Alt du behøver å vite om FK Mladá Boleslav

Vålerenga skal altså møte FK Mladá Boleslav i 2. kvalifiseringsrunde. Laget var det beste av de useedede lagene Vålerenga kunne møte, og veien videre for Vålerenga ble med ett langt vanskeligere. Men vi i VPN ser fram mot en utfordring, og har samlet sammen all informasjon om våre tsjekkiske motstandere. Litt historikk FK Mladá Boleslav … Fortsett å lese «Alt du behøver å vite om FK Mladá Boleslav»

Vålerenga skal altså møte FK Mladá Boleslav i 2. kvalifiseringsrunde. Laget var det beste av de useedede lagene Vålerenga kunne møte, og veien videre for Vålerenga ble med ett langt vanskeligere. Men vi i VPN ser fram mot en utfordring, og har samlet sammen all informasjon om våre tsjekkiske motstandere.

Litt historikk
FK Mladá Boleslav kommer fra byen Mladá Boleslav rundt fem mil nordvest for Praha. Byen har en rik historie som strekker seg tilbake til 900-tallet. Kong Boleslav II bygget et slott der hvor byen nå ligger, og ettersom det fantes et slott like i nærheten, la han til Mladá før navnet. Mladá betyr ung, eller den yngre.

På 1800-tallet fikk byen en opptur da det ble bygget nye skoler, teater, museumer, men fremfor alt kom Laurin & Klement til byen. Dette er oppfølgeren til bilfabrikanten Škoda. Etter kommunist revolusjonen i 1948 gikk det bokstavlig talt på trynet for byen, men takket være Škoda har de klatret opp til å bli en av de rikeste byene i Tsjekkia.

Men hva med fotballaget da?

Beste plassering
Laget rykket opp i toppserien så sent som i 2003-2004-sesongen, og holdt på å rykke rett ned året etter. Men tredje sisteplass var godt nok til å berge plassen så vidt, og året etter tok de sølv og kvalifiserte seg til Champions League. Høres det kjent ut? Lagets største prestasjon før dette var da de nådde cupfinalen i 1978. Det endte med tap.

To maskotter og en fjott

Foto: www.fkmb.cz

De gjennomførte sin beste sesong noen sinne da de endte på andreplass i den tsjekkiske Gambrinus Liga i 2005-2006-sesongen. Men det holdt så vidt. Både de og Slavia Praha endte begge på 54 poeng etter 30 serierunder (Slovan Liberec vant med 59 poeng). I Tsjekkia skilles lagene på innbyrdes oppgjør, og begge lagene vant hver sin kamp. Mladá Boleslav vant 4-1 i sin kamp, mens Slavia «bare» vant 2-1, og dermed er det Mladá Boleslav som kom til Champions League-kvaliken.

Men så er spørsmålet om alt gikk riktig for seg. I den siste serierunden møtte Slovan Liberec, som da allerede var mestere, våre motstandere i siste runde. De lot seks av førstelagsspillerne hvile og tapte overraskende kampen 3-2. Og som ikke det var nok fikk Mladá Boleslav to svært tvilsomme straffespark som sikret seieren. Dette resultatet, samt Sparta Prahas sjokkerende 3-1-tap mot nedrykkstruede Viktoria Plzen gjorde at spekulasjonene om avtalt spill gikk høylytt i Tsjekkia. Men man fant ingen beviser for at det var noe ureglementert som hadde skjedd.

Spillere
Til tross for at vi ikke skal betegne oss som eksperter på europeisk fotball, tør vi allikevel slenge ut påstanden om at ingen – virkelig INGEN – av Mlada Boleslavs spillere er særlig kjent utenfor landets grenser. Med visse forbehold om en noen rusten tsjekkisk, kan vi ikke finne noen spillere med erfaring fra klubber av særlig størrelse utenfor Tsjekkia. I likhet med Vålerenga ser de ikke ut til å ha noen skikkelig storscorer heller.

I sesongen 2005/2006 endte Marek Kulic med 9 Strelci (vi tror det betyr mål) foran Lubos Pecka med 7 strelci. Gule kort ser de derimot ut til å være bedre på: Fjoråret busemenn var Milos Brezinsky og Marek Majetovsky med 8 Zlute Karty (mon tro om ikke det betyr gule kort?) foran Marek Kulic (toppscorer’n) med 7.

Fakta:

Mestský stadion i Mladá Boleslav tar 5000 tilskuere flere bilder

Foto: stadionwelt.de

Ta med hørselsvern

Foto: fanklub.fkmb.cz

Legg igjen en kommentar