Dagboka mandag 26.oktober 2009

Vålerenga – Klubben for alle under én kam? Mens politiet evaluerer sine eventuelle feilgrep i går kveld, må Vålerengaledelsen snart komme på banen for å rydde opp i mulige misforståelser. Blåmandag og blålys Glem det forsmedelige og unødvendige tapet mot Sandefjord i går, men glem ikke hva som skjedde utafor banen før kampstart. For en … Fortsett å lese «Dagboka mandag 26.oktober 2009»

Vålerenga – Klubben for alle under én kam?

Mens politiet evaluerer sine eventuelle feilgrep i går kveld, må Vålerengaledelsen snart komme på banen for å rydde opp i mulige misforståelser.

Blåmandag og blålys

Glem det forsmedelige og unødvendige tapet mot Sandefjord i går, men glem ikke hva som skjedde utafor banen før kampstart. For en uke siden beskyldte vi som vanlig Bergens-snuten for å digge action og leike cowboy. I dag sier vi det samme om ordensmakta i Oslo.

Selv om vi er fotballsupportere er vi ikke nødvendigvis dumme. Vi går rett og slett ikke på mediaskrønene med overskrifter som ikke passer til teksten under, i tillegg er vi i stand til å lese, og til slutt: Vi ser forskjell på oss sjæl og casuals.

For å ta det siste først:

I Lillestrøm var det annonsert knyttneve-treff. Bondepurken viste langt bedre gangsyn enn kollegene i by’n, selv om det var Oslopolisen som beslagla slåsshansker og tannbeskyttere fra seks Brann-supportere som deretter fikk reise videre til Lillestrøm. Der ble de pågrepet igjen og satt i buret til stasjonsbyen ble renska for 12 Lillestrøm-supportere etter at politiet hadde fått melding om planlagt slosskamp mellom supportere fra Brann og LSK.

NTB har tydeligvis ikke skjønt mye av forskjellen mellom supporter og casuals, som nyhetsformidler bør de skjerpe seg når de forsøker å fortelle folk om virkeligheten.

Ordenspolitiet i Oslo ser forskjell, men driter i det. De har lister over mer eller mindre beryktete casuals, og de veit sånne småting som at casuals ikke er juletrær. På den annen side: Julepynten kan være kamuflasje og i en supporterflokk skjuler det seg kanskje uregistrerte casuals. På bakrunn av sånne skremmende muligheter blir mange uskyldige taua inn. Er det sånn vi vil ha det?

– Cirka 30 supportere er innbrakt fordi de forstyrret ro og orden og oppførte seg på en måte som ikke var akseptabel. De var beruset, kastet pyroeffekter, forstyrret ro og orden og oppførte seg aggressivt sier innsatsleder Torgeir Brenden til VG Nett.

– Cirka 30 personer er kjørt i arresten, men det er ikke et nøyaktig tall. De befant seg om lag hundre meter fra stadion da de ble tatt. De kastet nødbluss etter politiet, og oppførte seg truende fra de startet ved Café Abel. De ble pågrepet for å hindre bråk på stadion, sier operasjonssleder i Oslo politidistrikt, Vidar Hjulstad til VG Nett.

demo-vifTja. Jeg gikk også i Sognsveien i går kveld, sammen med kona og sammen med mange av ”bråkmakerne”. Alt virka greit, de sang hater Bergen by og slikt, men jeg så ikke noe piss. Plutselig blokkerte snuten veien, men vinket meg frem. Det at snuten reagerte mente kona og venninna hennes var tøysete. Makan… De kasta en kinaputt. Langt unna snuten. Også blusset de. Thats it.

Under overskriften Fryktet de skulle herje inne på Ullevaal stadion Selv hevder de arresterte at de bare ville demonstrere mot VIF-ledelsen. Fotografiet av de pågrepne forteller de fleste av oss at dette ikke akkurat er utelukkende er kjernen av ISKO – gutta.

Dagbladet forsøker til en viss grad å nyansere det hele, men Onkel står på sitt:

– De var med på demonstrasjonen, og de kan være casuals selv om vi ikke har registrert det, sier Hjulstad.

Er det sånn vi liker å ha det her i landet? Vi vil selvsagt ha tryggest mulig forhold der folk ferdes, men skal all fornuft dermed settes til side? Represalier ble det kalt for snart 60 år siden. Danse-eller-charter-Svein kan utmerket godt være en hardbarka fotballbølle, selv om vi tviler sterkt. Han blei kasta på glattcelle fordi han snakka høyt og stort på vei til fotballkamp i går kveld. Les om livets realitys her

Sannsynligvis var det helt riktig av politiet å anholde noen. De som kaster kinaputter eller bluss mot politibiler fortjener ikke annet. Visse regler skulle være greie å rette seg etter, men det gjelder vel purken også.

En gang var det klubben for alle

Vel inne på stadion så det ut som at snuten hadde sendt tusenvis av Vålerenga-supportere i kasjotten, det var bare en håndfull tilskuere igjen som fikk bivåne Vålerengas tapte kamp om fjerdeplassen og Europa-drømmen som ble skylt bort i regnværet. Bendit-banneret lyste mot oss: En gang var det klubben for alle.

I motsatt sving vinket Blåhvalene med det motsatte budskapet: En for alle – alle for en! Var det derfor det gikk som det gikk? Ikke veit jeg. Det eneste jeg er sikker på er at klubbledelsen i Vålerenga snarest må komme på banen for å renske lufta og fjerne eventuelle misforståelser. Det dreier seg om beskyldningene fra blant annet Tifo-gruppa om tvilsomme politimetoder og VIF-ledelsens eventuelle innblanding i dette. Les artikkelen på Klanens sider, Carpe Diem, på nytt, der det skrives:

Oppdraget noen av hovedstadens konstabler utførte på ordre fra Vålerenga Fotball, var å ta personalia av diverse tifo-helter, før og etter kamp, samt trakassere dem ved å anklage dem for å ha blusset etter nevnte kamp, uten å fremvise bevis, kun påstå at bevis foreligger på tape. Ganske flaut for dem som har satt i gang heksejakta, da samtlige som blei krevd personalia av faktisk ikke har blusset på nevnte kamp. Ikke at det er sakens kjerne, men samtidig er det et poeng da det beviser hvor langt uti gjørma man faktisk har tråkka nå.

Man kan jo spørre seg om lovligheten i at politiet brukes til å hente inn personalia som skal videreformidles til Vålerenga som et idrettslag fordi man har en mistanke om et brudd på et regelverk på norske fotballkamper. Bruk av ressurser og tid en annen sak som kanskje noen aviser og politikere er mer interessert i?

Med dette tar jeg ikke stilling til hva som er sakens realiteter, jeg forsvarer ikke på noen måte brudd på regler og sikkerhetsbestemmelser, men banneret En gang var det klubben for alle og den ulykksalige demonstrasjonen mot Vålerengaledelsen i går kveld, er to gode grunner til at Pål Breen og co lar høre fra seg så snart som mulig.

Legg igjen en kommentar