– Norges beste rekruttlag!

Det jobbes godt med fremtiden i Vålerenga. VPN tok en skikkelig prat med trener Andreas Holter om alt vi ville vite om Vålerenga 2. Les og bli opplyst: Kan du fortelle litt om din bakgrunn og de andre som jobber med Vålerenga 2? – Fotball har jeg spilt for Eidvold Turn, Strømmen og Bærum. I … Fortsett å lese «– Norges beste rekruttlag!»

Det jobbes godt med fremtiden i Vålerenga. VPN tok en skikkelig prat med trener Andreas Holter om alt vi ville vite om Vålerenga 2. Les og bli opplyst:

Kan du fortelle litt om din bakgrunn og de andre som jobber med Vålerenga 2?
– Fotball har jeg spilt for Eidvold Turn, Strømmen og Bærum. I tillegg ble det jo noen kamper for Vålerenga 2, samt til og med et par innhopp for A-laget i 2003 sesongen. Jeg har 5 års utdanning fra Norges Idrettshøgskole og har tatt NFFs trener II-kurs (det såkalte C-kurset). Dette er mitt femte år i Vålerenga. Jeg kom sammen med Petter Myhre høsten 2001 og jobbet da frem til høsten 2005 som spillerutvikler og assisterende trener for U-gruppa. I tillegg har jeg hatt ansvar for å reise litt rundt med tanke på kartlegging av unge og etablerte spillere.

Ellers har vi: Glenn Rostad som er spillerutvikler/trener for U-gruppa. Han har også utdanning fra NIH og er trener III-utdannet (D-kurs). Han har blant annet trent A-laget til Fredrikstad året før Eggen tok over. Ken E Nilsen er keepertrener. Han har vært juniorkeeper i Vålerenga, samt keepertrener i blant andre Oslo Øst. Henning Mathisen er matris/oppmann og morromann. Både Ken, Glenn og jeg jobber i tillegg på Wang Toppidrettsgymnas hvor de fleste spillerne i U-gruppa går på skole. Vi har et meget godt samarbeid med Wang.

Er det andre og?
– I tillegg til de nevnte, jobber Andrea Loberto som spillerutvikler på heltid. Han er med og kjører økter på våre førstelag fra G-13 og opp til U-gruppa. Han har jobbet flere år på akademiet til Leeds Utd og har tatt med seg en del impulser derifra. Hvis vi går enda litt yngre, har vi også ansatt Per Inge Jakobsen på heltid i år. Han skal ta seg av koordinering, trenerutvikling og spillerutvikling i barnefotballen fra 10-13 år. Han er også trener på 13-års laget vårt. Dermed har vi en rød tråd i jobbingen vår fra barnefotballen helt opp til seniorlaget. Per Inge og Andrea har også ansvaret for å koordinere og følge opp samarbeidet vi har med Jordal ungdomskole.

Hva er målsetningene for U-gruppa?
– Vi skal ta så mange poeng som mulig i annen divisjon. Det viktigste er jo at vi berger plassen, men det er litt defensivt. Derfor sier vi så mange poeng som mulig. Juniorlaget har som mål å gå til en NM-finale, men her er det små marginer. Vi røyk for eksempel på straffer mot Lyn i kvartfinalen i fjor. Junior interkrets er en spillerutviklingsarena for de yngste i U-gruppa. Her ønsker vi å ende opp blant de tre-fire beste.

Hvor henter dere ideer og inspirasjon i arbeidet?
– Vi har en utviklingsplan som alle lagene jobber etter. Det er den røde tråden vi snakker om fra de yngste og helt opp til A-laget. Utover dette har Andrea gitt oss mye nytt gjennom sine erfaringer fra Leeds. Vi har selvfølgelig også et godt samarbeid med A-lagets trenerne. Noen av oss jobber som sagt på Wang Toppidrett. Wang har blant annet trenings og kampleirer i Danmark, Nederland og England. Der lærer vi selvfølgelig med endel. Og våre elitelag skal være med på internasjonale turneringer for å plukke opp erfaring gjennom det. Til slutt prøver også vi trenere å utdanne oss best mulig, og vi drar på enkelte studieturer til utlandet for å se hva de gjør i andre toppklubber.

Noen av de unge spillere som ligger best an til en fremtid på A-laget akkurat nå?
– Det er temmelig vanskelig å svare på. Det største ansvaret for utviklingen ligger hos spilleren selv, og alle utvikler seg forskjelig. Men, jeg tror Glenn Roberts har noe av det lille ekstra som skal til. Mohammed Fellah er meget spennende. Jørgen Horn og Dan Fellus kan ta steget opp. Harmeet Singh, Amin Nouri og Kristian Brix er spennende spillere født i 1990. Og så har vi en uslepet diamant i Bardh Shala, født 1991. Men vi har også spillere utenom disse som er lovende og det er meget vanskelig å si hvem som tar stegene videre.

