Dagboka torsdag 16. august 2007

Tredje kvalifiseringsrunde i UEFA-cupen mot Ekranas i dag. Med tanke på hvordan et visst annet lag gjorde det i går, så må vi vinne i kveld. Vi må vinne og vi må komme oss til gruppespillet. Skal det være noe håp for norsk fotball generelt og Vålerenga spesielt. Penger er ikke alt… …er det noe … Fortsett å lese «Dagboka torsdag 16. august 2007»

Tredje kvalifiseringsrunde i UEFA-cupen mot Ekranas i dag. Med tanke på hvordan et visst annet lag gjorde det i går, så må vi vinne i kveld. Vi må vinne og vi må komme oss til gruppespillet. Skal det være noe håp for norsk fotball generelt og Vålerenga spesielt.

Penger er ikke alt…
…er det noe som heter. Med gårsdagens nedsabling av Tampere er Rosenborg klare for gruppespillet i Champons League. Det skal vel skje et lite under om det ikke er en realitet at en av årets middelhavsfarere i norsk fotball nok en gang får spise bær med de store. Og ikke minst: Penger. Mye penger. Sinnsykt mye penger. TV2 kunne fortelle at RBK får over 100 millioner for å kvalifisere seg, og at de totatlt (alt etter som det går) kan tjene mellom 150 og 180 millioner kroner på deltakelsen.

En av våre medskribenter uttrykker sin bekymring på denne måten:

«Dette har liten enga-relevans, mest ment som en meningsutveksling. Jeg er enig med kommentaren i dagboka for en stund siden om at det er best for norske lag i relativt nær framtid (2-årsperspektiv?) om europadeltakerne i år gjør det best mulig. UEFA-ranking, lag- og nasjonspoeng og sånt. Derfor må vi vel gratulere RBK for nok en gang å komme til gruppespillet. Og håpe laget gjør det best mulig når de nå har kommet dit. (Tross jævla flaks med kampene i fjor og trekningen i år)

Men jeg er ikke enig at det er bra for tippeligalag at det er RBK som er i CL. Det betyr nytt overdimensjonert økonomisk forsprang fra RBK til røkla. Faren for en ny epoke med støvsuging av det norske spillermarkedet er tilstede. Akkurat den effekten er det jeg minst ønsker meg nå. Et lag som overgår alle andre i lønninger osv. Lag som nå er i ferd med å bygge seg litt opp, kan fort få trøbbel pga dette.

Det er derfor jeg alltid ønsker RBK skal tape (selv mot Brann og LSK), selv om laget ofte spiller (-te?) sånn fotball jeg tror er den riktige. Eggen-fotballen. Og Nils Arne tok vel svenneprøven sin i Enga i 65. Siste setning for å beholde relevansen.»

For å krydre det hele med enda mer relevans har Nettavisen et intervju med dokumentspesialist og FFK-sjef Morgan Andersen, her fokuseres det IKKE på muligheten til å spille fotballkamper mot gode lag, bli et bedre lag osv. Det fokuseres kun på penger:

– Jeg tror et avansement til gruppespillet vil innbringe 10-25 millioner kroner i tv- og publikumsinntekter, sier Morgan Andersen til Nettavisen.

Og da snakker vi om middelmådigheten Fredrikstad. Med de riktige motstanderlagene kan Vålerenga tjene bortimot det dobbelte av dette. Noe som i beste fall er halvparten av årets budsjett på rundt 100 millioner.

Så da er vel agendaen satt. Kravet leveres gjerne som rekommandert brev til alle spillerne som aksler den blå drakta. Det er kun seier som gjelder i kveld.

Dirty
Come on punk – make my day.

Dirty Harry kunne få sagt det. Harald Aabrekk sier dette (på Vif-fotball.no) om dagens motstander:

– FC Ekranas er beryktet for å spille «dirty» fotball.

Her venter jeg på å få vite hva dette innebærer. For meg er dirty ensbetydende med Vidar Riseth, Frode Kippe, Christoffer Hæstad, Erik Hoftun og han som vi kalte «Kjekser’n» på Gressviks småguttlag i 1986.

