Dagboka onsdag 2. september 2009

Vi setter tæring foran næring. Værsågod, her er Dagbokas ernæring spesial. Det var i den Tid jeg gik omkring og sultet i Kristiania, . . . Med denne innledningen fra Sult slutter vi oss til markeringen av Hamsunåret, men først og fremst er hensikten å rette oppmerksomheten mot den nye problematikken i norsk toppfotball: Hvordan … Fortsett å lese «Dagboka onsdag 2. september 2009»

Vi setter tæring foran næring. Værsågod, her er Dagbokas ernæring spesial.

Det var i den Tid jeg gik omkring og sultet i Kristiania, . . .

Med denne innledningen fra Sult slutter vi oss til markeringen av Hamsunåret, men først og fremst er hensikten å rette oppmerksomheten mot den nye problematikken i norsk toppfotball: Hvordan kombinere trening og fotballkamper med ramadan.

Ramadan er den niende måneden i den islamske kalenderen, faste-måneden. Da skal man avstå fra handlinger som bryter fasten: å spise, drikke, ha sex, røyke eller havne i krangler. Man skal også være bevisst på sitt språk, unngå legebesøk og tannlegebesøk under ramadan slik at man ikke bryter fasten. Sånt må vente til etter solnedgang for da gjelder ikke fastebestemmelsene.

Heldigvis for mange er det en rekke muligheter til fritak for faste, og den som ufrivillig må bryte fasten under ramadan gjør opp for de dagene senere (men innen neste ramadan) ved å faste tilsvarende.

Nettavisen mandag tok opp problemene med kombinasjonen faste og fotball, med overskriften Halve VIF uten mat og drikke. Der innrømmer Martin Andresen at fasten gir visse utfordringer:

– De får for tiden tilpasset trening, sier Andresen til Nettavisen. – Siden de ikke kan spise og drikke på dagtid, betyr det at de får noe mindre intensive økter enn de andre spillerne. I tillegg har vi brukt ernæringseksperter, slik at spillerne får i seg rett mat og drikke morgen og kveld.

På kampdagene er situasjonen litt enklere:

– Det er litt forskjellig hvor streng fasten er, og hvordan de faster, men alle sammen har fått lov til å spise og drikke på kampdagen, sier Martin Andresen til Nettavisen

På det samme nettstedet legger ikke Mohammed Fellah skjul på at det tærer på å gå atten timer uten mat og drikke med to treningsøkter daglig. Han faster hver dag utenom kampdagen, mens andre av gutta bare faster tre dager i uka.

– Det er lettere å få krampe når en ikke får i seg næring dagen før, forteller Fellah.

Krampa tok seriegullet

I 2005 tapte Start seriegullet på målstreken. Også den gangen hadde fasten negative innvirkning på fotballprestasjonene. Vi har surfa litt på nettet, og fant et to år gammelt Romerikes Blad (les her) om ramadan light i LSK. Der står en fast, men lite fastende Tom Nordlie fram og forteller hvorfor Start ikke ble seriemester:

– Det nærmeste jeg har kjennskap til muslimenes fastemåned, er spissen Bala Garbas returløp mot slutten av ramadan i kampen mot Aalesund, der han ikke orket å takle backen, som etter et 70 meters løp la inn til sunnmøringenes seiersmål i 5-4 kampen. Det fratok Start seriegullet i 2005.

Da vet vi det. Det var den gangen ramadan falt sammen med serieinnspurten 4.oktober til 2.november. Den islamske kalenderen følger nemlig månen, og fastetiden er derfor bevegelig, på samme måte som fastelaven og påske kommer til forskjellige tider fra år til annet.

VPNs ubevegelige har sett på hva denne bevegeligheten har å si i Vålerengasammenheng i nær og fjernere framtid:

I år slutter fasten den 19. September. Flaks. Lynkampen er den tjuende.
Neste år er ramadan omtrent som nå, bare litt tidligere.
Først i 2013 skjer det litt som passer terminlista bedre. Ramadan fra 9.juli til 7.august. Full klaff med fotballferien. Alt ligger med andre ord til rette for at vi skal bli ledende i Norden. Ingen sultne Vålerengaspillere med kramper den sesongen. Unikt!

Absolutt siste overgangsnytt

– Hæstad Jr rakk ikke overgangsvinduet i denne omgangen, han kom til verden samme natt som det stengte. Gratulerer!

– Christer Jensen skikker seg bra og fortsetter i Moss ut året.

– Tor Ole Skullerud returnerer ikke til barndomshjemmet ved Glomma, men holder seg hjemme ut året.

Rettinger
Alle feil i gårsdagens dagbok er korrigert. Dagens feilslåtte dagbok blir derimot aldri retta opp igjen.

Les også:
Utestengt uten grunn?
Brønnpisserne

Legg igjen en kommentar