Positiv, offensiv og svært engasjert

Vålerenga på nett (VPN) har tatt en sommerprat med Kjetil Rekdal. Egentlig er det mer korrekt å si at Kjetil Rekdal har tatt en sommerprat med oss, for en svært engasjert Kjetil Rekdal, trengte knapt et par stikkord før han la ut om målsettinger, spillestil, Champions league kvalifisering, Rune Lange, overgangsvinduet og supporterstøtte. Vi fikk … Fortsett å lese «Positiv, offensiv og svært engasjert»

Vålerenga på nett (VPN) har tatt en sommerprat med Kjetil Rekdal. Egentlig er det mer korrekt å si at Kjetil Rekdal har tatt en sommerprat med oss, for en svært engasjert Kjetil Rekdal, trengte knapt et par stikkord før han la ut om målsettinger, spillestil, Champions league kvalifisering, Rune Lange, overgangsvinduet og supporterstøtte. Vi fikk bare ordet når ”I” måtte puste, og den mannen må ha lunger som en hval.

Vi ville vite prioriteringene for høstsesongen med et Vålerenga i NM, i medaljekamp i serien og i Europa.
-Vålerenga er ikke i en slik situasjon at vi kan velge å prioritere bort noe som helst. Per i dag er vi ikke inne i spill i Europa neste år. Vi er ikke inne verken i Royal League eller i europacupene. Det betyr at vi må gå for å vinne ALLE kamper. Dersom vi fortsatt er med i NM og Europa utover høsten vil det kunne bety at vi må prioritere, men per i dag kan vi ikke unne oss den luksusen, og må satse maksimalt på å vinne alle kamper. Per i dag gjelder floskelen om å ta en kamp av gangen, selv om vi går inn i en periode med en kamp hver tredje dag. Akkurat nå er det kampen mot Tromsø som er uhyre viktig. Vinner vi den vil vi kunne få avstand til laga bakover å slippe å se oss over ryggen. Vi vil nærme oss tetlagene og få distanse bakover, begge deler er viktig.

Kampen mot Tromsø, en kamp Tromsø «må» vinne, har det noe å si for vårt spill?
-Nei, vi ønsker å styre alle kamper og kommer ikke til å legge oss lavt i mot Tromsø. Tippeligaen er såpass jevn at de ikke er mulig å forutse så mye av et kampbildet, det er ett fett hvem vi møter. Vi må spille vårt spill og skal styre kampen. Se på Sandefjord som vi slo 4-1 rett etter at de hadde slått Lsk på Åråsen. Eller ta Ham-Kam som slo Brann 4-0, det bare viser hvor jevn Tippeligaen er og at det ikke er såkalt lette kamper, eller kamper hvor du kan forutse et bestemt kampbilde ut fra tabellsituasjonen til motstanderen.

Du har tidligere uttalt at vi skal slanke stallen, hva betyr det i forhold til å hente nye?
-Det er helt klart at Vålerenga ikke vil selge seg ned i kvalitet. Hvis det skjer vil det skje for veldig mye penger. Konsekvensen av dette er at en vil se etter spillere som kan erstatte de som eventuelt forsvinner. Det kan derfor bli aktuelt å hente nye spillere allerede i dette overgangsvinduet. Nå har vi i det siste henta opp en del yngre spillere i laget og har derfor behov for å slanke stallen noe, men en ideell stall består av rundt 20 spillere som reelt sett er med og slåss om en plass i startoppstillingen hver gang. Det tøffe kampprogrammet i fjor høst og skadesituasjonen i fjor høst og vinter viste oss betydningen av å ha en stor stall, slik at vi ikke blir sårbare i forhold til skader på nøkkelspillere. En konsekvens av å ha en så stor og god stall som vi har i Vålerenga, er at spillere som sitter på benken og ikke føler de får sjansen ofte nok til å vise seg frem, har lyst til å prøve seg andre steder.

Her fulgte en lengre utredning, men slik VPN forsto Rekdal betyr dette i sum, at dersom en spiller som er i «førsteelleveren», eller banker på døra til «førsteelleveren» forsvinner så er det store utgangspunktet at denne skal erstattes med en ny spiller av tilsvarende eller bedre kvalitet. Når det er snakk om å slanke stallen så er dette på bakgrunn av de yngre spillerne som er tatt opp i stallen, slik at de som får/må gå er spillere som er lengre unna startoppstillingen per i dag.

Hva er gjort av forberedelser til møtet med FK Mlada Boleslav?
-Foreløpig så har vi ikke sett dem, verken live eller på video. De skal møte min gamle klubb Rennes til kamp den 19. juli og da vil Harald eller Petter, pluss en mann til, reise nedover. Oppgjøret kolliderer med vår kamp mot Aalesund og det gjør det litt vanskelig, men allikevel vil vi forsøke å få sett de live ved denne anledningen. De spiller ytterligere en treningskamp etter dette før de møter oss, og en vil vurdere behovet for å se denne live eller på video nærmere opp mot den kampen. Seriestarten i Tsjekkia er først 30. juli, altså mellom de to kvalifiseringskampene, slik at vi får ikke sett de i obligatorisk kamp før vi møter dem. Vi er allikevel trygge på at vi kommer til å være godt forberedt på hva som venter oss når vi springer ut på Mestský stadion den 26. juli.