Aabrekk utbroderer det slik:

– Ekranas er et ballbesittende lag som er sterke på kontringer og har stor fart i lengderetningen når sjansen byr seg. De spiller med diamant på midten med playmakeren sin i den offensive rolleb i diament-formasjonen. Denne formasjonen åpner for at vi kan komme lettere rundt på kantene.

Dette høres ikke akkurat ut som noe jeg forbinder med «dirty». Mer som et lag som spiller tysk maskinfotball. Ikke ulikt det Rekdal gjorde. Men ja jøss, hvis den ene kvelden i året er her da dama setter seg oppå, istedet for å ligge med stumpen i været, så er jeg villig til å si at dirty er et greit ord å bruke. (Mulig at Aabrekk har utbrodert dette videre, men da var vel skribenten opptatt med noe annet.)

Vi tenker på deg…
…som ikke ble, som måtte sitta hjemme mens dama lå og sov.

En klassiker fra Brakkebandet, med Kaasa på vokal. Den vi tenker på er selvfølgelig Rune Lange. Skaden ha pådro seg mot Flora Tallin er av den absolutt værste sorten. Det fremre korsbåndet var avrevet ifølge Håkon Schwabe.

Det var klubbens lege Erik Rosenlund som gjennomførte operasjonen igår (onsdag). Nå venter en seks til ni måneders opptreningsperiode for Lange. Den skal tilrettelegges av Schwabe og Rosenlund.

Faen så jeg føler med deg nå Rune, men fortvil ikke. Vi tenker på deg, og vi veit at du kommer tilbake!

Ronny
Han med dressen på Åråsen (ikke han med grilldressen) furter over Åge Hareides landslagsuttatte Ronny Johnsen på klubbens sider:

«Hadde NFF og Åge kun tenkt på fremtiden til norsk fotball, så hadde de vel ikke tatt ut en 38–åring. Kanskje hadde det vært bedre å ta ut Pål Steffen Andresen, som har hatt en kjempesesong og i en alder av 25 år snart har 150 kamper for LSK.»

Jepp, det syns vi også. Hvis du får nøklene til en grominnkjørt Ferrari fra slutten av 60-tallet i MINT-condition, ville du da valgt en rånete Opel Manta fra 1986?

Åge Hareide sier det slik:

– Vi ønsker det beste for norsk fotball, og har tidligere kun uttalt oss om bruken av utenlandske spillere. Om den omtalte spilleren fra LSK har Åge (litt jovial må det kunne gå an å være?):

– Pål Steffen Andresen har vi diskutert med Fjørtoft tidligere, men dette ville være et helt feil tidspunkt å ta ham inn i landslaget på, både for ham og Norge.

Vi legger bare til at LSKs beste spiller har det klingende navnet Occean, og det har han tatovert på armen. Er det for å huske hva han heter?

Vi ønsker Gurkens store sønn god bedring.

Vålerenga idag
Ekranas – Vålerenga. Ikke på TV. Ikke på web-TV. Kun på SMS fra klubben:

Du melder deg på ved å sende kodeordet VIFVARSEL til 2229. Tjenesten koster kr 2,- pr. melding. Vi vil varsle deg om kampstart, alle scoringer, pause og slutt!

Vålerenga stiller med følgende lag:

Arni Gautur Arason,
Øyvind Bolthof,

Allan Jepsen,
Ronny Johnsen,
Dan Thomassen,
Jørgen Horn,
Jarl André Storbæk,
Thomas Holm,
Jørgen Jalland,
Freddy dos Santos,
Morten Berre,
Sebastian Mila,
Daniel Fredheim Holm,
Jan Derek Sørensen,
Arnar Førsund,
Mohammed Fellah,
Glenn Roberts,
Harmeet Singh

Vi venter på seier, håper på mål, og krysser fingre, tær og hva det nå måtte være for at dette skal gå bra.

Legg igjen en kommentar