VPNs reisebrev fra USA: Honolulu

VPN har mottatt sitt første reisebrev fra USA. Alle nettsteder med respekt for seg selv har da en USA-korrespondent? OBS! Vår mann har en smule rikt språk, ligg unna om du er lett støtt. Og joda, det er noe Vålerengarelevans her: Torsdag for 2 uker siden satt jeg og drakk øl sammen med en venninne … Fortsett å lese «VPNs reisebrev fra USA: Honolulu»

VPN har mottatt sitt første reisebrev fra USA. Alle nettsteder med respekt for seg selv har da en USA-korrespondent? OBS! Vår mann har en smule rikt språk, ligg unna om du er lett støtt. Og joda, det er noe Vålerengarelevans her:

Torsdag for 2 uker siden satt jeg og drakk øl sammen med en venninne på Paleet Pub. Alibiet var at det var billig. Nå har jeg lært at billig er relativt. Jeg har erfart hva billig er her nede. Billig her nede i ølsammenheng er studentpris, og studentpris er $5 for en bøtte med ca 4,2 liter med øl (1 gallon). Med en dollarkurs på ganske nøyaktig 6 NOK vi det si 30 spenn for drøye 8 halvlitere. Det kan bare ikke bli feil. Nevnte jeg at drinkene koster $1? Ikke det nei. Blir ikke feil for det. Stedet med de hyggelige prisene var Magoos og det er kåret en rekke ganger av Playboy til årets beste studentpub i USA. Og det kan jeg godt forstå. Det blir ikke noe mer feil det.

Har forresten en liten gåte til dere. Vet dere hvorfor det er så få tilskuere på Lyn sine hjemmekamper? Svaret får dere lenger nede.

Det er langt fra Waikiki Beach, Honolulu og Hawai’i til Oslo og Valle. Nærmer sagt 24 timer med fly om du er heldig og 30 timer om du må vente litt. Jeg var uheldig, og måtte vente mye – på hver flyplass… Den førsteobservasjonen man legger merke til ved ankomst er at både Donaldpocket og Loveboat har gitt et glanset bilde av Hawai’i. Det er ingen hulahuladamer med kokosnøtt bh som tar imot deg på flyplassen med lei (blomsterkrans) og eggende hoftebevegelser. Derimot har man Hilde fra Drammen som lurer på om vi husket å kjøpe snus. Hula meg i rævva mao.

Alle steder har sine særpreg. På Hamar har alle samme bestefar og misliker Vål’enga. Kan ha noe med at vi har fortau, lyskryss og dusinvis på dusinvis med flere titler enn dem i alle aktuelle idretter. I England har man dårlig tannstilling, interessante ører og elendig mat. Etter noen få dager her i Honolulu har jeg lagt merke til følgende særtrekk; veldig mange av drosjene her er gamle utrangerte limosiner. Dette fordi de mange amerikanske turistene krever en ganske stor flåte med limo’er, samt at øyene her ligger noe kronglete til med tanke på import og eksport. Slikt blir det gjenbruk av. Andre interessante fenomen i biltrafikken her er at dersom man sitter i forsetet på en bil må man bruke sikkerhetsbelte. Dette håndhever politiet strengt. Derimot finnes det ingen retningslinjer som forbyr folk å sitte på bakplanet til en pickup. Så det at det sitter en haug med ungdommer på bakplanet og har vorspiel er helt normalt og helt lovlig – så lenge han i forsetet har på seg bilbelte. Hvis jeg noensinne flytter hit skal jeg kjøpe den breieste pick up’n, den med doble bakdekk, og utstyre lasteplanet med sofa, kjøleskap og gassgrill – bare fordi det er lov. En annen ting man bør bite seg merke i her er at det er dumt å bade i den kanalen som skiller bydelen Waikiki fra resten av Honolulu. De har nemlig lagt kloakkrørene i den og de lekker litt. Ikke lenge før jeg kom ned var det en som ramla uti i drita tilstand og svelget en del bæsjevann. Stakkaren fikk tidenes hangover og strøk med på grunn av et svært streptokokkangrep. Det finnes mange måter å dø på – og dette er en av de måtene jeg ikke vil ha gravert inn på min gravsten. Når vi er inne på temaet bæsj; amerikanske toalett er jo nesten fylt til randen med vann. Hvorfor vet jeg ikke, men det umuliggjør besøk uten søl. Med normal norsk driteteknikk får du den vannspruten opp i gruvesjakten når du legger kabler. Dette innbærer at når du tørker deg må du begynne å tørke baller, skrukk og skinker før man tørker ballongknuta skinnende ren. Dette kan jo ikke være meningen. USA har siden den industrielle revolusjon hatt en mengde gode ingeniører og industridesignere så det må ligge en bevisst tanke bak det at de fyller toalettet like fullt her som våre er når de er tette. Herregud, klarer man å sette folk på månen burde det å konstruere et velfungerende toalett være lett. Så derfor kommer jeg med en henstilling til våre lesere. Vet dere om en alternativ dumpeteknikk der man unngår alt sølet kan dere poste en utredning i forumet. På forhånd takk. Kommer uansett til å fortsette å eksperimentere alternative losseteknikker selv i håp om løse problemet på egen hånd. Kommer jeg opp med noe så skal jeg love dere at jeg poster en detaljert utredning her for dere. Jeg sier som Robert Aschberg: Häng med!

