Dagboka tirsdag 3. desember 2013

Dagboka i dag handler om penger, manglende penger. Og det store spørsmålet er: Når var det egentlig det bikka for Vålerenga? Noe har gått alvorlig galt i Vålerenga. Sølv, gull og bronse i 2004, 2005 og 2006, og selv om det ble sølv også i 2010, er vi mange som sitter med en ekkel følelse … Fortsett å lese «Dagboka tirsdag 3. desember 2013»

Dagboka i dag handler om penger, manglende penger. Og det store spørsmålet er: Når var det egentlig det bikka for Vålerenga?

Noe har gått alvorlig galt i Vålerenga. Sølv, gull og bronse i 2004, 2005 og 2006, og selv om det ble sølv også i 2010, er vi mange som sitter med en ekkel følelse av at det er mange år siden det egentlig gikk galt.

Hvorfor er det i jubileumsåret mange som opplever driverne av klubben som idioter, og hvem er det som har styrt klubben dit vi er i dag? Hvem er ansvarlig for at vi har lønnet for mange for dårlige spillere for godt, og var det driften av selve klubben med en for tung administrasjon, eller markedsføringen av produktet eller noe helt annet som har sviktet? Sportslig har det gått på trynet.

Epost fra daglig leder

I går ble det kjent at klubben gjennomfører et samlet kostnadskutt på over 20 mill. kr. for 2014:

• Cirka 10 mill. kr. i kutt i aktivitetskostnader innenfor alle avdelingene
• Reduksjon i bemanningen fra 45 til 31 årsverk tilsvarer cirka 6 mill. kr.
• Kollektivt lønnskutt i 2014 på 12,5 % tilsvarer cirka 6 mill. kr.

Daglig leder Stig-Ove Sandnes bekrefter følgende i en epost til VPN:

«I den løsningen som ble presentert i dag er det ikke lagt inn et krav om spillersalg.

Fra arbeidsgiversiden har vi forhandlet med spillerutvalget, så vi har forholdt oss til de fem som har vært med i spillerutvalget (Hæstad, Fredheim Holm, Thomassen, Grindheim og Hirschfeld). Spillerutvalget har hatt kontakt med en del spillere underveis i denne prosessen. Vi vil umiddelbart ta kontakt med den enkelte spiller og forelegge dem en tilleggsavtale for 2014 med et lønnskutt på 12,5 prosent», skriver Sandnes i eposten.

Sportslig analyse

Nå ryktes det at Torgeir Børven skal selges, og dersom det skjer må det være for å få cash i kassa. Det tallene forteller oss er at vi uansett ikke kommer til å være i toppen neste år.

Vi hadde en offensiv back i Lecjaks. Han lot vi gå, og vi sitter igjen med Marcel (defensiv) og Thomassen (treg) og Solli (skandale på backen), midtstopperen Näsberg og Niklas Gunnarsson, som det er vanskelig å uttale så mye om. Den bakre fireren har lyst av helt andre ting enn defensiv trygghet i år; tviler på at det blir bedre neste år ettersom kvalitet fremdeles siles ut av klubben.

Mister vi Børven og må spille med Sidney Oussou (om han ikke forsvinner permanent) en junior, noe rall vi finner på free transfer, Chuma e.l. så blir resultatet mye dårligere enn Børven. Setter vi oss i en situasjon der vi bare kan håpe på at Sarpsborg ikke benytter seg av opsjonen på Samuel? Kan vi forvente 10 mål av Berre neste år? Neppe. Kan vi forvente større offensive bidrag fra Grindheim, Doffen og de rutinerte spillerne på midten? Neppe. Blir Zajic? Tviler.

Forsvare oss til poeng

Det «artige» er at med liten offensiv slagkraft så må vi i større grad forsvare oss til poeng og prøve oss på kontringer. Vi eier jo ikke hurtigtog. Solli er kanskje den som er nærmest. En kontring med Doffen, Fredheim Holm, Grindheim involvert høres ut som finsk fjernsynsteater. Null tempo, men med en overhengende fare for nært forestående tragedie. Berre er ikke noen sprinter han heller og Calvo er jo flink til å fremprovosere balltap ved å vende opp og søke inn i ballbanen dersom han ikke får hjelp av den offensive backen vi ikke lenger har.

Ikke er vi spesielt gode på dødballer heller. Den beste foten forsvant, og i siste serierunde slo en midtstopper alle offensive dødballer. Vi har ingen midtstoppere som er utpreget gode på offensive dødballer, og med unntak av Ogude har vi vel neppe en eneste spiller som er god i feltet på dødballer. Fredheim Holm er ikke så halvgæern, men voldsomt inneffektiv. Berre er god i boksen, men ingen utpreget hodespiller.

Så det er ikke lett å være kjempepositiv med tanke på neste år. Og ingen blir mer optimist om vi selger Børven (selv om behovet for bedret likviditet er stort). Vi kjøpte han vel for 4 mill og er det mulig å se at vi kan få det for ham med det markedet som er nå. Kanskje vi får 2,5 mill.
Kan vi få så store problemer at vi rykker ned? Hva vil i så tilfelle det koste oss? Vil Trøim da igjen dekke det store underskuddet? Fåglarna vet.

