Proffen som redaktør

Vi er inne i jubileumsuka hvor VPN fyller 10 år . I den anledning ser vi tilbake på årene som har gått, og lar de som har innehatt førersetet selv fortelle historien. Først ut er sittende redaktør, Viggo «Proffen» Hansteen, som faktisk er den som har ledet VPN lengst av alle. Han er født i … Fortsett å lese «Proffen som redaktør»

Vi er inne i jubileumsuka hvor VPN fyller 10 år . I den anledning ser vi tilbake på årene som har gått, og lar de som har innehatt førersetet selv fortelle historien. Først ut er sittende redaktør, Viggo «Proffen» Hansteen, som faktisk er den som har ledet VPN lengst av alle.

Han er født i 1959, er professor ved Astrofysisk institutt ved Universitetet i Oslo og spiller for Vålerenga old boys. For tiden er han av yrkesmessige årsaker mest i California, likevel er han redaktør av Vålerenga på Nett.

Viggo Hansteen er faktisk den som har vært VPN-redaktør lengst – siden 2000. I en serie over fire artikler de neste dagene vil VPN fortelle om hvem som i et historisk perspektiv har størst ansvar for at VPN har levd i 10 år. Intervjuene gjøres selvsagt per epost. Etter flere epost svarer endelig Viggo som følger:

– OK, ingen grunn til å nøle lenger – spesielt ikke etter et par glass vin på pizzeriasjappa rett over gaten….

– Jeg ble med vårsesongen 1998, da hadde jeg gått rundt og snust på miljøet et års tid eller så. Første artikkel var intervju av Ørni– et intervju jeg fortsatt er veldig fornøyd med – et annet tidlig «verk» jeg hadde moro av å skrive var kampreferatet fra bortekampen mot Besiktas.

– Hvorfor begynte du på VPN?

– Som sagt så var jeg på vei inn i miljøet rundt VPN – det var i de første årene et godt miljø for folk som var mer enn vanlig Vålerenga-interessert og var glad i en fest eller tre. Jeg hadde lyst til å gjøre noe for klubben – og dessuten så merket jeg at opplevelsen av å følge Vålerenga ble mye større når en bidro selv, samtidig som en kunne bli kjent med spillere, ledere, og andre som hang rundt klubben. Og så oppdaget jeg at det faktisk er ganske morsomt å skrive.

– Hvordan var ditt forhold til Vålerenga da du begynte i VPN?

– Hadde hatt et relativt fjernt forhold til klubben opp gjennom 80-årene – jeg dro stadig oftere på kamper mot slutten av tiåret. Men så ble jeg far, samtidig som resultatene Vålerenga presterte stadig ble dårligere. Det toppet seg etter en kamp i 1989 (tror jeg) hvor jeg hadde kjørt opp fra landstedet for å få med en kamp mot Viking: Etter å ha scoret tidlig gjorde ikke forsvaret annet enn å rygge og Vålerenga tapte svært fortjent. Jeg kjente ingen i miljøet og savnet ikke Vålerenga før det var gått mange år, gikk ikke på kamp før i 1994. Men da var jeg klar: Det hjalp at jeg fant en kollega med samme stigende interesse. Det har egentlig bare blitt mer og mer siden da.

– Hvilket ansvar hadde du på VPN i begynnelsen?

– Var i intervjugruppa – og syntes det var skummelt nok.

– Når ble du redaktør – og ikke minst: Hvorfor?

– Da Stian ble headhuntet av Fotball 247 hadde jeg vært en slags viseredaktør en stund allerede. Han ba meg overta, noe jeg ikke hadde noe imot. Jeg hadde tid og lyst og syntes VPN-miljøet var verdt å holde i gang. Dessuten så jeg ingen andre som var forberedt på å overta.

– Hvilke forutsetninger har du for å være aktiv på VPN?

– Som sagt, tid og lyst til å skrive, en viss formuleringsevne, jeg kjente etter hvert et par av nøkkelpersonene og kom godt overens med dem, og ikke minst så er jeg levende opptatt av alt som har med Vålerenga å gjøre.

– Har det noen gang vært vanskelig å få spillere, ledere, trenere i tale?

– Egentlig ikke – et unntak er at Øivind og jeg (kollega og aktiv på VPN) slet i flere måneder med å få til et intervju med Knut Arild Løberg mens han var trener – ellers har klubben vist stor velvilje, og spillerne har vært overraskende flinke til å stille opp.

– Har du noen gang opplevd at klubb eller andre har villet påvirke/redigere VPN?

– I periodene der det stormet som verst rundt klubben har det nok vært et visst trykk fra både den ene og den andre, men ikke verre enn det en kunne vente. Det har aldri i min erfaring vært ubehagelig å avvise de forespørslene vi ikke var på bølgelenge med.

– Hvor mye tid brukte du på VPN i begynnelsen (de første måneden, de første årene)?

– På mitt ivrigste har jeg vel brukt opp en time eller to per dag i snitt. I periodene rundt relanseringer mer. Men selv nå så tar det en snau time å skrive dagboka – gjør man det annenhver uke så blir det nesten en halvtime i snitt per dag. Så er det annet som må gjøres: Et kampreferat i ny og ne, kanskje et intervju, eller litt opprydning på forsiden. Det blir raskt noen timer i uken av slikt, men man blir jo selvsagt litt mer rutinert – også med tidsbruken – med tiden, dessverre også kanskje litt mindre nyskapende.

– Var det mange som klikket seg inn på sidene i begynnelsen?

– VPN har vel egentlig alltid vært godt besøkt med opp til flere tusen besøkende hver dag – uten at det for min del har vært utslagsgivende for arbeidslysten.

– Hva var det meningen at VPN skulle være?

– Et sted hvor man som supporter kunne finne ut det som var verdt å vite om hva som skjedde rundt Vålerenga til enhver tid. Gjerne med et glimt i øyet.

– Er VPN veldig forskjellig i dag fra det opprinnelige – hva er de største forskjellene?

– Opprinnelig så var klubbsidene såpass dårlige at vi også hadde et ansvar for å bringe fram saklig klubbinformasjon. Nå som vif.no har blitt såpass bra må VPN konsentrere seg om å være «kommentatoravis» fra et uavhengig ståsted. Dette gjelder også forholdet til internettpressen for øvrig – de øvrige avisene har blitt mye bedre og har mye større ressurser enn VPN til å viderebringe live-referater, o.l. enn situasjonen var tidligere, skriver Viggo, også kalt proffen.

Og for den som lurer: Kallenavnet har absolutt ingen ting å gjøre med hans ferdigheter på fotballbanen.

Legg igjen en kommentar