Gi denne mannen en klem

Bjørnar Thomassen er mannen som skal ha æren for å ha funnet opp Vålerenga på Nett. Bjørnar er mediesky på vegne av VPN, han har trukket seg helt tilbake, men elsker oppmerksomhet så lenge han får snakke om poker. Les VPNs historie fortalt av VPNs svar på bibelens Adam. Bjørnar er fremdeles på admins-lista – … Fortsett å lese «Gi denne mannen en klem»

Bjørnar Thomassen er mannen som skal ha æren for å ha funnet opp Vålerenga på Nett. Bjørnar er mediesky på vegne av VPN, han har trukket seg helt tilbake, men elsker oppmerksomhet så lenge han får snakke om poker. Les VPNs historie fortalt av VPNs svar på bibelens Adam.

Bjørnar er fremdeles på admins-lista – epostlista som er VPNs styrerom – og han er der med en egen evne til å lire av seg sure oppstøt på de mest bisarre steder. Bjørnar fant ikke bare opp VPN, han fant opp at alle som kommer i nærheten av VPN er grinebiterske – og stolte av det.

Så derfor avleverer han sine svar per epost med følgende klare krav:

– Her, masa. Hvis noe er teit, pretensiøst, dårlig eller kjedelig, står du såklart fritt til å klippe vekk.

– Hvorfor begynte du med VPN?

– VPN ble startet fordi jeg hadde lyst til å lage noe som kunne representere Vålerenga på det da ganske ferske mediet, internett, på en skikkelig måte. Mens flere av konkurrentene i den daværende Tippeligaen hadde egne offisielle, eller halvoffisielle websider, var Vålerenga den eneste klubben uten et skikkelig tilbud.

– Hva var tanken bak?

– Tanken var å presentere spillerne, klubben og kampene på en slentrende og lettfattelig måte. I god Vålerenga-stil, kan du godt si.

– Hvilke forutsetninger hadde du for å starte en nettside?

– Ingen! Jeg eide ikke engang en pc. Høsten 1995 måtte jeg derfor ut for å anskaffe meg et monster av en pc. En Compaq Pentium 75 pc til ca 16.000 kroner ble innkjøpt til formålet.

– Hvilken dato ble den første siden lagt ut?

– Lanseringsdatoen var 23. mars 1996, altså over 10 år siden. Arbeidet hadde pågått i flere måneder, bilder var tatt, tekst var skrevet og ikke minst design var laget.

– Hvem – og hvor mange – hjalp deg for å få det til?

– I starten trodde jeg at dette skulle jeg få til alene. For en som aldri leser bruksanvisninger eller noe som minner om dette ble det imidlertid ikke så lett å lage en skikkelig design. Via internett kom jeg i kontakt med en ung herre ved navn Geir Arne Brevik som kunne en del om webutvikling. Han hadde null fotballinteresse, ingen interesse for Vålerenga og bodde langt ute på bondelandet, men han var på internett, og det var nok til at jeg fikk kloa i han. Uten hans hjelp hadde Vålerenga På Nett antakelig strandet på tankestadiet, eller sett ut som noe lillesøstera di kunne laget.

– Så snart sidene var på lufta kom flere til, blant de aller første var Stian Reklev og Frank Ove Hansen. Eneste feilen de to gjorde var vel å maile redaktøren og foreslå endringer eller forbedringer på sidene. Svaret jeg ofte sendte til forslagsstillere var: «Gjør det sjøl, da» – i alle fall sies det at jeg svarte det. Jeg tror nok at svarene mine oftere var av typen «Veldig bra forslag med dagbok, Stian, hva sier du til å bli bidragsyter på VPN?»

– Siden gikk det slag i slag med bidragsytere, og det morsomme er at de aller fleste av de som driver VPN den dag i dag kom med på laget allerede det første året.

– Brukte du mye tid på VPN i 1996?

– Ja! Det gikk utrolig mye tid med VPN på den tiden. Arbeidet startet allerede høsten før, og de første årene gikk det med noen timer daglig. I starten var det jo ikke så mye daglige nyheter på internett, så på den tida abonnerte jeg på Arbeiderbladet og Aftenposten, og sto opp et par timer før jeg egentlig skulle på jobb hver dag for å lete etter stoff og oppdatere VPN med eventuelle nyheter.

– Hvor ofte ble sidene oppdatert?

– Om ikke 7 dager i uka, så ble sidene oppdatert med en gang det sto noe om Vålerenga på tekst-tv, i aviser eller andre steder.

– Var mange inne på sidene i begynnelsen?

– Det var en god del ja. Jeg husker jeg var overveldet over hvor mange det var, selv om det sikkert bare er peanøtter i forhold til hvor mange som er innom nå for tiden. Husker godt at VPN ganske raskt kom inn på en eller annen topp 10 liste hos Hegnar.no over de best besøkte sportsportalene i landet.