Midtbanehamstrer

Vålerengas tropp sliter med det samme som den gjorde under «midtbanehamstreren» Andresen, dårlig balanse. Et lag står ikke på en grunnmur av profiler og enkeltpersoner, derimot står og faller den på røkla. Derfor er ikke nødvendigvis det å selge Børven isolert sett en katastrofe. Det kan til og med hende det er nødvendig for å bygge opp en tropp som er noenlunde balansert.

Når det gjelder administrasjonen: De er på et vis kollektivt ansvarlige for situasjonen Vålerenga har havna i økonomisk. Når alle medarbeidere får gullfeber er det nettopp lederne som må sette hæla i bakken og skrubbe ferden en smule. Det er vanskelig å se at dette har skjedd i Vålerenga. Tvert imot virker det som om lederne har vært like lykkelige som alle andre.

Hva skjedde med de folka som faktisk genererte overskudd? Det er jo mye av det samme klientellet som har vært der etterpå, helt frem til nå.

Alle har vært sjef

Noe av problemet er også at alle har vært sjefer for et eller annet. Hvem skal da fungere som et korreks til fartsblinde medarbeidere? Når ansvarspulveriseringen rår? Adm. dir er vel svaret. Nå er Breen ute av den stillinga, og det er liten grunn til å skyte på ham. Han har styrta allerede.

Hva så med salgssjefer, arrangementansvarlige osv? Det er naturlig at disse veies og finnes for lette. Samtidig har ingen organisasjon godt av 100 % turnover på kort tid. Samtidig er det grunn til å tro at disse menneskene har hatt læring (sa noen naiv?) og dermed vil kunne komme høyere opp på banen.

Samtidig har klubben 30 ansatte. Stillingsprosenten kjenner jeg ikke, så det kan godt være både mer og mindre enn 30 årsverk. Vålerenga må seg på seg sjæl og spørre om hva de EGENTLIG skal drive på med. Akkurat nå har vi Vålerenga mot rasisme, inkluderingsprosjektet, jobbsjansen og Hafslunds drømmetreff. Vålerenga har, og skal ha, tydelig samfunnsprofil og samfunnsansvar. Det kan og hende noen av disse prosjektene drives i null, eller også går med overskudd, men skal vi holde på med det?

Mye må nok gjøres, det finnes ingen quick fix på denne.

Hvor toget spora av?

Hvor toget spora av? Aner ikke. Kan klubben slite med «undervisningssyndromet»? Lærere er verdensmestere i å utarbeide undervisningsopplegg, om det ikke virker kaster de det på båten med engang fremfor å korrigere og prøve igjen. Da er det greit å ha et bevisst forhold til hvilke endringer man gjorde og hvordan det slo ut. Så endrer man litt igjen, og igjen.

Vålerenga klakka sammen tidenes trenerteam og tropp da Martin kom. Det funka ikke med engang og man gjorde ganske drastiske endringer veldig raskt.

Det gjør forsåvidt ingenting å kjøre i grøfta, eller det er lov å prøve å få til noe her i livet, men man bør helst havne der relativt kontrollert. Da blir bilen minst mulig skada. Også bør man ha en tanke om hva man gjorde galt, siden man havna i grøfta, så man ikke gjentar det en gang til. I ytterste konsekvens kan man si at grunnen til at man havna i grøfta var at man satt seg i bilen, men det er en altfor teit analyse.

Det gikk galt i 2007

Det nærmeste denne dagboka kommer er at det gikk galt i 2007, og vi siterer fra Nettavisen: «Samtidig presenterte Vålerenga sine nye målsettinger. Klubben skal bli ledende i Norden – og unik i Europa.»

Vår klubb var ikke tålmodig lenger med Rekdal, og etter Siems avgang gadd ikke I mer. Kanskje han var feig og. Uansett endte vi med behovet for å skaffe noe nytt, og da valgte man etter hvert Martin og pakka hans.

Jada, VPN var ikke pessimister da, så det er ikke lett å bebreide noen. Men de som besluttet (hvem var investorer, sportslig utvalg og administrasjon?) den ansettelsen og tok den avgjørelsen som førte oss til der vi er nå, det var de som prøvde og feilet.

Nå må vi prøve igjen, og det blir strengt tatt ikke riktig å bebreide nye ledere og trenere for de gamle feilene. Med Rekdal, Trøim og Åge Petter er det på tide å prøve igjen. Om man ikke vil det, må man bestemme seg for noe annet fort. Ellers fortsetter tullet.

Vålerenga i dag

Så stolt, så Vålerenga.

2 kommentarer til «Dagboka tirsdag 3. desember 2013»

  1. Samuel har da signert permanent med Sarpsborg fra og med da han gikk dit i juli. Det fikk vi et sekssifret beløp for.

    Jeg synes for øvrig at det er merkelig at det ikke er en eneste spiller under 25 i spillerutvalget.

Legg igjen en kommentar