Det kan bare Rosenborg…?

Kan ingen andre norske lag enn RBK klare å hevde seg i Europa når de får sjansen ? VPN tørker støv av myten. Når hele Norges RBK i kveld kjemper for drøssevis av millioner og plass i gruppespillet, regner vi med at vålerengafansen slenger med leppa og veiver med danske flagg på den pøbben de … Fortsett å lese «Det kan bare Rosenborg…?»

Kan ingen andre norske lag enn RBK klare å hevde seg i Europa når de får sjansen ?
VPN tørker støv av myten.

Når hele Norges RBK i kveld kjemper for drøssevis av millioner og plass i gruppespillet, regner vi med at vålerengafansen slenger med leppa og veiver med danske flagg på den pøbben de enn måtte befinne seg i. Det som er jævlig er at de risikerer å bli målbundet av det vanlige, arrogante trønderargumentet:

– Ingen andre lag i Norge klarer å hevde seg i Europa når de får sjansen. Det kan bare Rosenborg.

VPN har derfor tørket støv av gammel statistikk som viser at RBK ikke var et hakk bedre på de fem-seks sjansene laget hadde før de til slutt klarte det. Ære være RBK for at de satt Norge på det europeiske klubbfotballkartet, men tiden det tok, var mye, mye lenger enn det andre norske klubber har til rådighet når de får sjansen nå. Rosenborg ”feilet” 6 sesonger på rad og ble feid ut av Europa med til dels stygge sifre. Men årene gikk og laget vant erfaring med spill på høyere nivå enn norsk serie, og det var stort sett de samme spillerne som vant denne erfaringen påførste halvdel av nittitallet.

Rosenborg vant inngangsbilletten til Europa hvert år, nemlig norsk seriemesterskap og fikk dermed rikelig tid til prøving og feiling (mest feiling) der ute. Det er utenkelig at andre norske lag kan oppnå det samme nå med fem-seks seriegull på rad og rekke. Derfor er det ikke mulig å bygge opp og samle europa-erfaringene slik RBK fikk mulighetene til før laget til slutt klarte brasene i 1995.

Her er tallenes tale som viser at RBK var like ræva i europeisk sammeheng som det sies at alle andre norske lag er nå:

1989 Serievinnercup 1. runde:
Mechelen 0-0 hjemme, 0-5 borte.

1990 UEFA-cup 1. runde:
Tsjernomorets 2-1 hjemme, 1-3 borte

1991 Serievinnercup 1. runde:
Sampdoria 1-2 hjemme, 0-5 borte

1992 UEFA-cup 1. runde:
Dinamo Moskva 2-0 hjemme, 1-5 borte

1993 CL-kvalifisering :
Avenir Beggen (Luxembourg) 1-0 hjemme, 2-0 borte
1. runde:
Austria Wien 3-1 hjemme, 1-4 borte

1994 UEFA-cup kvalifisering:
Grevenmacher (Luxembourg) 6-0 hjemme, 2-1 borte
1. runde:
Deportivo La Coruña 1-0 hjemme, 1-4 borte eeo

Og så var det duket for suksess!

Diskusjonen om et nytt RBK-eventyr og gruppespill gagner norsk fotball eller ikke, tar vi andre steder. Dagboka i dag er et godt utgangspunkt.

Les også:
Dagboka onsdag 25. august

Legg igjen en kommentar