Dagboka fredag 22. juli 2011

Det er nesten sikrere at Freddy Boy blir enn at Hedenstad kommer. Vi har forpliktelser overfor Liverpool som de ikke hadde overfor oss. Vi nyter Solstads supporter- og fotballfilosofi. Men først og fremst dreier det seg om europacup denne fredagen. Vålerenga henger med i Europa etter to ganger 1-0 over FC Mika fra Armenia. Det … Fortsett å lese «Dagboka fredag 22. juli 2011»

Det er nesten sikrere at Freddy Boy blir enn at Hedenstad kommer. Vi har forpliktelser overfor Liverpool som de ikke hadde overfor oss. Vi nyter Solstads supporter- og fotballfilosofi. Men først og fremst dreier det seg om europacup denne fredagen.

Vålerenga henger med i Europa etter to ganger 1-0 over FC Mika fra Armenia. Det betyr også et drepende tett kampprogram for A-laget de neste ukene: Sju kamper på 18 dager. Neste torsdag er det PAOK på Ullevål. Torsdag 4. august reiser vi til Hellas. Sjappesjefen er i gang med å lodde stemninga for turopplegget, og han har sendt oss denne mailen:

– Vi kikker på mulighetene for tur til Hellas, med omtrent samme reiseopplegg som vi nå hadde til armenia ned dagen før hjem etter kamp eventuelt hjem fredag. Ønsker folk motta informasjon om tur når vi har priser etc klart,  send en mail til
frode (ÆTT) sjappa (DÅTT)net.

Vi gjorde vel egentlig akkurat hva vi skulle i Armenia i går: Vi avanserte. Jeg fulgte klubbens live-dekning, og der virket det vel egentlig som vi hadde full kontroll gjennom hele kampen. Den nettstreamen jeg prøvde å se kampen på, var ubrukelig, og det kan du oppleve her[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=fXJL6yJDgqA[/youtube]:

Freddy scoret altså kampens eneste mål på en Bojan-corner like etter sidebytte, og siden Mika da måtte score tre ganger, var kampen i realiteten over, i alle fall spenningen.

– Jeg er selvfølgelig strålende fornøyd med å gå videre til neste kvalifiseringsrunde. Europa League er viktig for oss og nå har vi fortsatt sjansen til å kjempe om en plass i gruppespillet, sier Martin Andresen til vif-fotball.no.

Der snakker han også om at spillerne burde vært litt smartere de siste tjue minuttene for å spare krefter til det tøffe kampprogrammet som er i vente.

Freddy Boy
For meg var det nesten like godt nytt å åpne Aftenposten i morges og lese at Martin Andresen vil ha med Freddy ett år til som spiller.

– Jeg regner med at ting ikke er skrevet i sten. Freddy har vært veldig god for oss, og er viktig for klubben. Jeg ser ingen grunn til at en spiller skal annonsere sin avgang før en sesong, en slik avgjørelse kan man heller ta på slutten av året, mener Martin.

– Dette har jeg ikke hørt noe om, sier Freddy til avisen, og sier at han fortsetter dersom han får halve lønnen til Muri, så ler han. Freddy påpeker at han allerede har en avtale med TV2 etter sesongen,  men at han vil høre hva Martin har å si.

Kampprogrammet
Dersom vi teller med gårsdagens kamp og legger til hjemme mot Odd på mandag, hjemme mot PAOK på torsdag, borte mot Molde lørdag 30. juli, hjemme mot Liverpool mandag 1. august, borte mot PAOK torsdag 4. august og hjemme mot Sogndal søndag 7. august, blir det sju kamper på 18 dager. VG Nett hadde en interessant artikkel om dette på lørdag:

– De aller fleste mener det er artig å spille fotballkamper. Det er viktig at vi syns det i denne perioden, sa sportssjef Truls Haakonsen til VG Nett, og la til:

– Vi kunne nok tenkt oss Liverpool-kampen en annen dag, men det er det ikke bare vi som bestemmer. Det er ikke sikkert de samme 11 som starter mot Molde spiller 90 minutter der, men vi har et ansvar overfor Liverpool, og kan ikke stille med et b-lag.

Vålerengas medisinske koordinator, Eirik Bjærke, mener det handler om søvn og mat:

– De øktene vi får mellom kampene handler kun om restitusjon og reparering. De som er godt trent bør klare fem kamper på elleve dager fint, men mye søvn og mat til riktige tidspunkter kan bli helt avgjørende for å prestere her.

Vel, vi både håper og tror at gutta har bedre kost og drikkevaner enn Steffen Iversen, selv om vi ikke helt kan skjønne at vi har mannskap til et slikt tett kampprogram. Men vi hadde kanskje sliti mot flere av disse motstanderne uansett.

Hjemmekamp først
Det er omtrent nøyaktig to år siden vi møtte PAOK, hjemme først da også, i tredje kvalikrunde. Jeg husker fremdeles at det var et forferdelig vær i Oslo, det var overraskende mange grekere til stede, og selv om det bøttet ned dårlig vær, på linje med det som er varslet av regn i dag og i morgen, sto det irriterende mange grekere i bar overkropp og støttet laget sitt ganske godt. Det kan jo også ha sammenheng med at de tok ledelsen, og beholdt den.

