Forventninger før seriestart – 2

1980 innledet Vålerengas storhetsperiode med klubbens første cup-mesterskap. Lillestrøm tok revansj i semifinalen året etter, men pytt,pytt, vi vant seriemesterskapet. VPN-serien om serieforventninger hopper til 1983. Hva skjedde da? Hvordan skal det skje igjen? VPN spør ekspertisen. 1982 ble en nedtur for alle som likte seg på Bislett. Året før hadde gitt oss trippelseier i … Fortsett å lese «Forventninger før seriestart – 2»

1980 innledet Vålerengas storhetsperiode med klubbens første cup-mesterskap. Lillestrøm tok revansj i semifinalen året etter, men pytt,pytt, vi vant seriemesterskapet. VPN-serien om serieforventninger hopper til 1983. Hva skjedde da? Hvordan skal det skje igjen? VPN spør ekspertisen.

1982 ble en nedtur for alle som likte seg på Bislett. Året før hadde gitt oss trippelseier i skøyte-VM og seriemesterskap til Vålerenga, men nå stakk en svenske av med EM-kransen, og Rogaland tok dobbelseier i serien. Året ebbet ut og 1983 kom. Falken vant VM på Bislett. Amund Sjøbrend hadde fiksa det samme i -81 og Moe i -65. Et godt omen, norsk verdensmester på Bislett var ensbetydende med nytt mesterskap til Vålerenga. VPN har tatt en prat med en av heltene fra de gylne åttiåra, Vidar Davidsen.

Hvordan forventninger hadde dere foran mesterskapsesongen 1983?

– Forventningene var store. Vi visste vi hadde et godt lag og en god trener. Dessuten hadde vi spilt godt i oppkjøringen. Fjerdeplassen i -82 hadde gitt oss selvtillitt, og med Gunder Bengtsson var laget veldig godt trent og organisert. Jeg hadde klokketro på Gunder, han hadde akkurat de kvalitetene vi manglet for å lage et topplag i VIF !

– I tillegg hadde vi – så langt jeg har kjennskap til, da – den mest visjonære lederen VIF noen gang har hatt, ”Tomat Jørgen”, Tor Jørgensen. Han lå 10 år foran andre klubbledere på den tiden i forhold til å skjønne hva som skulle til for å bygge et topplag. Dessverre ble han offer for Janteloven som jevnlig herjer i Vålerengas ulike fraksjoner.

– Om vi var favoritter i 1983? Nei, men vi var blant dem som ble nevnt som outsidere til den største favoritten, Lillestrøm.

Hvem vinner i år?

I år blir det like jevnt som i fjor, selv om Stabæk fikk en luke på slutten i fjor høst. Tror Stabæk blir gode i år også, de er knapp favoritt. Andre lag å regne med blir Tromsø, Lillestrøm og Rosenborg. Brann og Viking tror jeg ikke henger med.

Hvorfor ikke Vålerenga?

– Vålerenga har gode nok spillere til å vinne. Spørsmålet er om de er bedre organisert enn i fjor og at de klarer å spikre et grunnspill, en grunnformasjon. Unngår de å vingle formasjonsmessig med spillestil og posisjonering av spillere slik som i fjor?

– Det hele virket veldig impulsivt i fjor, sett fra mitt ståsted. Jeg er sikker på at kunstig oppdeling av trener-roller og uklare ansvarsforhold rundt laget skapte mye usikkerhet blant spillerne ifjor.

– Hyggelig at de er optimistiske med tanke på en bedre sesong i år – og det må det jo bare bli. Fjoråret var svakt, cupgullet forandrer ikke det, Vålerenga hadde tross alt hentet mange spillere i landslagsklassen. At det tar tid å bygge et lag er kjekt å si, men ikke når du henter spillere fra øverste hylle. Da har man 3 måneder på å få det til å fungere, det er tid nok. Derfor bør laget levere fra første spark på ballen i år.

– Så jeg tror ikke at VIF vinner i år, men at de henger med i topp 3-4, bør være realistisk. Jeg håper selvsagt jeg tar feil!

Til slutt, Vidar, har du noe tanker omkring Vålerenga i et noe lengre fremtidsperspektiv enn kommende sesong?

– VIF har en rekke veldig gode unge spillere, forhåpentligvis har de riktig holdning og temperament også til å utvikle seg til toppspillere. For å få til det så trenger de spilletid og tillit kombinert med krystallklare krav om hva som kreves! Får de det så er jeg brennsikker på at 2-3 raskt spiller seg til fast plass og blir sentrale i laget. Da har Vålerenga spart investorene for 10-25 mill i type spillerkjøp som de vi har sett de siste 4-5 årene av typen spillere med «fremtiden bak seg.»

– Til slutt håper jeg vi slipper å se at flere spillere som Jørgen Horn forlater Vålerenga til fordel for en Tippeliga- konkurrent. At en av landets desidert mest spennende midtstoppere med djupe røtter i Vålerenga forsvinner på den måten virker veldig rart. Og nå leser jeg at Vålerenga leter etter ny midtstopper i Østerrike !!!!

Les også:
Forventninger før seriestart – 1

Legg igjen en kommentar