Byderby: Jan Derek vil smile mer

Bare 6 dager igjen til Byderbyet. VPN tok en prat med mannen som kom hjem til østkanten fra Lyn; Jan Derek Sørensen. Hva tror du om mandagens kamp? – Jeg tror det blir en spennende affære, en tett batalje. De tre siste årene har det alltid vært tett, ingen av lagene har hatt kontroll på … Fortsett å lese «Byderby: Jan Derek vil smile mer»

Bare 6 dager igjen til Byderbyet. VPN tok en prat med mannen som kom hjem til østkanten fra Lyn; Jan Derek Sørensen.

Hva tror du om mandagens kamp?
– Jeg tror det blir en spennende affære, en tett batalje. De tre siste årene har det alltid vært tett, ingen av lagene har hatt kontroll på disse kampene. Jeg regner med at det gjentar seg.

Hva mener du er den spillemessige forskjellen på Vålerenga og Lyn?
– Vålerenga spiller vanskeligere fotball enn Lyn, det liker jeg. Med det så mener jeg at Vålerenga forsøker å holde ballen mer i laget. Jeg mener ikke dermed at Lyn bare druser den av gårde, men de har en spillestil som er noe enklere. Det kan selvsagt være minst like effektivt, men Vålerenga triller mer ball.

Hvordan er det offensive mønsteret i klubbene?
– Ja, det er jo mye snakk om det for tiden. Vi ønsker alltid å spille ut motstanderen, samtidig synes jeg Allan Jepsen svarte bra på et lignende spørsmål på TV 2: Det er ikke lurt å si det til dere, sa han. Selv om VPN er en av oss, vil jeg holde det for meg selv. Kjetil er imidlertid opptatt av at det skal varieres mye og til tider improviseres. Det er ingen uenighet om spillestilen i laget.

Hva er din rolle i Vålerenga?
– Det er i alle fall å spille bedre enn hva jeg gjorde mot Odd. Kjetil kan plassere meg tre steder: Spiss, kant eller benk. Jeg liker minst benken, men om det blir spiss eller kant er egentlig det samme for meg. Jeg liker best å spille bra.

Er din rolle i VIF annerledes enn i Lyn?
– Nei, jeg tror ikke det. Jeg spilte mest spiss i Lyn, men også en del kant.

7 mål i 03, 9 mål i 04 og 7 mål i 05. Hvor mange blir det i år?
– Jeg tror jeg hadde 8 mål i 03, tror jeg har et snitt på 8 mål de tre siste årene. Hva det blir i år, ja? Jeg vil være godt fornøyd dersom jeg scorer omtrent det samme, men jeg er også opptatt av å ha målgivende. Tror bare Alex Valencia og han spissen i Brann, Winters ja, hadde flere målgivende enn meg i fjor. Jeg hadde nemlig 10 målgivende.

Personlige ambisjoner i år og på vegne av laget?
– Personlig håper jeg å bidra til at laget gjør det bra, og på vegne av laget håper jeg at de gjør det bra. Vi bør være med i toppen, ikke nødvendigvis vinne, men i alle fall medalje. Da viser vi at vi er et stabilt topplag, som Nils Arne Eggen sier: Vi må gjenskape tradisjoner.

Fortell om forskjellene på Henning og Kjetil?
– Det er lettere å snakke om likhetene: Begge er veldig autoritære, begge har en klar ledertype i seg. For å være en god trener må man være en god leder, og det er begge.

Hvem er blidest av dem – begge virker alvorlige på tv?
– Du skal ikke tro på det som presenteres på tv. Utenom tv-kameraene smiler begge mye.

Du har også et rykte om at du ikke smiler så mye på tv?
– Ja, det er kanskje min egen feil. Jeg flirer mye med gutta over min egen opptreden på tv. Mange mener jeg er mye sur og jeg kan kanskje bli litt blidere, jeg er enig i det.

Du sa da du kom til Lyn i 2003 at nå har jeg skrevet min siste kontrakt – riktignok hadde du et forbehold – men hvorfor gikk du egentlig til VIF?
– Du vet vel at jeg holdt på med kontraktsforhandlinger i hele fjor høst med Lyn – uten at det var noe bevegelse. Vi ble ikke enige om en banalitet, så kom Vålerenga på banen og da var det egentlig ganske enkelt. Faktisk har jeg lenge hatt i bakhodet at det hadde vært morsomt å spille for Vålerenga, sammen med Rosenborg og Brann er det jo den klubben i Norge med størst potensial, men jeg trodde aldri det kom til å skje.

Hvis jeg sier Borussia Dortmund – hva sier du da?
– Eh… (stille) ja… Jeg hadde to år der nede, det første året spilte jeg mye, det andre året var ingen sportslig suksess. Det var ganske tøft for meg, det gikk jo politikk i det, de bestemte seg bare for at jeg ikke skulle få spille. Jeg spilte verken superbra eller skikkelig dårlig da jeg havnet på benken, likevel ville jeg reist dit igjen. Det var en nyttig og interessant opplevelse, jeg opplevde et nytt land, lærte meg tysk og måtte forholde meg til en annen kultur. Dessuten ble jeg tysk seriemester, og det er vel bare Rune Bratseth og jeg som er det i Norge.

Vi er snart ferdige nå, men hvem tror du hadde vunnet en boksekamp mellom John Fredriksen og Atle Brynestad?
– Ha ha (kort tenkepause). Selvfølgelig John Fredriksen.

Hva er det rareste du noen gang har gjort i fylla?
– Det vet jeg ikke. Og det er fordi jeg ikke husker det, sier Jan Derek Sørensen på telefon til VPN.

Legg igjen en kommentar