Før reisen var jeg ganske usikker på hvordan det skulle bli å følge Vål’enga på så lang avstand. Hadde blinket meg ut Klanens webradio sine liveoverføringer med dommerikonet Jørn Tysnes. Dessverre viste det seg fort at TV2 og Canal Digital sin medieavtale var noe mer altomfattende enn jeg hadde innsett. Dermed er det snipp snapp snute for det prosjektet og jeg måtte sette min lit til at de som er blitt veid og funnet for lette til å jobbe med produksjon i NRK. Har prøvd web kamper noen ganger og NRK har jo skamslått TV2 i kvalitet. Så du kan si jeg var spent på kvaliteten, og om det i det hele tatt er mulig å se Vål’enga live ute på en liten øy midt i stillehavet. Det skulle fort vise seg at det gikk – på ett vis. Siden det lokale bredbåndsselskapet i Honolulu ikke er samarbeidspartner med TV2/Canal Digital fikk jeg maks 300 kb linje. Hjemme har jeg grei nok kvalitet, men da med ca 10 ganger så kraftig linje.

Da kampen mot laget fra flisbyen endelig begynte, Honolulu ligger 12 timer bak og jeg hadde vært på fylla, kl 06 om morgenen viste kvaliteten på bildene å være litt dårligere enn de første stumfilmbildene fra ca år 1900. Man så rett og slett ikke ballen. Det ble som å leke ”Hvor er ballen nå?” i 2 x 45 minutter. I tilegg så det ut som om spillerne spilte i lange skjørt. Ben beveget seg tydelig for raskt for streamingen, så det ble bare en skygge, eller et skjørt, i rødt hvitt og blått fra hoften og ned. Lillestrøm spillerne hadde en skikkelig stygg gule og svarte skjørt. Sånn sett så var det en positiv overraskelse at webkampen denne gang var med kommentatorer og repriser. Jeg vet ikke om dette var tilfelle fordi det var tvkamp, eller om dette nå er en del av produksjonen for web kamper.

Alsaker nevnte at vi var veldig dårlige i pasningsspillet. Godt mulig det, så jo som kjent ikke ballen, så jeg kan ikke uttale meg om det. Samme med straffesituasjonen. Jeg så ikke noen ball, ei heller en hånd i den situasjonen. Målet til lsk sin lille primer er også noe diffus sett fra mitt ståsted ca 13000 km unna. Skal ikke uttale meg for mye om Arasons plassering da rødt hadde en egen evne til å forsvinne i det grønne på min overføring. Mulig jeg er i ferd med å bli fargeblind, men det var ganske scary de første gangene når Alsaker skrek ”og her kommer Lillestrøm på en farlig overgang” og det for meg så ut som om målet var totalt åpent. Ikke så jeg skuddet, ikke så jeg keeperen, ei heller om keeperen reddet det og alle andre hadde i tillegg skjørt. Om ikke det var nok hendte det at hodene til spillerne plutselig frøs i bildet, mens resten av kroppen og skjørtet løp videre, så du kan godt si at den eneste konklusjonen jeg kunne trekke av kampen var at vi spilte hodeløst.

Det er noe mer ”behagelig” å se Vål’enga tape fra den andre siden av jorden. Spesielt dersom du tilfeldigvis befinner deg på noe som mange definerer som selve paradis. Men paradis er ikke paradis når Vål’enga taper og tabellen ser ut som en våt drøm for Elisabeth Holm og resten av Rinnanbanden. Hadde det ikke vært for at neste kamp på papiret så for vanskelig ut ville det vært bra at det bare var fire dager til nesten kamp og muligheten til reise kjerringa.

