Dagboka fredag 13. juni 2008

Tørketid. Pausesignal. Vi leser gamle og nye Vålerengamagasiner og gjør oss klar til årets viktigste fottur for å dyrke sjela vår. Pauseunderholdning Pauseunderholdning er og blir en uting på norske fotballbaner. Pausen skal brukes til å frynse nerver, mobilisere håp og tro, og til å ete pølser. Niks annet. Men i den tidlige fotballferie-pausen vi … Fortsett å lese «Dagboka fredag 13. juni 2008»

Tørketid. Pausesignal.
Vi leser gamle og nye Vålerengamagasiner og gjør oss klar til årets viktigste fottur for å dyrke sjela vår.

Pauseunderholdning
Pauseunderholdning er og blir en uting på norske fotballbaner. Pausen skal brukes til å frynse nerver, mobilisere håp og tro, og til å ete pølser. Niks annet. Men i den tidlige fotballferie-pausen vi er inne i nå, er det greit med et unntak: EM-kamper. Absolutt godkjent som pausefyll.

Selvsagt hadde det vært mer interessant om Norge hadde stilt lag der nede i mellomeuropa. På den annen side hadde det blitt et dårligere mesterskap. Tenk dere Norge i stedet for Tyrkia: Vi kunne ha gledet arrangørlandet Sveits med plass i kvartfinalen, og vi kunne gledet oss selv med at Åge Hareide nok en gang dreit seg ut såpass kraftig at en ny landslagstrener hadde vært på plass til den kommende VM-kvaliken.
Det eneste ordentlig gode den mannen har gjort for norsk fotball, var å tukle med system og samhandling på Lerkendal, og at han dermed sparka i gang RBK-nedturen.

Når vi ser kamper som Nederland-Italia, er det ikke til å fatte at det dreier seg om den samme sporten som vi driver med her til lands. Men det er altså prinsipielt nøyaktig den samme idretten vi ser på norske pottit-jorder som det de pusler med på høyglanspolert naturgress i Sveits-Østerrike.
Og det er en likhet til: Om vi lukker øynene for eminent teknikk og ballbegavelser, så spiller favorittene fra tresko-og mafialand reindyrka gjennombruddsfotball. Drillo, sier jeg.

Trenerlaget til Vålerenga ser forhåpentligvis ikke en eneste TV-kamp. De bør være opptatt hver time og hvert minutt tre uker i strekk med å finne ut hvorfor det ikke har gått helt som det skulle for oss så langt. I kamp etter kamp hører vi TV-kommentatorene snakke om at Vålerenga har atskillig mere å gå på, et stort potensial som bare venter på frigjøring. Er det sant? Eller er det bare floskler? Kampen mot Viking viser at TV-ekspertisen har rett. Det samme så vi i førsteomgangene mot RBK og Brann, mens Molde- Glimt-og Lyn kampene tyder på at det ikke fins potensial i det hele tatt. At Martin sinker spillet. At vi savner Grindheim. Og at vinterens mistanke om forsvarsproblemer er berettiget.

Om jeg hadde visst svaret på hvor feilene ligger og på hvordan det bør spilles, hadde jeg ikke sittet her og rabla dagbok. Da hadde jeg vært Vålerengatrener, for ikke å snakke om at jeg hadde vært det selvfølgelige førstevalget når Hareide endelig blir vraket. Jeg prøver likevel:

Vi sliter med arven fra den dårlige siden av Reka, skal liksom styre alle kamper, ligge høyt. Presse motstanderen sammen i en klump så det ikke blir en meter bakrom å løpe i. Unytta vingspill, klumping i midten. Lite gjennombruddshissighet.

Vi sitter og blar i et årsgammelt Vålerenga Magasin. Jøss! Det vi ser i år er jo samme leksa om igjen. Hør bare hva KjellG hadde å si om Vålerenga etter starten i fjor:

Hvor er det blitt av de raske overgangene, trøkket på kantene, de aggressive spissene og hvor i himmelens navn er midtbanespillerne våre når muligheten til å lage mål byr seg? Hvor er det offensive spillet vårt?

Lagets store og trofaste publikum fortjener mer underholdning enn dette og skjer det ikke en markant forbedring innen et par kamper må store inngrep gjøres. Vi kan rett og slett ikke leve med dette, og hensynet til klubben og dens navn og rykte må alltid gå foran hensynet til trenere og spillere.

Vi poengterer igjen at utsagnet fra KjellG gjaldt fjoråret, men syns likevel mye passer for tingenes tilstand i dag. VPN har stor tillit til trenerteamet, men håper gjengen bruker ferien godt. Det samme gjelder spillerne. VPN tror nemlig på ekspertene som ser et kjempepotensiale i Vålerenga. Men det er liten mening med ståpikk om du ikke får åpna smekken.

Kom igjen Enga! Etter EM-pausen venter to tabelltopper, FFK og Stabæk. Tar vi dem, ja da er vi plutselig med på det meste igjen. Og denne sesongen har vi en rekordlang høstsesong. Ingen ulempe for vårs. Vi har tradisjon for treige takter før Sankt Hans, men bare vent!
Høsten veit vi alt om.
På beddinga!

Vålerengamagasinet

Nytt delikat nummer av Magasinet i handelen. Portrett av Doffen er hovedsaken. Ellers forteller Vinni i Paperboys om sitt forhold til Enga og phet foppal. Skullerud med en grundig presentasjon av årets stall, mens Magasinet selv presenterer de 13 andre lagene med stall, startoppstilling mm. Relevante intervjuobjekter som Gashi og Bohinen. Freddy skriver om forventningene til sesongen, Morten Pedersen i Dabla tar ut sitt drømmelag. Henger’n, Vidar Davidsen og Erik Foss synser om hvordan det går i år.
Løyp og køyp!

Første skritt mot toppen – Har du billett?

Fredrikstad – Vålerenga mandag 30. juni kl. 19

Det er 111 billetter igjen som legges ut for åpent salg for klanens og klubbens medlemmer i dag kl 10.
Det er godt med plasser igjen på båten som reiser fra Oslo kl 11. Prisen er kr 350, inkludert retur med buss fra Fredrikstad.

Vålerenga i dag
Spennende mix på Bohemen klokka 18: Fredagsquiz akkompagnert av Italia – Romania.

Vålerenga i morgen
Obligatorisk fottur fra Etterstad Hagekoloni til Jordalgata.
Hvis du er Vål´enga – følg med!

Legg igjen en kommentar