Gabardinserien: Tromsø

Fin bukse, men litt lang i beina Uttrykket over er garantert det mest brukte på den eneste ishavsøya i verden med eget lag i Tippeligaen. Tenk deg at du går rundt i en by med titusener av innfødte, som bare når deg til snippen. En herlig følelse? Hiv deg på flyet til Tromsø, så får … Fortsett å lese «Gabardinserien: Tromsø»

Fin bukse, men litt lang i beina

Uttrykket over er garantert det mest brukte på den eneste ishavsøya i verden med eget lag i Tippeligaen. Tenk deg at du går rundt i en by med titusener av innfødte, som bare når deg til snippen. En herlig følelse? Hiv deg på flyet til Tromsø, så får du oppleve dette i virkeligheten.

Du vil føle deg som en konge, der du sprader rundt blant den kortvokste lokalbefolkningen. Dem er like breie rundt hoftene som oss, men har kiloa fordelt på 20-50 centimeter kortere kropp. Når dette ikke gjør at dem er feite, skyldes dette fuglebrystet og en overkropp blotta for muskelmasse. VG reklamen ”ska vi sloss” er ikke en parodi på nordnorske menn, den viser ett gjennomsnitt. Bare se på ”mini” på Tv2, før han flytta fra Nord-Norge blei han kalt ”stakan”. Systuene langs kysten i hele landsdelen har travle dager med å sy inn skjortebryst, sette på skulderputer og sy opp lengden på ermer og buksebein.

Har vi noe forhold til Tromsø
De fleste av oss har nok ikke det. Det vanker nok sikkert en eller annen ukjent slektning av mange av oss der oppe, etter militærtjeneste og tidligere tippeligabesøk, men det skiller neppe Tromsø fra andre byer, med militærleire eller tippeligastatus. Å få frem mer enn det alminnelige hatet, det jeg har mot alle motstandere, er derfor vanskelig. Tromsø er bare et av mange lag i eliteserien, hvor de 3 poenga, er alt laget betyr for oss supportere. Tromsø ligger så langt unna, at du må ha svær tv for å se dem på kartet under værmeldinga. Men strengt tatt så bekymrer det oss midt i ryggen om dem har vær, hvordan været eventuelt er og hvorfor det er på den ene, eller andre måten. Vi har våre liv, og dem har sikker noe dem kaller liv dem også.

Har Tromsø noe forhold til oss
Det skal jeg love deg. Alt måles opp mot oss, ”søringan”. Bare husk tilbake til når vi arrangerte fotballkamp i Valhall i forbindelse med Royal league. Hvor lang tid gikk det før en, eller annen forvokst dverg sto frem med snømåka og sa at 4 meter snø ikke ville vært noe problem i Tromsø? Noen uker senere måtte de flytte sin egen kamp hundre mil sydover, til Bodø. Jeg registrerte at dette ikke avstedkom noen kommentar fra noen i eller rundt klubben vår. Vi har liksom nok med vårt vi.

Vålerenga er dessuten et kjøpelag, for Tromsø har nesten bare nordlendinger i sin spillerstall. Det kan godt være, men når du definerer lokale spillere til spillere som kommer fra et område som i utstrekning nærmer seg et område på størrelse med hele østlandet, ja da er det lett å snakke om spillere fra nærområdet. Ellers så ble det merkelig tyst fra rikssynserne i klubben når de ble tatt i å jukse, ved å bruke flere spillere i Royal League som ikke var spilleberettigede. Det er greit å gjøre en feil, men bevisst å spille med et halvt lag av spillere som du vet ikke er spilleberettigede, se det er juksete og smålig. Vålerenga har naturligvis ikke kommentert dette heller, men lek med tanken om at det var vi som ble tatt mens vi juksa. Jeg synes jeg hører dem: ”Vi i Tromsø tar avstand fra juksinga dæm hold på med i Oslo, haha, vi kunne stille 4 lag med bare dobbelt, eller tredobbelt spilleberettiga spellera”.

Folka i Tromsø
Tar du turen til Tromsø, så vil du føle deg som julenissen når han besøker barna på barnehjemmet. For folka der oppe er det nemlig ikke hverdagskost å få besøk annet enn fra folk som er utkommandert til byen pga militærtjeneste. Tromsø vil derfor by deg på det beste av det den har av både mat, drikke og det som ellers hører med til en god fest. Så har du anledning, så ta hele helga i Tromsø, utestedene er bra og folk er gjestfrie. Ikke bare det, i Tromsø er det mulig å få seg noe uten å måtte juge på seg millioner på konto, bare det at du har konto vil trolig være imponerende nok.

