Helgedagboka lørdag 12. september 2009

Det nærmer seg den dagen vi blir lurt til å tro at vi bestemmer, mens det eneste vi bestemmer er om vi skal stemme eller ikke. Vi bestemte oss for å skrive valgdagbok. Du bestemmer om du vil lese den. Ingen voldelige scener på Oslo S i morgentimene lørdag. Et par personer var tidlig nok … Fortsett å lese «Helgedagboka lørdag 12. september 2009»

Det nærmer seg den dagen vi blir lurt til å tro at vi bestemmer, mens det eneste vi bestemmer er om vi skal stemme eller ikke. Vi bestemte oss for å skrive valgdagbok. Du bestemmer om du vil lese den.

Ingen voldelige scener på Oslo S i morgentimene lørdag. Et par personer var tidlig nok ute når de lagde minikø foran Sjappe-døra i nitida lørdag morgen. De tre siste Fredrikstad-billettene forsvant kvikt, men de som kom for seint tok det med fatning, skal vi tro Lene på Sjappa. Det starta med 1100 billetter for drøyt to uker siden, da er det ikke særlig smart å utsette valget mellom TV og tribune til siste time før bussene går. Noe å tenke på for dere som har lyst plukke roser i Molde om halvannen uke. Neste tirsdag kan det være for seint.

Det gjelder å bestemme seg i tide, men det er ikke alltid så lett. Skal..? Skal ikke..?
Det kalles ikke valgets kvaler for ingen ting. Det skal være kvaler når du velger, ellers er det jo ikke noe valg. Uten kamp intet valg, kun applaus.
Valgdagen nærmer seg. TNS Gallup har for lengst bestemt hva folk velger, så dagen er for så vidt unødvendig hadde det ikke vært for at det er så fordømt jevnt på meningsmålingene at en finalerunde med personlig frammøte i et valglokale er påkrevet. En folkelig fotofinish.

Folket skal velge hvilke folk vi skal få på Stortinget de neste fire årene. De som velges skal velge hvor lite skoler og eldreomsorg vi trenger, så NFF kan få sine nødvendige gigant-fotballarenaer i Groruddalen og på Lillestrøm.

Men der har folket har allerede valgt. TNS Gallup antyder et klart punktum finale slutt for drømmen om å suge 7 milliarder ut av statskassa for å sikre Norge plass i EM-sluttspillet om sju år. Når to drøye tredjedeler av folket er motstandere, eller i beste fall skeptiske til planene, bør de skrinlegges, uansett hvor mye NFFs fungerende generalsekretær Erik Loe vet om den økonomiske oppsiden som ikke har kommet så veldig godt fram ennå. Se f.eks dagsavisen.no
En av oppsidene ligger i NFFs søknad: Det skrives at EM vil trekke til seg en drøy million turister, og på det grunnlaget har økonomiprofessor Dag Morten Dalen ved Handelshøgskolen beregnet at EM-arrangementet vil gi 7 milliarder i inntekter på de tilreisendes behov for søvn, mat, transport og for den saks skyld andre hemmelige eller nylig forbudte tjenester. Stikk fingeren i jorda, NFF! Eller bruk den til å telle hotellrom på arrangørstedene. Når dere finner ut at det ikke en gang er mulig å ta i mot halvparten av fotballturistene dere kalkulerer med, kan dere ringe økonomiprofessoren og si unnskyld for at dere lurte ham frampå med absurde regnestykker i første omgang.

Bortsett fra at det var vanlig arbeidsdag var Valgdagen i ikke så fjern fortid omtrent som de verste helligdagene: No øl, no vin, no dram. Helt på trynet! Var det én dag du virkelig trengte en skarp en, var det vel den dagen du skulle være skarp nok til å velge nasjonens skjebne. Men som for påske-, pinse- og himmelfartsdager har det blitt lempet på skjenkebestemmelsene, så mandag er det fullt mulig å ta seg en øl på pøbben for å få bitene til å falle på plass før du strener inn i valglokalet. Så vi ser egentlig ingen problemer med valgdagen lenger.

Men det gjør valgforsker professor Frank Aarebrot. Han har valgt å bo i Bergen og der er det problemer. Det er nemlig mandagskamp på Brann stadion der Viking kommer på besøk i beste velgetid.

– Det er etisk helt på trynet å spille eliteseriekamp på valgdagen. Man skal ikke forstyrre et valg. Restaurantbransjen viser faktisk mer respekt overfor valgdagen enn det Norges Fotballforbund gjør, sier Aarebrot på aftenposten.no fredag .

Klart det hadde vært etisk helt på trynet å spille fotballkamp på valgdagen om det ikke hadde gått an å få seg en øl, men sånn er det jo ikke lenger. Har du ikke fått med deg det, professor?

Vi leser videre at Aarebrot ikke blir klokere av at Norges Fotballforbund i 2005 flyttet Moldes bortekamp mot Aalesund for å unngå kollisjon med valgdagen.

Men da var jo Moldes store sønn, Kjell Magne, statsminister. Fikk du ikke med deg dét heller, Frank?

Ha et lykkelig valg, enten du går på Bohemen eller Vertshuset før eller etter at du staker ut kursen for de neste fire åra.

Blir det 4-4-2 eller 4-3-3?

Valget er ditt

Legg igjen en kommentar