Dagboka tirsdag 20. november 2012

117 dager før seriestart vurderer vi spilleplanen 2013 Fotballforbundet klubba igjennom tidlig seriestart mot klubbenes vilje. Hensynet til at noen få hjemlige landslagsspillere skulle få kvalifisert matchtrening før VM-kvaliken, teller mer enn publikumsinntekter og føreforhold. Svenskene venter med seriestart til etter kvalifiseringskampen sin. Forskjellen er bare den at når Allsvenskan sparkes i gang har svenske … Fortsett å lese «Dagboka tirsdag 20. november 2012»

117 dager før seriestart vurderer vi spilleplanen 2013

Fotballforbundet klubba igjennom tidlig seriestart mot klubbenes vilje. Hensynet til at noen få hjemlige landslagsspillere skulle få kvalifisert matchtrening før VM-kvaliken, teller mer enn publikumsinntekter og føreforhold. Svenskene venter med seriestart til etter kvalifiseringskampen sin. Forskjellen er bare den at når Allsvenskan sparkes i gang har svenske toppserielag fått matchtrening med obligatoriske kamper så det holder, nemlig tre kamper i Svenska Cupens gruppspel de tre første helgene i mars.

Formatet på Svenska Cupen er ganske mye annerledes enn vår. Lag fra Allsvenskan og Superettan kommer inn i andre runde og den spilles høsten året før finalen. Vinnerne går til 8 grupper som spiller i mars og deretter blir det kvartfinaler midt i april, semifinaler to uker seinere og finale i slutten av mai.

Så når Allsvenskan ikke bare starter to uker seinere enn Tippeligaen, men også avsluttes én uke tidligere, har fravær av cupkamper mye av skylda. Muligheten for midtukekamper er ikke bedre hos søta bror enn i Norge; i år var de svenske kampene spredd fra fredag til mandag de også.

Cupen
NFF har tydeligvis sett på problemet cup og har vært lure nok til å fjerne kvartfinalehelga midt i august. Kvartfinalene er lagt som midtukekamper første uka i juli. Fjerde runde går også midt i uka, to uker tidligere. Så langt bra, men så rabler det for NFF: Tredje runde blokkerer den første helga i juni, og følgelig er én mulighet til å korte inn Tippeligasesongen spolert.

Midtukekamper
Midtukekampene glimrer med sitt fravær, og takk for det, men som alternativ til den altfor seine, kalde og våte serieavslutningen vi hadde i år, ville en onsdagsrunde eller to vært å foretrekke. Men i april/mai er det Europa-cupene som ruler på TV; fotballens herskere , C More og TV2, har satt foten ned. Slik tolker i hvert fall vi det siden kvart-semi-og finaler i Europa har funnet veien inn i norsk hovedterminliste.

Godt nok av NFF, men…
Forbundet har lagt opp til en spilleplan som er bra for norske lag som skal prøve å kvalifisere seg til Europa. Det er tatt noen grep i riktig retning når det gjelder cupen, og stort mer kan  ikke gjøres på grunn av sperrene med fastsatte internasjonale landskamphelger.

Tippeligaen avsluttes én uke tidligere enn i år, men cupfinalen går fremdeles siste helga før advent.

Vi kan ikke få i pose og sekk. Vil vi se kamp uten å fryse på beina er det bare én ting å gjøre: Gå tilbake til 14 klubber i Tippeligaen.

Les også: Terminlista 2013 klar (NFF – fotball.no)

Legg igjen en kommentar