Dagboka mandag 15. juli 2013

Vi jubler for fremtiden til en norsk klubb, fra Oslo, fra øst. For fremtiden er lys, og da vil folk som er ekte supportere være glade. Og forhåpentligvis vil Vålerenga aldri bli noe Barcelona, Manchester United eller Bayern Munchen. Du skjønner mer om du leser dagens Dagbok. Norges beste fremtid I fjor og i år … Fortsett å lese «Dagboka mandag 15. juli 2013»

Vi jubler for fremtiden til en norsk klubb, fra Oslo, fra øst. For fremtiden er lys, og da vil folk som er ekte supportere være glade. Og forhåpentligvis vil Vålerenga aldri bli noe Barcelona, Manchester United eller Bayern Munchen. Du skjønner mer om du leser dagens Dagbok.

Norges beste fremtid
I fjor og i år vant Vålerenga NTF 19 turneringen på Hamar. Og igjen slo vi RBK på straffer i finalen, etter 1-1 i vanlig tid, der Rosenborg utligna på overtid. Men alle Vålerengas straffer ble satt i konken, og gutta halte det i land.

Ghayas Zahid setter den siste og avgjørende straffa bak Rosenborgs keeper. Foto: www.grydis.no
Ghayas Zahid setter den siste og avgjørende straffa bak Rosenborgs keeper. Foto: www.grydis.no

Om du ikke er veldig glad for dette burde du tenke litt på om du er ekte fotballsupporter eller ikke. (se neste avsnitt). Om du er glad så skjønner du hva dette betyr for fremtiden. At en klubb er i stand til å utvikle de beste unge spillerne i Norge er så utrolig viktig både for rekruttering til a-laget og til knøttene. Slikt skaper så mye godt, det er essensielt at Rekdal kan finne gode nok spillere blant de unge, som igjen gjør at de minste i breddefotballen ser at det er en verdi i å satse, og et håp om å lykkes. VPN gratulerer våre unge helter for fremtiden.

Her er de som var på banen:
Marcus Engebretsen – Ali Iqbal, Dodou Gaye, Anders Plassen, Anders Eriksen – Hassan Rahmani, Rino Falk Larsen (Mathias Blårud fra 41), Ghayas Zahid – Markus Dalen Brændsrød (Moussa Nije fra 41), Shåresh Ahmadi, Monir Benmoussa (Fitim Kastrati fra 74).

Lær deg navnene, mange vil du høre mer om.

Mer om kampen på klubbens sider.

Ulmer eller gløder?
TV2 prøvde (selvfølgelig) å lage sak på hvorvidt Fellah var på vei ut og klarte å irritere på seg Rekdal. Bra av Kjetil å sette journalisten på plass, slik han også gjorde med Mini på etter-kampsintervjuet.

Morten Berre avgjorde mot Hønefoss. Foto: www.grydis.no
Morten Berre avgjorde mot Hønefoss. Foto: www.grydis.no

Så spørs det da om det ulmer blant spillere som er misfornøyde (som er måten TV2 og andre konfliktskapere vil se det) over manglende spilletid, eller er det slik at det er mange som vil spille og det er bra? Vi overlater ordet til Jan Gunnar Solli på VIF-TV:

– Vi er mange som har lyst å spille og det er det som er bra. Treneren er i utgangspunktet privilegert som har mange spillere som er i form, sa han etter kampen.

Nettopp. En ting er at Solli igjen gjøre en klok figur igjen når han intervjues, mannen vet hva han skal si foran kamera, men han treffer jo spikeren på hodet. Vålerenga og Rekdal driver et fotball-lag som skal være best mulig. Et lag som skal være best mulig, for å si det igjen. Da er det selvsagt en fordel å ha spillesugne spillere, og bredde i valgmulighetene. Fellah og Bojan så jo friske ut de også mot Hønefoss. Så vil gode, proffe spillere svare som Solli til media, tenke på laget og lagets felles prestasjoner. Bonusen av det tror jeg nok Solli vet også: om du fremstår som lite sutrete og proff tror jeg nok dine muligheter til å bli likt av andre potensielle arbeidsgivere øker også.

