Dagboka torsdag 5. november 2009

Årets mål til Harmeet Singh og Egebergs Ærespris til Luton Shelton. Var det noen som sa at Vålerenga-sesongen var mislykket? Sesongen er definitivt over. To damelag, to fiskarlag, tre andresorteringer fra Adecco pluss Fredrikstad har riktignok noen omganger igjen, men for røkla er det slutt. Det er tid for oppsummering og NRK smeller til med … Fortsett å lese «Dagboka torsdag 5. november 2009»

Årets mål til Harmeet Singh og Egebergs Ærespris til Luton Shelton. Var det noen som sa at Vålerenga-sesongen var mislykket?

Sesongen er definitivt over. To damelag, to fiskarlag, tre andresorteringer fra Adecco pluss Fredrikstad har riktignok noen omganger igjen, men for røkla er det slutt. Det er tid for oppsummering og NRK smeller til med Gullballen fredag. Rikskanalen tar en aldri så liten sjanse, de skal for eksempel kåre årets mål lenge før det siste er skåra. Men hva som enn skjer på Ullevål eller i kvalikkampene: Ingen karer å slå Harmeet Singhs fulltreffer i semifinalen, det er opplest og vedtatt.

Stem på Årets Mål her: Singh høyt, Singh Vålerenga!

Harmeet er enslig Vålerenga- svale blant de nominerte i alle klassene som blant annet omfatter Årets spiller, årets trener, årets spiss og for den saks skyld også gjerne årets corner, årets innkast og årets ballgutt. Fotball er nemlig Norges største idrett og fortjener selvfølgelig et voldsomt prisdryss når sesongen er over. Men derfra til å tro at fotballfolk fortjener noe i nærheten av idrettens høyeste hedersbevisning, er noe helt annet.

I seks sjeldne tilfeller siden Egebergs Ærespris ble utdelt for første gang i 1918, har den gått til folk med knotter. Første bud for å være med i kampen om Egebergstatuetten er at du er skiløper. Andre bud er skøyter. Hockeyskøyter gjelds ikke. Ishockey er lagsport. Grunnen til at det er én ishockeyspiller gjennom tidene som har fått idrettens høyeste utmerkelse, er at hun gikk på ski for det meste: Ja, Anette Bøe var også glimrende i mountain-bike. Så derfor.

To av de sjeldne fotballtilfellene, altså en tredel av fotballspillere som har fått Egeberg, spilte ball på Vålerenga. Tippen (1938) som hadde hopp som valgfag, ( der ser dere, det er ikke sikkert det var fotballen som var tunga på vektskålen ), og Egil Lærum (1950) som også gikk på ski. Siste fotballspiller var Bjørn Wirkola (1971), men ryktene sier at Egebergkomiteen først og fremst falt for ham på grunn av skihoppinga hans.

Luton Shelton er vårt førstevalg blant fotballspillende Egebergkandidater til å hoppe etter Wirkola. Øvelsene fotball og 40-meter, altså friidrett, ( les mer om fartsfantomet Luton Shelton på vif-fotball.no ), burde absolutt kvalifisere. Det er nok av tvilsomme kombinasjoner som godtas. Vi nevner i fleng:

Ski – skiskyting
Ski – orientering – skiorientering
Langrenn – kombinert … eh.. Hallo!

Øvelsene skal i følge statuttene være svært forskjellige. Ski og friidrett er visstnok et typisk eksempel, men som den gamle bohemen,Terje Hellerud, sa til oss forleden:

– Gode skiløpere kunne løpe 3000 meter på våren, det var nok. Men det var jo barmarkstrening , det var grunntrening dem dreiv med på friidrettsbana.

Tom A. Schanke har gravd fram en lang liste på 24 idrettsutøvere som er forbigått av Egebergkomiteen gjennom tidene. Om ikke disse snart får sin fortjente pris vil Schanke kjøre saken på Idrettstinget til våren. Les detaljene på NRKsport.no. Blant de forbigåtte finner vi bohemene Bruno, Henger’n og Lille-Petter’n.

Hva syns du om dette, da?, spør vi Henger’n

– Moro å se om det blir noe ut av det, men jeg tror ikke vi får den. Gjennom historia er det ikke ofte noen tufser fra østkanten som har fått den prisen. Den er forbeholdt ski-og skøyteløpere.

Brydde du deg om prisen i den tida du var aktiv? Syns du at du hadde fortjent den?

– Tenkte ikke så mye på sånt. Det var ikke samtaleemne. Vi syns bare det var gøy å drive med mest mulig idrett vi. Men jeg husker Dagbladet var frampå. Jeg var vel i 18-årsalder’n og de ville innstille meg på grunn av allsidigheten: Bandy på Tåsen, håndball i Fredensborg og fotball og hockey i Vålerenga. Men det var vel ikke allsidig nok, men gikk du på skøyter om vinter’n og sykla om sommer’n var du nesten garantert.

Synd for Kupper’n som ikke fikk fart nok på pedalene, sier vi, og Terje kliner til med et glis:

– Nei, han sykla ikke, men han spørte om’n kunne få spelle hokcey hos oss. Da hadde han kanskje fått statuetten.

Det blir spennende å se om Tom A. Schankes initiativ fører fram. Dagens Egeberg-komite ser ikke spesielt lovende ut: Bente Skari, ski, og Grete Waitz, friidrett. Og så lederen Arne Myhrvold som vi i farten ikke forbinder med aktiv idrettsutøvelse, om ikke rettferdig regelrytteri står på det olympiske programmet. Myhrvold er veldig flink til å boltre seg i den øvelsen, bare hør her:

– Det er god grunn til å tro at det er flere som burde hatt prisen som ikke har fått den, sett med dagens øyne. Så er spørsmålet. Er det riktig i dag å gå tilbake i tid og gjøre dette. Er det mer rettferdig enn å lå det være der det er nå?, sier Myhrvold til nrk-sporten

Nikkersadelen med kammerherre Egeberg og polfarer Nansen i spissen hadde liten sans for lagsport, og etterkommerne deres syns også at lagsportene er så kliss like hverandre at kombinasjonen fotball og håndball ikke gjelds. Om Bente Skari og Gret Waitz løfter blikket fra skituppa og piggskoa sine, skjønner de kanskje etter hvert at det er en viss forskjell.

Men de har vel bare sett på Lillestrømspiller Arild Sundgot, det eneste eksemplet vi kommer på i farten som tyder på at fotball og håndball er samme idrettsgren.

Vålerenga i dag

Stemme på Harmeet Singh og teppebombe mobilen til Arne Myhrvold med sms-er

Legg igjen en kommentar