En annen fordel med å dra er at kampa fra Tromsø mediemessig, stort sett blir dekka av lokale skriveføre. Det er derfor ikke mulig å få en objektiv rapport fra kampen. Vinner Tromsø, så burde de vinni klarere. Tromsø var nemlig best i samfulle 90 minutter, uansett. Så dersom du vil ha med deg hva som faktisk skjedde på banen, ja da må du se det med egne øyer, enten på banen, eller på tv.

Et lite reiseråd: Som på alle andre steder med en tiltalende seksualmoral, så innebærer løssluppen omgang med det annet kjønn en ikke ubetydelig risiko. Vær spesielt oppmerksom på at uttrykket ”Æ e jomfru” oversatt til norsk, ikke betyr annet enn at vedkommende ikke har noe i seg akkurat der og da.

Tromsøs stolthet
Dem har midnattssol i Nord-Norge, fantastisk. Sol hele dagen og hele natta, helt utrolig. Hadde det enda vært godt for noe. Ikke gjør midnattssola at det blir varmt, ikke gjør den at du blir brun. Se på dem, de lokale (små) størrelsene, de får engelskmenn til å se ut som negre. Denne lokale blekheten kan jeg forsikre ikke skyldes timer med innsmøring av solkrem med faktor 20, før dem legger seg i solveggen, midt på natta. Nei, midnattssola er kun ett turistbrosjyrefenomen, dens eneste funksjon er å lokke feite amerikanere og tyskere til Tromsø. Ellers har den ingen funksjon, bortsett fra å ta nattesøvnen fra folk. ”Ja, men midnattssola gjør at vi kan lese avisa ute, midt på natta”. Greit nok det, men har folk behov for å lese avisa midt på natta? Nei, vi har sjelden det. Midnattssola er ikke noe fremskritt for menneskeheten, vil vi i Oslo lese en avis om natta, ja så slår vi vel på et lys da. Så midnattssola kan de bare beholde for min del. Takke meg til den sola som henger varmende og brunende over Oslos store antall av lekre badenymfer, der de sprader rundt på badestrendene i og utenfor hovedstaden, 10-12 timer hver dag i 4-5 deilige sommermåneder.

Vålerengas bortestrategi
Vålerenga forsetter prosjektet med å se hvor lite innsats som er nødvendig for å ta med seg 3 poeng på bortebane. Så her blir det minst en time med feriefotball, før vi skrur opp tempoet, akkurat så mye vi må for å ta full pott. Dette er for øvrig min favorittmåte å vinne på, vi tenner først et håp og lar bønda skrike seg hese av glede på 1-0 og 2-0 ledelse. Debattforumene på internett fylles med gledesbrølene fra Brann-supportere og andre som hater oss og aldri lærer at en fotballkamp mot Enga varer i 90 minutter, alltid, uansett. Det virkelig koker blant motstandernes tilhengere, som har tatt frem mobilen og bestilt vindusbord på den lokale veikroa. Da og først da, girer Vålerenga om, Reka spytter ut snusen og roper et dempet og behersket ”nå”. Plutselig beveger Vålerengas spillere seg som om de var med i ett innslag i filmavisen. Spillerne på det andre laget må føle det litt bittert. Her var det egentlig en snøballkrig som ble utkjempa, og så plutselig pælmer vi håndgranater, mens de fortsatt står der med løssnø med en og annen småstein inni. Hvis Reka må, så har han alltids klasebomba Steffen Iversen i bakhånd også. Bønda taper og føler det er urettferdig, ja nærmest som et ran, men bunnlinja er tre poeng til Vålerenga og tomme bord langs vindusrekka på veikroa.

God tur og god kamp
Jeg vil ønske en god tur til dere som tar turen til Norges utpost, og god kamp til dere som blir hjemme også, der dere slikker sol, is, eller bare slikker på hovedstadens overfylte badestrender.
Godtfolk på ishavsøya, jeg har en melding til dere også: Finn frem sysakene og få lagt opp ermer og bein på findressen, det er årets seriemester, som i all vennskapelighet avlegger dere en visitt.

Vi forventer en mottagelse, som er en kommende seriemester verdig.

Legg igjen en kommentar