Vinn – Vinn – Vinn.

Skjønner du?

«Supportere»?
I den koselige infomailen Dagboka til tider får fra Rockefeller fikk vi vite dette:

BARCELONA SUPPORTERTREFF

Vålerenga vs Barça: Fiesta på Sentrum Scene!

Lørdag 27. juli gjør vi om Sentrum Scene til Norges største fotballpub, og Barças offisielle norske supporterklubb – Penya Blaugrana del Nord – inviterer til supportersamling! Det blir allsang, debatt, filmer, konkurranser, premier og supportereffekter. Her treffer du andre norske Barça-supportere i et miljø som lader opp til avspark på Ullevål Stadion kl. 19.00.»

Æsj. Jeg blir kvalm. Like kvalm av dette som andre såkalte supportergrupper som støtter utenlandske lag. Her blir det mange som sannsynligvis sjelden besøker en fotballstadion selv. Som prøver lire av seg katalanske fraser når noe skjer på skjermen. Akkurat som folk som er på fotballpuber plutselig snakker engelsk når de ser sine engelske lag på skjermen. Det er rett og slett pinlig.

Du blir ikke supporter av å «støtte» et lag basert på om spillerne er gode eller ikke. Du blir ikke supporter når det egentlig er veldig kort vei fra stjernestatusen til Justin Bieber over til Lionel Messi, Rooney eller Ronaldo. Og du blir ikke supporter når TVen er ditt viktigste redskap for å følge fotball.

Du blir ikke supporter når du skal holde med store lag i utlandet, du er en fan. Akkurat som folk er fans av band, ølmerker og biltyper. Du liker noe som er gjennomkommersialisert og globalisert. Du må gjerne hjemme deg bak det faktum at de klubbene med sin kapital har de beste spillerne og spiller den beste fotballen, men du bidrar nettopp til at de klubbene øker sin makt.

Du bidrar ikke til at fotballen utvikles i ditt land, din by og din bydel/bygd.

Det er greit at barna har fotballidoler, det har vi alle hatt. Det er viktig å ha idoler og drømmer, enten det er Bieber eller Messi.

Men at voksne menn skal samles på noe som minner om en tegneseriekonferanse for å late som at de er fotballsupportere overgåes kun i pinlighet av at de samme prøver å dra i gang en supportersang på stadion. Du har faen ikke bodd i byen engang, du bare vet at det er et kjent lag som mange holder med og som har vunnet Champions League. Og så sier du at du er «Barcasupporter».

Misforstå meg ikke, det er greit at folk har forhold til fotball-lag i utlandet. Jeg har det sjøl og, men det er ikke det samme som min klubb, Vålerenga. Jeg ser de på TVen, blir glad når de vinner og litt lei meg når de taper. Jeg snakker ikke engelsk når jeg ser dem på skjermen. Og helst besøker jeg dem på deres bane, og da prøver jeg å være respektfull overfor de venner jeg har som er der og har fulgt laget hele sitt liv. Jeg prøver å legge igjen litt penger og lære litt mer om kultur og historie. Og jeg vet at jeg er en turist når jeg er på besøk der, ikke en ekte supporter.

Også til slutt: aldri ville jeg stilt på supporterfest om de kom til Norge, aldri om jeg ville holdt med dem dersom de spilte mot Vålerenga og aldri vil de være det samme som Vålerenga.

Jævla bønder.

Vålerenga i dag
Solveig Gulbrandsen er den beste i Norge og andrelagets kamp streames på dittOslo 15:30, eller ta turen til Vallhall.

En kommentar til «Dagboka mandag 15. juli 2013»

Legg igjen en kommentar