Dagboka fredag 25. november 2011

I dag tilbyr vi fotballfaglig tyngde som kan komme godt med for dem som trenger det – Vålerenga har skuffet mange. Det har blitt for omstendelig. Veldig viktig å ha et godt pasningsspill, men målet må være å komme til flere gjennombrudd. Evnen til gjenvinning ved balltap er for øvrig interessant og imponerende, selv om … Fortsett å lese «Dagboka fredag 25. november 2011»

I dag tilbyr vi fotballfaglig tyngde som kan komme godt med for dem som trenger det

– Vålerenga har skuffet mange. Det har blitt for omstendelig. Veldig viktig å ha et godt pasningsspill, men målet må være å komme til flere gjennombrudd. Evnen til gjenvinning ved balltap er for øvrig interessant og imponerende, selv om de er sårbare hvis motstander spiller seg ut av gjenvinnings-presset

Sånn skildrer treneransvarlig i fotballforbundet, Dag Riisnæs, sitt gamle lag anno 2011 i et blogginnlegg på NFFs nettsider. Her tar han for seg hvert lag i Tippeligaen og sier seg egentlig enig med dem som mener Tippeligaen har vært dårligere enn på flere år. Er du en lettvekter i fotballdiskusjoner generelt og mangler argumenter omTippeligaen spesielt, er det bare å sette deg ned å pugge deg opp til å bli en fotballfaglig tungvekter.

Det gjenstår dessverre enda en runde i eliteserien, men den rokker selvsagt ikke på kjennetegnene for Tippeligaen i år slik Riisnæs ser det:

– Klubbene med det største potensialet innfrir ikke. RBK, VIF, Viking og Brann bør være best i Norge, men er det ikke. Brann er unnskyldt i år på grunn av svekket mannskap.
– Mye mål. Tyder på at trenerne prioriterer angrep mer enn forsvar.
– Mye dårlig forsvarsspill, både individuelt og strukturelt.
– Flere lag er gode i gjenvinningsfasen (rett etter balltap). Da får man angripe i ny bølge, i stedet for å måtte forsvare seg.
– Mange lag har stor variasjon i angrepsspillet, og spiller etter klare prinsipper. Spiller kort når det er rom for det, lenger når det er trangt. Også variasjon mellom possession-orientert fotball og en mer direkte stil.
– Mye 4-2-3-1, der de gjør følgende i etablert angrep: Brede stoppere, høye backer, to sittende midtbanespillere, innoverkanter, truing av mellomrom og bakrom samtidig. I forsvarsspillet lar de egen mellomromsspiller ta ut en dyp midtbanespiller hos motstander, sånn at de kan ha sine egne to dype som en skjerm foran stopperne. Da nekter de motstander å utnytte mellomrommet.
– Stor variasjon i formasjonsvalg. Selv om hvordan du behersker formasjonen er langt mer interessant enn tallene i seg selv.

På mange måter samme trender som for resten av Europa. Det mest særnorske er mye mål, i tillegg at det generelt scores mye på dødball i Norge. Det høye antall scoringer trenger ikke være noe kvalitetstegn, tvert i mot. Det ser vi på Europacup-resultatene.
Så håper vi på en nivåheving i 2012!

Om det er noen som syns denne dagboka ikke er særlig vålerengarelatert, ber vi dere lese den siste setninga på nytt.

En kommentar til «Dagboka fredag 25. november 2011»

Legg igjen en kommentar