Forholdet til Klanen, særlig med tanke på de uttalelser som kritiserer deg for å være passiv i målsetting og tankegang?
-Verken jeg, eller klubben, opplever jeg har noe dårlig, eller anstrengt forhold til Klanen verken som organisasjon eller personer der. Tvert i mot opplever jeg at Klanen har vært med å løfte oss, spesielt opplevde vi dette i siste hjemmekamp mot Stabæk i 2004, som er det mest ekstreme jeg har opplevd av tribunestøtte og stadionstemning i Norge. Nå kan heller ikke Klanen være så gode hver gang, men det er viktig at folk støtter oss og husker det løftet vi fikk høsten 2004. Skal vi oppleve det samme igjen er vi avhengig av massiv støtte fra tribunen for å lage et trøkk som løfter oss framover i jevne kamper. En slik støtte gir løft ikke bare i selve kampen, men det skaper en positiv prestasjonsramme ellers også.
Når det gjelder kritiske uttalelser i pressa så er det naturlig at det kommer fra tid til annen og i det store så er det ikke noe som innvirker negativt. Med så mange supportere som brenner for klubben, må man tåle å få kritikk også. Samtidig så er kritikk som går på at vi er passive og ikke prøver, noe som i perioder kan være tøft både for trenerapparat og spillere. Spesielt når det alle ser på banen ikke er det vi prøver på, altså at det du ser ikke samsvarer med det som ligger bak det du ser. Kort sagt at vi ikke får til det vi prøver på og det vi har blitt enige om å prøve på. Jeg blir overraska og skuffa når noen gir uttrykk for at de tror at vi ønska å ligge lavti for eksempel i den første hjemmekampen mot Odd og at vi var passive ut fra en slik målsetting. I noen kamper fungerer ikke taktikken, slik at vi blir spilt lave i banen, men hvis noen tror at vi ønsker å fremstå passive og defensive så tar de feil. Derimot så vil det som en konsekvens av stillingen i kampen og viktigheten av å holde et resultat kunne skje at vi prøver å låse kampen, men ikke ved å gå defensivt ut fra start. Jeg har invitert noen av de som har uttalt seg kritisk til at vi er passive/defensive til å delta på spillermøtene før kamper for at de skal få bakteppet for hvorfor vi spiller som vi gjør, men så langt har jeg ikke fått noen respons på dette.

Mer rundt offensivt/defensivt og spillemønster
-Ja, det blir jo hevda spesielt av media at Vålerenga ikke har noe offensivt spillemønster. Dette blir på en måte en forlengelse av det jeg svarte over. Når vi fungerer som lag og får til det vi prøver på, så er det lettere å se hva vi prøver på offensivt, enn når vi blir spilt lave og får et annet utgangspunkt for angrepsspillet. Ta kampene våre i Europa som utgangspunkt. Etter bortekampen mot Brugge ble vi kritisert for at vi lå veldig lavt og gikk for et 0-0 resultat. Sannheten er at vi forsøkte å spille på samme måte som vi gjorde i bortekampene mot Newcastle, Grazer og Wisla Krakov. Alle tre var kamper hvor vi pressa høyt og prøvde å rive i stykker spillet til motstanderen og hvor dette fungerte rimelig bra. Selvsagt ønsket vi ikke å spille noe annerledes mot Brugge, men vi blei rundspilt og av den grunn ble vi liggende lavt. Den kvelden i Brugge hadde de ferdigheter som gjorde at vi ikke klarte å prestere det vi hadde avtalt og å følge den kollektive strategien som var lagt.
Rune Lange, hvilke betydning for spillestilen/formasjonen vår får han
-Rune Lange vil ikke få noen betydning for grunnsystemet vi spiller etter. I år har vi spilt både 4-4-2, 4-3-2-1, 4-3-3 og 4-4-1-1, Rune Lange alene endrer ikke på dette. Det er summen av spillerne og det systemet som drar mest ut av ferdighetene til hver enkelt spiller som avgjør hva slags system vi spiller i. At vi har Flo og Lange gir ingen automatikk i at vi spiller 4-4-2, dette vil variere slik det har gjort til nå. Samtidig er det ikke slik at det i praksis er så mye som skiller de systemene.

Når har Vålerenga fungert nærmest opptil dine idealer om hvordan vi bør spille?
-Det er flere kamper, men den ”legendariske” bortekampen på Lerkendal hvor vi vant 4-1 var veldig bra. Da terroriserte vi dem i 90 minutter og det var sjelden at de klarte to pasninger på rad. Et resultat av at vi klarte å presse høyt og være veldig aggressive. Dette presset og aggressiviteten gjorde også at vi skapte sjanser etter bra angrepsspill og skåra 4 ganger og vant fortjent. En veldig bra prestasjon av spillerne, de fungerte både som kollektiv og individuelt.

Noe du har lyst til å legge til?
-Ja, flere ting. Det er moro å være trener for Vålerenga om dagen. De som var på treningene våre i vinter, vil ikke kjenne oss igjen om de tar en tur på treningene nå (hverdager fra kl. 11.00). Vi har begynt å bære fruktene av at vi har en stall som ikke er så prega av skadesituasjonen som vi var i vinter. Det betyr høy aggressivitet, høy intensitet og at vi får trena riktig på mer av de tingene som er viktig for oss. Går du opp til Valle så vil du få se at vi faktisk trener på offensivt handlemønster og avslutninger.
Jeg føler at alt ligger til rette for at vi kan få en høst som den i 2004. Det er derfor viktig at ALLE møter på kampene og hjelper til med å løfte oss frem gjennom høsten. Jeg kan ikke si noe i prosent om sjansene for å vinne Tippeligaen, eller til å ta medalje, men det jeg kan si er at vi går for å ta igjen dem som ligger foran oss. Får vi en god start og hjelp av det løftet dere kan gi oss, er dette en høst hvor alt skje.

Vi takker en engasjert og offensiv Kjetil Rekdal for at han satte av en «halv ettermiddag» til å formidle hva som skjer i klubben og hva sjefen selv tenker.

Legg igjen en kommentar