Trond Ingebretsen om «Vålerenga Kjerke»

Alle har hørt sangen om Vålerenga Kjerke som brant, også våre motstandere. Og hele Norge vet hva sangen betyr for alle oss i Vålerenga. Kanskje greit å vite noe om den? VPN snakket litt med Trond Ingebretsen, låtskriver og forfatter av sangen: Vålerenga Kjerke Hvordan kom sangen til? – Vel, jeg var ikke der personlig … Fortsett å lese «Trond Ingebretsen om «Vålerenga Kjerke»»

Alle har hørt sangen om Vålerenga Kjerke som brant, også våre motstandere. Og hele Norge vet hva sangen betyr for alle oss i Vålerenga. Kanskje greit å vite noe om den? VPN snakket litt med Trond Ingebretsen, låtskriver og forfatter av sangen:

Vålerenga Kjerke

Hvordan kom sangen til?

– Vel, jeg var ikke der personlig da kjerka brant. Men fattern dro ned med en gang han fikk høre hva som skjedde. Historien og inntrykkene han fortalte fra parken romma så mye, så mange følelser at det bare måtte uttrykkes. Kjerka er en så vesentlig del av bydelen, og den betyr så mye for så mange mennesker, unge som gamle. Et symbol som styrker selvfølelsen og identiteten til lokalområdet. Det er nettopp sånne ting som har gjort sangen til en slags nasjonalsang, tror jeg. Og måten Klanen har jobbet fram sangen og.

Det er egentlig ikke en fotballsang?

– Nei, og men fotballen er jo en viktig del av bydelens identitet den og. Og teksten viser jo den koblingen også med de som hadde spilt fotball som også var der, som far min.

Da var det rett i studio når sangen var skrevet?

– Når jeg laga sangen holdt jeg på å lage plate med Bjølsen Valsemølle produsert av Åge Aleksandersen. Vålerenga Kjerke kom litt sent inn i prosessen, men rakk å bli med på plata ”Fem på midnatt” der slageren egentlig var sangen ”Soria Moria”

Den orginale versjonen har noen trommer som høres litt ukjente ut for de fleste av oss?

– Ja, det var Åges ide at vi skulle ha noen sånne tangolignende trommer oppi det. Det irriterte meg, og jeg likte det ikke. Det er en av grunnene til at jeg liker Ragnars versjon – den er uten trommene. Vi har i Bjølsen Valsemølle faktisk spilt inn en ny versjon av sangen uten trommene – vi får se hvordan vi bruker den.

Hvor lenge kan ”Vålerenga Kjerke” leve som vår ”nasjonalsang”?

– Vet du, det tenker jeg på hver dag. Man skulle lissom tro det ble slutt på den statusen en dag, men det virker jo ikke sånn. Nå skal jo for eksempel Sjappa lage en ny t-skjorte med Vålerenga Kjerke trykt på og teksten på ryggen. Da kan jo nye folk lære seg sangen ved å lese av ryggen til han foran, ler Trond.

Lager du nye sanger som passer Vålerenga da?

– Noe har det jo blitt, blant annet en sang som heter ”Øst for elva”. Mer kan det kanskje bli.

Trond Ingebretsen synger Kjerka på VPNs 10-årsfest lørdag 1.april på John Dee. I tillegg til noen andre klassiske låter som beveger ethvert Vålerenga-hjerte, som ”Fra Store Stå på Bislett” og ”Vaterlands bru”.

Legg igjen en kommentar