Ikke kødd med denne skuta

Etter seier mot Glimt er det ikke mange kamper igjen. Og da vet du hva som kommer, debatten om Martin eller ikke. Vi tjuvstarter den debatten. Eller holder liv i den om du vil.Amerikanerne har noen klassiske uttrykk: “If it aint broken, don`t fix it.” Og “Don`t rock the boat if it floats”. Er litt … Fortsett å lese «Ikke kødd med denne skuta»

Etter seier mot Glimt er det ikke mange kamper igjen. Og da vet du hva som kommer, debatten om Martin eller ikke. Vi tjuvstarter den debatten. Eller holder liv i den om du vil.Amerikanerne har noen klassiske uttrykk:

“If it aint broken, don`t fix it.” Og “Don`t rock the boat if it floats”.

Er litt usikker på om den siste der er reell, men uansett burde vi alle tenke oss godt om.

Vi har i skrivende stund nettopp slått Bodø Glimt på Aspmyra. De var svake, vi var noe bedre. Men vi tar tre poeng på en relativt solid måte. I likhet med de fleste tippeligalagene, (unntaket er RBK og de på bånn) er vi ustabile i resultater. En herlig seier mot Lyn, en trygg en i dag. Bitre tap mot LSK, FFK og Molde. Men det jeg syns jeg ser av Vålerenga etter at det var litt rokeringer i ledelsen er et lovende bilde. Jeg har begynt å tro på det ekte Prosjekt Martin, det som kanskje egentlig burde hete bare Vålerenga. Som det nå må vi fortsette med det meste av det vi gjør, altså ikke gjøre noen endringer.

La Martin fortsette. Selv om vi har tapt kamper etter at Martin innskrenket rollene sine har laget stort sett fremstått med en annen kollektiv vilje enn før. Gutta stiller opp for klubben, og gutta stiller opp for hverandre. Sånt kan man bygge suksess av. Og vi kjemper inn seire som de mot Lyn og Glimt.

Noen vil si at vi ikke vinner noenting i år. Og det er jo riktig. Men hvorvidt vi kom til cupfinalen eller ikke burde ikke definere om Martin skal ryke eller ikke. Det er innlysende at marginene dit var små, og man skal være passe snever for å se at cupfinaleplass skulle gitt Martin fortsatt tillit eller om det faktum at vi ikke er der skal bestemme at han må gå.

Vi ser et Vålerengalag som er veldig ungt. Nouri, Fellah, Singh, Strandberg, Nordvik og Brix. Men laget leverer faktisk. Og dette er noe jeg omtrent aldri har sett: et Vålerenga-lag som vinner kamper OG viser mye resultater av ungdomssatsingen. Hallo, de fleste som er nevnt over er VÅRE egne spillere. Det fyller mitt hjerte med mye varme. Og det er den ene av to vesentlige grunner til at jeg tror på Martin. Han har baller, og han har brukt dem på de unge, for å si det litt underlig.

Et skritt frem og to tilbake. Vålerenga har siden Rekdal avgikk desperat prøvd å sparke trenere for å finne suksess. Like fullt har resultatet blitt at vi har levert svakere og svakere resultater på banen. Og i regnskapene. Dyrt og dårlig har det blitt. Men akkurat nå under Martin som trener er vi ydmyke, men ærlige i satsingen. Vi kjøper ikke flere store ”navn”, men bygger et lag nedenfra.

Og Martin; behold dressen på. Sist gang en spillende trener gjorde det ble det schwung over sakene etter hvert. Du trenger ikke spille fotball mer. Du er en god fotballspiller, men det ser veldig ut som at både du og klubben har godt av at du er bedre bare som trener.

Til slutt, kjære ledere og investorer i Vålerenga. Det vil ikke hjelpe med fantastiske visjoner om å være unike uten hard jobbing og stein lagt på stein. Kanskje det funker i en klubb som ikke er Vålerenga, enten det er RBK med ræva full av penger eller Stabæk uten annet enn en driftig reklamemann. Men Vålerenga med alle sine konger og krefter krever at man bygger et fundament som funker, et fundament som viser progresjon. Akkurat nå tror jeg vi ser det fundamentet i ferd med å sette seg. Vi har fokus på å vinne fotballkamper. Kanskje er det en temmelig mye mindre spennende historie å fortelle om til sponsorer og media. Men det er det som funker.

TIl slutt, den andre vesentlige grunnen til å beholde Martin:

Å sparke Martin og lete etter neste store navn er ikke bare tap av penger, det er også et sportslig tilbakeskritt. Da skal den nye bygge ”sitt” lag med sine ”spillere”. Og skal han få lov til det skal han også ha midler. Da kommer det til å koste mer enn den overhypede fallskjermen til Andresen. Hvorfor tror du norsk fotballs økonomi er på bærtur? Det er nettopp pga av hyppige og paniske trenerskifter. Hvordan tror du at direktører og økonomer skal klare å balansere budsjettene når de ikke kan ha et halvt års forutsigbarhet engang?

Jeg tror Martin klare dette, men jeg vet ikke. Derimot er jeg temmelig overbevist om at å kaste dette prosjektet i dass nå vil ødelegge mye mer for oss, både sportslig og økonomisk.

Legg igjen en kommentar