterte til fest, og tradisjonen er bare ti år gammel.

Union Berlin er på alle måter en annerledes fotballklubb. Den er trygt plassert i Øst-Berlin, og før Muren falt i 1989 var hovedfienden Dynamo Berlin, en klubb som var styrt av Stasi, politiet og militæret.

Union Berlin var annerledes, klubben var fri og stadion An den alten Forsterei utviklet seg til å være en møteplass for regimekritikere. Da Union fikk frispark ropte hjemmepublikummet: Die Mauer mus weg. Folk kom på kampene selv om de ikke var interessert i fotball.

I dag er klubben i 2. Bundesliga styrt av supportere. Da Union Berlin i 2008 måtte modernisere stadion, var de totalt avhengig av egne fans. Om lag 2400 frivillige brukte 300 dager på å bygge om stadion. De nedla 140.000 arbeidstimer uten å få betalt.

Og bare så det er nevnt. Stadion har 80 prosent ståplasser. Og da VPN var til stede på kamp lørdag 21. desember 2013, kostet billetten 100 kroner. Tilskuerkapasiteten er 21.700.

Klubbhymnen foran hver kamp synges av Nina Hagen (for yngre lesere: Hun er gammel punkrocker). Og i stedet for Vålerenga Kjerke, starter det med å fortelle et eventyr om klubbens tilblivelse.

Men det var disse julesangene og 23. desember. For ti år siden fant en supporter ut at livet som fotballsupporter av Union Berlin var så trist at han ville samle en gjeng på stadion og synge julesanger. Stadion var stengt, men de ble 89 stykker som kom seg inn og sang.

Året etter var de noen hundre, og i fjor 17.000. I år ble det ny rekord, og 27.500 mennesker var til stede for å synge om Tannenbaum og Eisern Union. Det var et sykt imponerende skue. The Guardian har omtalt det som «what must surely be the best Christmas tradition in the World». Det synges julesanger i 90 minutter.

VPN var altså til stede og ble oppriktig rørt av levende lys og enorm stemning. Gratis inngang, mulig å kjøpe øl og gluwhein og currywurst og det som er. Folk sto på tribunene, på gressmatta og over alt. Tyske tv-kanaler overførte live fra seansen.

God jul, Vålerenga. Dette var fantastisk.

Legg igjen en kommentar