Vi sakser fra VPNs kampreferat:

“Værgudene gjør det i hvert fall ikke, for det de bød på i 2. omgang gjorde siste halvdel av kampen til en ren parodi. Fotball var det i hvert fall ikke, og dersom det hadde vært noe tak i dommeren (et kapitel for seg) hadde han avblåst, eventuelt utsatt hele greia, slik at kampen kunne avvikles under nogenlunde anstendige forhold. Akk ja.

– Det er ukonsentrert å slippe inn to mål til pause. Etter at vi fikk 2-1 like før hvilen, håpet jeg at vi skulle få til noe i 2. omgang. Så kom et voldsomt regnvær og det hele ble en parodi, sier Martin Andresen til Dagbladet. Han fortsetter, samme sted:

– Det kan fort bli en fordel for oss at vi tapte 1-2 her i dag. De kommer til å undervurdere oss noe voldsomt på hjemmebane.

Forøvrig så ble Vålerenga snytt for et par tre straffer. Men det er glemt nesten før det er nevnt”.

Vi får håpe Vålerenga ikke satser på å gjenta den enorme fordelen det er å ligge under 1-2 etter å ha hatt hjemmekamp i europacupen. Uansett mener vi det er en oppriktig sjanse for å avansere til playoff-spillet i UEFA Europe League, for Vålerenga anno 2011 er bedre enn 2009.

Vegar Eggen Hedenstad
Den 20-årige backen fra Hedmark, som kom til Stabæk som midtbanespiller fra Elverum, skal være ønsket av både Rosenborg og Vålerenga. Selv sier han til VG at han vil bli i Stabæk. Hva som skjer med han og eventuelt Veigar Pall Gunnarson, som skal være ønsket av de samme klubbene, er fortsatt helt uvisst.

Dag Solstad og fotball
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=PhhKiAHW0xE[/youtube] Vel, jeg snublet over dette Youtube-klippet fra NRK og Italia-VM i 1990, og jeg klarer nesten ikke å slutte med å fnise som en jentunge. Samtidig som Dag Solstad er genial er han jo splitter pine gal. Kall det en forsinket hyllest av hans 70 års dag og bruk noen minutter av ferien eller arbeidsdagen på dette. Nedenfor et lite utdrag av Solstads fascinerende tanker om fotball:

– Jeg trodde jeg kunne mye om fotball, men nå etter hvert må jeg innse at: Hva vet jeg egentlig om dette spillet? Rett og slett. Jeg synes det blir mer og mer gåtefullt for meg. Altså, jeg vet ikke lenger om jeg vil kalle det sport… I hvilken annen idrettsgren, nå sier jeg faktisk annen idrettsgren, ser man at heltene mislykkes? Det er det som skjer på en fotballbane, de er verdensberømte millionærer, de har blitt styrtrike på å kunne behandle en ball, altså spille fotball. Og hva gjør de? Jo, de mislykkes, gang på gang på gang på gang. Verdens beste fotballspiller står på 11 meters hold og skal skyte en ball mellom ganske brede målstenger i et avgjørende øyeblikk. Enhver på tribunen, hvis de 80.000 på tribunen hadde kommet ned, så ville 90 prosent av dem greid det, selv på Jugoslavias keeper, å få ballen i mål, å score. Verdens beste fotballspiller gjør det, og han greier det ikke, han skyter rett på keeper. Det er utrolig. Det skjer ikke i andre idretter.

– I Mexico tok folk den bevegelsen som kalles bølgen. Når som helst. De kunne begynne å bølge i en livsfarlig situasjon, mens enhver fotballskjønner overhodet ikke har tid til å reise seg og strekke armene i været i takt med alle andre, for det er for spennende. Her i Italia merker du stillheten, den intense stillheten når det er spennende, og det betyr at dette VM har de kulissene som gjør dette spillet så fascinerende.

– Den der malingen i ansiktet kan jeg heller ikke noe med. Jeg skjønner ikke hvorfor man for å markere at man kommer fra Danmark skal male seg hvit og rød i ansiktet. Jeg synes det er pinlig. Så supporter av den nye typen, det kan jeg ikke være.

– Jeg er så glad Norge har et så dårlig fotball-lag at jeg slipper å stille opp her i hvit shorts og rød t-trøye og malt rød og hvit og blå i ansiktet. Det er jeg så fryktelig glad for. For meg er det å være supporter, det betyr å stille opp i vanlige klær uten noen som helst kjennetegn å at jeg tilhører det ene eller det andre og vise min tilslutning til laget ved å pipe på dommerens feilaktige avgjørelse, oppmuntre ved å rope på eget lag, gjerne med en god kampsang, og i det hele tatt støtte så godt jeg kan uten å vise det ved klesdrakt, sier altså Dag Solstad i dette intervjuet.

Vålerenga i dag
Sommerquiz på Bohemen, eller hva med å lese deg opp på Hellas og PAOK? Dette er Hellas for dummies anno 2009, i 2011 er de vel bare enda fattigere:

Legg igjen en kommentar