Da dagen endelig kom viste det seg at Lyn spilte kl 0600 og at Vål’enga hadde tvkamp kl 0800. Kl 06 viste det seg at det TV2/Canal Digital dritet var nede så mine stakkars brødre måtte nøye seg med å se en FFK kamp. Jeg unngikk det å sitte å blåirritere meg over evneveike TV2 da det er noe på nettet som heter TvNoo. Det er et nettsted som streamer all norsk tv live, så jeg kunne se den der live. Trodde jeg. Da kampen skulle til å starte datt selvfølgelig nettet ut og det var på tide å blåirritere seg igjen. Dessverre var det ingenting mot den mentale tilstanden jeg fikk da nettet startet opp igjen og så at 2 min inn i kampen så ledet Start 1-0 og de bitchslappet oss. Hvis mental sinnstilstand hadde hatt en smak hadde min vært haggis med sukat dyppet i lake fra surströmming. Heldigvis snudde vi kampen med to Jan Derek mål og rodde i land en etterlengtet seier. Mine brødre og jeg lagde en avtale før avreise der de lovte å ikke nevne Vål’engas resultater mot Lyn mot at jeg tonet kraftig ned all bruk av annalsanger, men de sa ikke spesifikt at jeg ikke kunne synge Derek elsker Vål’enga på denne turen, så det har jeg virkelig benyttet meg av i deg. Var ute på Kailua Bay og badet. Stranden der hadde samme konsistens som mel og er bare helt utrolig. Vel ute i vannet, som holdt 25 + grader, og med badeballen på plass var det bare å rekonstruere goalene.

Så tilbake til gåten min. Grunnen til det lave tilskuertallet er at her i Honolulu har du noe som heter FC Lyn Oslo – Hawai’ian Branch, og om ikke det var nok så er det min elskede bror som har startet denne ultrazgruppen, Grunnen til det finnes en Lyn supporterklubb her i Honolulu er at vestkantsnadder som kjent liker jo å studere i utlandet og da spesielt på partysteder. Honolulu passer derfor perfekt, så det er endel mennesker fra Oslo vest og Bærum her. Så hvorfor er de da ikke på kamp i sommerferien? Vel, da er de vel på Hankø hele gjengen. Mitt forslag til Lyn er at de søker om å få alle hjemmekampene midt på sommeren og legger de til Fredrikstad Stadion – den er vel bare en 15 minutters kjøretur fra Hankøya.

Selv har jeg startet Vål’enga Gay Army –Hawai’ian Blast (etter en smooth film med Peter North og Kobe Tai fra 1999). Rekrutteringen går ganske dårlig på tross av homsebaren Angels rett nede i gaten. Mye tyder på at transehorene rundt hjørnet stjeler mye av de som potensielt kunne rekrutteres. De er uansett flinke til å gi komplimenter når jeg krabber forbi sånn ca kl fire om morgenen på vei hjem fra en collegefest. Hey handsome og hey there tall guy er de vanligste kommentaren. Føler meg faktisk som en million dollar etterpå – en skikkelig boost for selvtilliten. Avtalen vår umuliggjør som kjent det å synge klubbsang 3 så lenge jeg er her og det gjør det også vanskeligere å fremme min sak. Regner uansett med at det endrer seg når jeg kommer til San Francisco.

Når vi først er inne på emnet fortausliv i Honolulu. Her på O’ahu er det ca 6000 hjemløse, eller uteliggere om du vil. På 80-tallet var det en eksplosiv økning i antallet og folk forstod ikke i begynnelsen hvorfor det skjedde. Til slutt viste det seg at California ga sine uteliggere en liten pengesum og en enveisbillett til Honolulu i bytte mot at de brukte flybilletten. Hvis vi ser bort fra faktumet at det nok er et noe mer behagelig klima og være en av byens løse fugler her enn i Oslo, så må man kunne stille spørsmålstegn ved de etiske og moralske aspektene ved å eksportere det de har sett på som et fasadeproblem over på noen andre. Blir om om Herman Friele endelig forstår at bergensere generelt er et tragisk folkeferd og sender dem til Oslo for å få fred.

California ja, om noen dager er jeg på vei dit for en 10 dagers roadtrip. Kan bli moro nok det. Blir sikkert verre å prøve å få med seg Enga da. Løpe rundt og lete etter en nettcafè i småsteder som Broken Spoke. Wohoo. Får vel trøste meg noen skikkelige fylleslag i Los Angeles, San Francisco og Las Vegas innimellom. Kanskje jeg til og med har flaks i LA og kjører blodbamsen i smertestjerna til Jessica Simpson. Når jeg tenker meg om, så er det vel 50% sjanse for at det skjer. Enten så skjer det, eller så skjer det ikke. Time vill skjåvv. Så hvis jeg ikke hører fra dere før den tid så får jeg gjøre Trumans ord til mine egne; god dag, god ettermiddag og god kveld.

Legg igjen en kommentar