Dagboka tirsdag 14. juli 2009

På dagen midt mellom to Cup-trekninger og på dagen førti år siden fotballhistoriens mest usportslige Cup-kamp, gir vi deg noen sunnhetens ord, men først litt om siste serierunde før alle andre enn VPN tar fotballferie. Kampen i går At hele trenerteamet lå på sotteseng og at spillerutvikler Andrea Loberto derfor ledet laget fra benken, tok … Fortsett å lese «Dagboka tirsdag 14. juli 2009»

På dagen midt mellom to Cup-trekninger og på dagen førti år siden fotballhistoriens mest usportslige Cup-kamp, gir vi deg noen sunnhetens ord, men først litt om siste serierunde før alle andre enn VPN tar fotballferie.

Kampen i går

At hele trenerteamet lå på sotteseng og at spillerutvikler Andrea Loberto derfor ledet laget fra benken, tok vi med et smil, men skaden til Muri tok pusten fra oss. Minst én måneds avbrekk, i verste fall fire, meldes det på klubbsidene. Et kne ut av ledd? En legg med tydelig ut-av-kroppen-opplevelse et lite sekund? Det så slett ikke godt ut. God bedring, André!

Et rent uhell, ingen samisk syndebukk. Og ingen syndebukk mellom stengene våre heller, selv om det kan være lett for sofaslitere å si at Bolten skulle tatt langskuddet fra Tommy Knarvik. I fjor tapte vi også 2-0 i Ishavsbyen, og skåringa i går var en blåkopi av Knarviks perle fra 30 meter i fjor. Syndebukken er han eller hun som ikke kverka kopimaskinen på Alfheim før spillermøtet.

Om vi på død og liv skal finne syndebukker, blir det Bengt og Moa. Bengt for sitt klønete ”skudd” med innsida i 100% aleine-mot-keeper; det ”opplagte” målet kunne ha drept kampen nesten før den hadde begynt. Moa fordi han hadde dagen da alle baller spratt en gæern vei. Men vi er ikke ute etter syndebukker. Vi gikk på et tap, og det var det. Vi har følelsen av at dette ikke var så viktig, medalje tar vi likevel, og nå har vi det rette negative psykiske overtaket på Tromsø som gjør at nest siste kamp før Cupfinalen blir lett match.

Siste serierunde – målkåringer

Du leste rett, ingen trykkfeil, dette avsnittet dreier seg om kåringer, og i denne uka er det ingen tvil om rundens skåringskåring.

Moldes Mame Diram Diouf ga uttrykket ”ekte hattrick” nye dimensjoner. Ekspertisen har forlengst vedtatt at samme mann skal skåre tre mål i samme omgang uten at andre har skåret i mellomtiden, for å fortjene omtalen ekte hattrick. Uten disse kriteriene er tricket uekte.

Mame Diram presser definisjonen hattrick inn i en ny og elegant, men definitivt smalere nisje. I tillegg til nevnte kriterier skal målene skåres med forskjellig kroppsdel. Han satte selv eksemplet:

1-0 Venstre fot
2-0 Høyre fot
3-0 Hodet

Elegant av senegaleseren, men han trekkes for innsatsen på 4-0. For det første var det en helt unødvendig skåring hattrickmessig sett, og når han først valgte å gå for mål, skulle han ha brøsta for å variere, skjønt noen godkjenner innsatsen fordi hans fjerde egentlig kunne defineres som selvmål rekylmessig sett.

Uansett, Moldespissens flotte skåringer rekker ikke ukas desidert vakreste perle til anklene. En uomtvistelig førsteplass går denne uka til Lyn-stopperen Indridi Sigurdsson og hans elegante lobb over egen keeper og i mål, en prestasjon som nesten overgår Lyn-ledelsens iherdige forsøk på å sette eget lag ut av spill, men bare nesten. Takk, Indridi!

Sånn. Da er det slutt for seriefotball på en stund, men vi har ikke glemt at det foregår saker og ting på Hamar denne uka. Vi gratulerer Vålerengas framtid med 2-0 seier over Viking i JET-turneringa i går. Les mer her på vif-fotball.no

Over til noe helt annet. Serien tar ferie. Her er Dagbokas Cup Spesial:

Etter kampen skal du dø!

Fins det noen som skriker sånt på alvor eller noen som blir skremt av det?
Nei, dommerjævlene mister ikke nattesøvnen. De som synger truslene ler i skjegget de òg.
Men sånn har det ikke alltid vært. Før i tida fantes det ingen Banansving, men bananrepublikker hadde vi. For førti år siden spilte to av dem play-off for FIFA World Cup 1970. El Salvador slo Honduras 3-2 etter ekstraomganger, men det var ikke nok. Hær og flyvåpen gikk rett i angrep, og verden fikk sin første – og til nå eneste – fotballkrig.