Har du noen tanker om balansen mellom A-lags og juniorspillere i rekruttkamper?
– Nå i starten er det viktig at A-lagsspillerne kommer i gang med sesongen og det vil nok være flere av dem med i de første rekruttkampene enn senere i sesongen. Hovedmålet er allikevel at vi skal bruke så mange juniorspillere som mulig i annen divisjon, samtidig som vi må huske på at vi skal berge plassen. Å klare det med et rent juniorlag blir nok tøft, selv om vi ser at vi kan ta poeng i enkelt kamper uten A-lagsspillere. Det blir nok en blanding av a-spillere og jr.spillere, men med hovedvekt av jr.spillere. Sist kamp avsluttet vi med åtte gutte/juniorspillere. Til tross for dette mente Bærum at de møtte et knallsterkt lag.

Er det vanskelig å holde A-lagsspillerne ”tent” nok når de spiller på Vålerenga 2?
– Det vil jo alltid være stor forskjell på å spille førstelagsfotball kontra rekruttlaget. Men trenerteamet på A-laget har vært helt klare på at de A-spillerne som spiller på Vålerenga 2 skal bidra og legge ned en solid jobb. For å sikre så mange poeng som mulig og for å gi unggutta en best mulig opplevelse. Jeg synes stort sett at A-spillerne gjør en god jobb når de spiller for rekruttlaget. Det er selvfølgelig stor konkurranse om å få spille på førstelaget og det betyr at innsatsen på rekruttlaget kan være en av årsakene til at man spiller for førstelaget neste gang.

Bidrar A-lagsspillerne på noen måte til å bedre de unges prestasjoner?
– Jeg synes de bidrar på flere områder. Spesielt hjelper de med å rettlede de yngste i posisjoneringer på banen og hvor lista må ligge i forhold til duellspill og presisjon. Ellers er det jo stas og motivasjon for de yngste å spille sammen med de største profilene våre når de er med.

Og andre veien?
– De yngste bør jo i allefall bidra med løpsvilje og entusiasme. I tillegg har vi jo noen unge som gjør ting med ballen som mange av de etablerte ville slite med å få til. Så er det jo om å gjøre å få de yngste til å bruke disse tekniske detaljene funksjonelt og til riktig tid og sted.

Hva slags spillesystemer bruker dere?
– Vi prøver å spille så likt som mulig med A-laget, men Reka er jo kjent for å benytte seg av flere typer system i forhold til hvilket kampbilde han tror på. Vi har uttalt at vi i utgangspunktet skal ha to spisser, men så kan det jo være at vi fra tid til annen vil endre på det. Utgangspunktet vårt er allikevel 4-4-2

Noe spesielt dere gjør for å gjøre overgangen til A-laget lettere?
– Hadde vi hatt en fasit på dette, så hadde jeg sannsynligvis vært i en enda større klubb enn Vålerenga. Men vi har en del ting vi gjør og som vi tror på. Vi har hospiteringsordninger helt fra 13-års alder og helt opp til A-laget. De fleste blir flyttet oppover i systemet på ukesbasis, månedsbasis eller permanent. Dette gjør at spillerne sakte, men sikkert tar nye steg. Det var veldig viktig at rekruttlaget rykket opp i annen divisjon. Det gjør at de yngste får matchet seg på et høyere nivå enn den fatale tredje divisjon. I tillegg ønsker vi å delta på gode turneringer for elitelagene våre, slik at de kan få internasjonal matching. Vi vurderer også nøye utleieordninger for de yngste som er for gode til å spille 2.div, men som ikke får matching i tippeligaen. For eksempel har det jo vært en suksess å leie ut Arnar til Sandefjord.

Noen ord om sesongstarten så langt?
– Vi tok en meget komfortabel seier mot Sarpsborg i den første kampen. I den andre kampen mot Bærum forventet vi tøffere motstand. Det fikk vi for så vidt også, men vi var litt misfornøyde med bare ett poeng etter den starten vi fikk på kampen. Vi vet at det blir en lang sesong for oss, ikke minst for våre yngste spillere, så det vil være en fordel for oss å plukke mest mulig poeng på våren. Det gjør også at vi kan rullere mer på laget til høsten, slik at flest mulig av de yngste får prøvd seg i annen divisjon.

Noe mer du vil si?
– Vi er veldig fornøyd med at både VPN og vif.no vier oss såpass mye oppmerksomhet som man gjør. Det er med på å heve interessen for U-gruppa og vårt talentarbeid. Ellers oppfordrer vi flest mulig til å ta en tur på våre junior og rekruttkamper. Vi har mange meget spennende talenter som det blir morsomt å følge i årene som kommer. Vi har et meget godt opplegg for våre unge talenter gjennom de trenerne og fasiliteter vi har på Valle og gjennom vårt samarbeid med Wang Toppidrettsgymnas og Jordal ungdomskole. Vi mener selv at ingen andre klubber i Norge har et bedre opplegg og struktur enn oss selv for øyeblikket.

Legg igjen en kommentar