Det finnes flere svar…

Flere sportsjournalister har svart. En gammel kjenning fra VG (som tippet Enga på topp i fjor) og en ny fra nettstedet Alltid Fotball har tatt seg tid til å analysere Vålerengas håpløse seriesstart. Spørsmålene er fortsatt: 1: Hva er feil med dagens Vålerenga? (Og her holder det ikke å svare alt fordi du holder med … Fortsett å lese «Det finnes flere svar…»

Flere sportsjournalister har svart. En gammel kjenning fra VG (som tippet Enga på topp i fjor) og en ny fra nettstedet Alltid Fotball har tatt seg tid til å analysere Vålerengas håpløse seriesstart.

Spørsmålene er fortsatt:

1: Hva er feil med dagens Vålerenga? (Og her holder det ikke å svare alt fordi du holder med et annet lag.)

2: Hva bør Vålerenga gjøre for å komme seg opp av gjørma? (Jeg er klar over at flere av dere ikke syns at det er noe som er deiligere enn å se oss ligge å tygge søle, men vær konstruktiv vær så snill…)

3: Er Vålerenga et lag som ikke takler suksess? (To – tre år i toppen og så på bunn 15-20 ser ut til å være vår skjebne – hvorfor, hvorfor, hvorfor?)

4: Hvordan går det mot LSK i morgen?

Morten Stokstad
Mannen med håret fra 80-tallet og pennen som er ladd med skarpe skudd…

Spørsmål 1:
Først og fremst så har Kjetil Rekdal bommet på spillerkjøpene. Stallen er ikke godt nok balansert, den er ikke komplementært satt sammen – og han går generelt alt for mye etter samme type spillere. Folk som Daniel Fredheim Holm, Magne Hoset, Tore Andre Flo og Jan Derek Sørensen er blant de mest talentfulle spillerne i Norge, men vinner du krigen med dem når laget ikke fungerer? Du må hente typer til konkrete roller, ikke bare de beste ballspillerne som er ledig på markedet. Det virker som om Vålerenga ikke har fulgt helt med i timen der.

Man kan også spørre seg hvor smart det er å betale åtte millioner kroner for to backer. Da blir det i hvert fall en dårlig unnskyldning når Rekdal klager over at han ikke har midler til å hente spillere i samme kategori som Rosenborg, Brann (Vaagan Moen), Viking (Soma, Ødegaard) og Lillestrøm (Occean).

Spørsmål 2:
Tror nok det er en bra start å få Rekdal mer aktiv på treningsfeltet. Men hvorfor har han ikke vært det også tidligere i år? Ble alt overlatt til Petter Myhre og Harald Aabrekk da Geir Bakke forsvant? Og hvor lurt er det?

Spørsmål 3:
Ikke i noe større grad enn andre. De siste 10-15 årene har nesten ingen lag ligget i toppen år etter år, med unntak av Rosenborg. De fleste har fulgt opp en god sesong med en dårlig. Synes det var sterkt av Vålerenga å vinne seriegull året etter sølvet, selv om du aldri kommer til å vinne gullet på 46 poeng en gang til.

Spørsmål 4:
Kampene mot Lillestrøm er som regel åpne uavhengig av form og tabellposisjon. Men uten Wæhler og Gashi – to spillere som jeg ville hatt med meg i krigen – kan jeg ikke helt se hvordan Vålerenga skal vinne. Tror LSK vinner, eventuelt uavgjort.

Erlend Aasen Gloppestad
Er ansvarlig redaktør for Alltid Fotball og holder med laget vi møter på Ullevaal 13. august…

Spørsmål 1:
Eg har ikkje sett alle kampane til Enga i år, men på bakgrunn av det eg har sett så meiner eg der manglar eit par ting. Det virkar på meg som om ein del av fighterviljen, som laget vart så kjent for, er vekke. Eg tvilar sterkt på at det er motivasjonen som gjer det, men eg kan likevel ikkje forklare det. Gashi og Grindheim kan irritere på seg ei dau rotte, men i år har dei ikkje heilt klart det. 80% kriging funkar sjelden godt.

Ein anna ting som jo alle har fått med seg er angrepet. Eg trur personleg ikkje Enga treng ein ny Ivers som binder opp heile forsvar, men det som må inn er ein klassespiss som er målgarantist. Samme om det er av Ivers-typen eller Helstad-typen. Eg vil ikkje påstå noko om offensivt mønster eller ikkje. Brann har definivt stoooore manglar i det offensive mønsteret, men har likevel putta over dobbelt så mange mål som Vålerenga. Grunnen: Winters og Miller kunne spelt 2 mot 11 og likevel avgjort kampen til sin fordel fordi dei har ekstreme kvalitetar. Ein slik type eller to er mangelvare i Enga slik eg ser det. Viss då ikkje Melkadze kan brukast!

Etter at angrepsmønsteret er klargjort, gjelder det framfor alt å være tålmodig. Stallen er god nok til at suksessen fortsetter. VIF er langt overdet nivået der tilhengerne behøver å frykte nedrykk på grunn av dårlig historikk. Dagens VIF er en ny og annerledes historie, og klubben forblir en stormakt i Tippeligaen. Den har både trener, spilere og ledelse til det.

Spørsmål 2:
På grunn av at laget manglar litt skyts offensivt ville eg, i påvente av sommarvinduet, prøvd å fått laget igjen til å virke som eit maskineri. Enga var ikkje suverent mykje betre enn mostandarane i fjor, men mala og mala dei andre laga sønder og sammen. Få villdyra til å våkne, og la spissane til motstandaren få bank av forsvaret. Plutselig scorar Jepsen på eit innlegg og så startar Enga og spele fotball igjen! Sjølvtillit er alfa og omega i denne idretten her og eg vil nesten tru at den ikkje akkurat er på topp for tida. Det er det beste svaret eg kan gje om klubben eg meiner har det desidert beste trenarapparatet i ligaen.

Spørsmål 3:
Rekdal burde vere perfekt til jobben som trenar for eit lag som skal forsvare noko. Mannen er jo så ekstremt opptatt av å vinne at eg nesten er redd. Enga taklar nok suksess, men situasjonen i år er nok noko uvant, og noko berre Rosenborg har erfart i løpet av dei siste 50 åra (følest iallefall slik). Eg er rimeleg sikker på at Enga blir å finne i toppen av norsk fotball lenge, sjølv om klubben slit veldig for tida. Det meste ligg til rette for det.

Spørsmål 4:
Eg trur LSK-kampen kjem på eit perfekt tidspunkt! Plutseleg har ikkje klubben alt og tape, for her kjem serieleiaren og favoritten på besøk. Lillestrøm er kjent langt utafor Norge for monsterspelarar med mord i blikket, og det er mogleg det er akkurat det som skal til for at det smell på Ullevaal i dag. Synd Wæhler og Ardian manglar. Laget kjem til å heve seg, men trur «berre» på poengdeling: 2-2.

Til dei som fryktar nedrykk: Det skjer aldri med dagens stall.
Lykke til vidare med sesongen, vi møtes på Ullevaal 13.august (og kanskje i cupfinalen)!

Flere kommentarer kommer kanskje senere. Vi takker for oppmerksomheten og legger til at en finale mellom Vålerenga og Brann i cupen blir ingen reprise av kampen mellom vestkantslaget og vestlandsklubben.

Legg igjen en kommentar