– Ditt forhold til Vålerenga da du fikk ideen?

– Har alltid vært Vålerenga-supporter, og forholdet ble ikke mindre intenst etter at VPN så dagens lys. Jeg reiste på turer og så det meste av hjemme- og bortekamper både før og etter lanseringen av VPN.

– Samarbeidet du med klubben i begynnelsen, har VPN noen gang gjort det?

– Samarbeid? Nei, hehe, det var vel heller med skepsis og skrått blikk klubben så på at VPN vokste fram. Nei da, klubben har vel aldri motarbeidet VPN, men det har opp igjennom tidene vært mange rare mennesker involvert i styre og stell, og ikke alle forsto nødvendigheten av å ha en supporterdrevet webside. Ikke alle visste helt hva internett var heller – tror jeg 🙂

Nevn en morsom episode fra starten?

– Jeg husker en gang jeg ble kontakta av klubben. Vidar Davidsen trengte nemlig hjelp til å finne litt informasjon om en spiller de hadde i kikkerten. Det var en svenske ved navn Pascal Simpson – og alle kjenner vel resten av historien. Skyld dog ikke på VPN, jeg printa bare ut litt fakta fra en eller annen svensk fotballside.

– Når trakk du deg fra VPN – og hvorfor?

– Husker ikke når jeg trakk meg, jeg holdt vel på noen år? Er jo ikke helt ute av VPN nå heller, lever jo som en slags syvende far i huset hvor jeg klager og påpeker feil som dagens VPN-bidragsytere gjør. Tror ikke det var èn spesiell hendelse heller som gjorde at jeg trakk meg. Jeg ville aldri sluttet med VPN dersom det hadde betydd at VPN forsvant, uten at et fullverdig alternativ fantes. Da jeg overlot stafettpinnen til andre visste jeg at VPN ville drives videre og ivaretas på en minst like god måte som det jeg hadde klart.

– De mindre morsomme tingene med VPN var at folk som ikke kjente mediet for eksempel trodde at hvis det sto at «spiller X og Y er noen forbanna undermålere og overbetalte feite jævler som er mer opptatt av utestedene i Bogstadveien enn å prestere for klubben», hvis dette sto i debattforumet, så ville alltid noen høre at dette hadde «stått på VPN». Jeg kunne derfor risikere å bli bydd opp til en omgang bygdevals av medsupportere, fordi «jeg» hadde skrivi sånn piss på VPN. Selv om dette altså var ytret av anonyme folk i ulike fora sto jeg igjen som Satan sjøl. (Og det var sikkert sant det som sto om spiller X og Y og, bare det at det ikke var jeg som hadde skrevet det 😉

– Hva synes du om VPN i dag i forhold til utgangspunktet?

– Synes det er veldig bra, jeg, særlig med tanke på at veldig mange av de som bidrar i dag har vært med nesten alle 10 årene. Veldig mange av de som skriver for VPN får meg til å le, og det er jo noe av vitsen.

– Hvordan kan dagens VPN bli bedre?

– At VPN er bra betyr ikke at ting ikke kan bli bedre 🙂

– Savner litt mer uforutsigbarhet hos dagens VPN – og med uforutsigbarhet mener jeg ikke om kampreferatet kommer 2 eller 4 dager etter kampen, for å si det sånn. I dag er konkurransen hard fra nettaviser som ofte har ferdigkommentert kampen før VPN-redaksjonen kommer hjem fra kamp. Det er derfor viktig at VPN tenker nytt, og overrasker leserne sine, men ikke spør meg hvordan de skal klare det, jeg er ikke et oppkomme av nye ideer, akkurat.

– Har det aldri vært reklame på sidene – i så fall: Hvorfor ikke?

– Det har alltid vært firmaer som har vært interessert i å kjøpe seg inn på VPN, men det var aldri en option i min tid, i alle fall. Litt av cluet med det var at dersom feks Coca Cola sponsa VPN mens Pepsi sponsa Vålerenga ville det skapt uvilje og kanskje misforståelser. Det var heller aldri noe ønske om å tjene penger på VPN, alt arbeid er gjort på dugnad, og sånn tror jeg det vil fortsette i fremtiden også.

– Hvem i Vålerenga eller VPN har du lyst til å gi en klem?

– Hadde du spurt for et par år siden hadde jo svaret vært enkelt: Ingen. Men med den sportslige suksessen vi har fått være med på de siste to sesongene er det nesten fristende å svare: Alle som vil ha!

Dette skriver faktisk Bjørnar Thomassen i en epost. VPN foreslår at alle som møter VPNs far denne helgen gir han akkurat så mange klemmer som han fortjener.

Takk skal du ha, Bjørnar!


Legg igjen en kommentar