Tidlig om morgenen 14.juli 1969 klinte de til. The Salvadoran Army, som det heter på engelsk, ikke til å forveksle med frelsesarméen, skulle frelse egne landsmenn som hadde det vondt hos den slemme naboen. The Soccer War var over etter 100 timer, uten noen egentlig vinner, men med minst to tapere.

I dag er det noenlunde rolig i strøket, om man ser bort fra at kupp er kupp også i Honduras. Og hva har så alt dette med Vålerenga å gjøre?

Jodda:

Gold Cup

Jadda. Troy holdt nullen for andre gang da Honduras ble slått 2-0 av USA i forrige uke. Troy Perkins spiller for USA og gjør sakene sine bra, men at han måtte reise langt over havet for å holde nuller syns vi er dumt siden det er så mange nuller som skulle vært holdt her hjemme. Lørdag hvilte Troy, og da rant måla inn, men med 2-2 mot Haiti er USA, som Honduras, Haiti og Vålerenga videre til kvartfinalen. Finalen går søndag 26.juli, med andre ord bør USA slås ut snart, så Troy kan spille for mot Odd samme dag. Kvalikkampen til Europa torsdag 30.juli rekker han uansett.

Europacup

Europacup og UEFA Cup er ute. Euro League er inne. Men cup er cup og Vålerenga har to runder europeisk cup foran seg før det eventuelt slumper til å bli seriespill i Europa. Forrige fredag kom vi helskinnet gjennom trekninga til Norsk Kvartfinale. Kommende fredag trekkes motstander i cup-kvalifiseringen for Europaserien direkte på UEFA.com klokka 13.30

Vi lar kupp være cup. Det er tirsdag, høysommer og fellesferie, og Dagboka gnasker agurker som alle andre. Her er VPN ernæring spesial:

Kosthold og grønne lunger i fotballperspektiv

Vi veit omtrent hva ungene spiser i barnehagen, men hva veit vi om hva barnehagene spiser?

Jo, de spiser store grøntområder.

Hva er vel mer velplassert i agurktida enn oppdaterte ernæringsnyheter som nrk.no serverte i går. På tekst-TV ble det slått ettertrykkelig fast at et område tilsvarende 40 fotballbaner har forsvunnet i Bergen, Oslo, Stavanger og Trondheim på grunn av glupske barnehager med sans for grøntfor. Vi skal ikke spekulere i hvilke fotballbaner det gjelder, vi bare håper Lerkendal og Brann Stadion snart står på menyen.

Barnevennlige røster tar til orde for at parkeringsplasser grafser mer i grønnsakbedet enn barnehagene, og ingen har tenkt en eneste tanke om appetitten til fotballbanene. Vi frykter EM-planene til forbundet vil tære på grønne lunger mer enn sunt er, uten at vi dermed går god for at det er så jævla friskt med grønt lungevev. Den kombinasjonen assosierer vi med kunstig respirasjon, nettopp det som skal til for å blåse opp fotball-ballongen til Forbundet og holde liv i stormannsgale EM-drømmer på Lillestrøm.

Vålerenga i dag

Vålerenga har mista tilskuere i år. I forhold til budsjettet på 14500 pr kamp, ligger snittet nå på 11800. Dette likner veldig på fjoråret. Da mistet vi 2300 i forhold til et budsjett på 15000. I år har vi så langt svikta med 2700.

I fjor reddet vi oss likevel inn på null i driftsregnskapet på grunn av Cupfinalen. Nøyaktig det samme har vi tenkt å gjøre i år også.

I går presenterte flere nettsteder nyheter fra NTB om tilskuersvikt i Tippeligaen 2009. Dagbladet legger vekt på Stabæks eventyrlige økning på nesten 60%, men annet var ikke å vente med tanke på at de spilte på landets verste arena, Nadderud, i fjor. Årets snitt for fjorårsmestrene på 9200 setter saken i perspektiv, for foreløpig middelhavsfarer Vålerenga har nesten 12 tusen. Aalesund holder som ventet stillinga, fotballgæern som den byen er. Verst ute er Viking, Godset og Fredrikstad med svikt på henholdsvis 13%, 12,7% og 12%, mens RBK, Brann og Vålerenga har mistet mellom 7 og 6,5%.

Her er lista fra NTB, fjorårstall i parantes:

Rosenborg 17 632 (18 957)
Brann 15 893 (16 955)
Viking 13 374 (15 377)
Vålerenga 11 843 (12 700)
Aalesund 10 312 (10 363)
Fredrikstad 10 065 (11 530)
Stabæk 9203 (5833)
Start 8544
Lillestrøm 8021 (8788)
Molde 7749 (8203)
Odd Grenland 7344
Sandefjord 5967
Strømsgodset 5191 (5915)
Tromsø 5156 (5482)
Lyn 5050 (6643)
Bodø/Glimt 4221 (5503)

Legg igjen en kommentar