Vinner av VPNs blå påskenøtter

Ok, da er påsken over. Den surrealistiske og småharry påskekrimmen er ferdig, og mest viktig: vi skal kåre en vinner av VPNs blå påskenøtter. Nøtteredaksjonen fikk inn overraskende mange svar og derfor har vi brukt en hel del til på barbering og retting med rød penn og stjerner. Det mulige totale antall nøtter som kunne … Fortsett å lese «Vinner av VPNs blå påskenøtter»

Ok, da er påsken over. Den surrealistiske og småharry påskekrimmen er ferdig, og mest viktig: vi skal kåre en vinner av VPNs blå påskenøtter. Nøtteredaksjonen fikk inn overraskende mange svar og derfor har vi brukt en hel del til på barbering og retting med rød penn og stjerner. Det mulige totale antall nøtter som kunne sankes var 12 totalt, hvilket er en hel del mer enn de fleste av dere har mellom hendene. Eller bena. Vi tar spørsmålene fortløpende med de korrekte svarene og noen kommentarer.

Skjærtorsdag:
– Vi lurte på hvem som scoret de andre målene for Vålerenga ved siden av Ørni i cupfinalen 1997. Korrekt svar var selvfølgelig Kaasa, Haug og Musæus.
– Dernest var det spørsmål om hva den grønne fare er, (bortsett fra Rekdals Audi A8). Korrekt svar fra dere rutinerte drankere er absinth, denne vidunderlige drikk som fjerner alle dine problemer gjennom å fjerne deg. Noen snublet innom Jägermeister, men dette er bare 35% sprit, den er ikke stein grønn og den gir deg ikke overnaturlige evner. Jäger var feil.

Langfredag:
– Først stilte vi spørsmål om hvilken klubb Vålerengas eneste finske utespiller (kremt!) gikk til fra klubben vår. Korrekt svar er Crystal Palace, forøvrig en klubb i rødt og blått det og. Jeg savner forøvrig Aki ennå, jeg. Sniff.
– Dernest lurte vi på når Bohemen åpnet. Og det var juli 1998. Som en av deltagerne så fint formulerte det: ”ikke et minutt for tidlig”.

Påskeaften:
– I oppfølgingen av nominasjonen av Aki som eneste finne i Vålerenga fulgte vi opp med spørsmål om hvilken motstander Vålerenga møtte da Mikko Kaven spilte sin eneste hele seriekamp for oss: Svaret var Start. Og de scoret ikke på Mikko da.
– Og i spørsmål to ba vi om fullføringen av en kjent Vålerenga-sang. Og det vi lette etter var ”Tom Lund”. Ikke Jon Blund som noen foreslo. Man kan skjønne bommen dog, som en deltager sier: ”Jon Blund og Tom Lund ser ut som noen nisser begge to……har aldri likt noen av dem.”

1.Påskedag:
– Den første blånøtten denne dagen var hvem som var motstander da Milos spilte sin eneste seriekamp for Vålerenga (og ble utvist), og om det var hjemme eller borte. Svaret var Strømsgodset borte på Marienlyst. Og så må vi ta for oss myten om at Milos bare spilte 12 minutter. Den er nemlig ikke sann, slik som en av våre deltagere sier: ”At han bare spilte 12 minutter for Enga er en myte, og viser at Spetalen ikke har pæiling på fotball. Mirkovic startet nemlig kampen, og ble utvist i 2.omgang.” Hvis du tar en titt i VPNs arkiv finner du samme historiske fakta. Milos spilte 1.omgang pluss minst 20 minutter i annen omgang før han røk på sitt andre gule og måtte forlate banen. Men dette endret ikke på hva som var det korrekte hårløse og blå svaret.
– Dagens andre spørsmål var en smule åpent. Hvorvidt Erik Foss tror han kan løpe fra dagens spillere med ball. Den selvskrytende fyren sa dette i ”Veien tilbake”-videoen fra 1997, men hvorvidt han fortsatt mener det er mer usikkert. Derfor fikk alle som svarte på spørsmålet en blånøtt. Egentlig lette vi etter noen saftige karakteristikker av mannen og den beste var følgende poetiske stykke: ”Sist jeg så Fossern var ved siden av Gardemoen på jakt etter fleinsopp. Hva den mannen tror eller ikke tror er fullstendig likegyldig, men svaret må bli ”Ja”, den bitre mannen med hoftefeste tror han kan det meste.”

2.påskedag:
– Det nestsiste spørsmålet handlet om et svart kapittel i Vålerengas liv; høsten 1996. Da en viss klubb fra Hedmarken ville fravriste oss 3 poeng som resultat av surr i papirene og en Juro Kuvicek som spilte uten tillatelse. Denne klubben kaller vi bare XXX fortsatt og alle vet hvem det er. Elisabeth Holm var leder av klubben da. På TV så vi henne stå med sitt strenge skolelæreransikt og rettferdig harme. Det handlet ikke om å tilrane seg poeng for å overleve i Tippeligaen, men om prinsipper og hva som var rett og galt, sa hun. Vi nevner i farta at Godset kunne gjort det samme, men de valgte å la saken ligge siden de forholdt seg til sportslige resultater. Godset var i nedrykkstrid og som om det skulle være rettferdighet i fotballen overlevde de så vidt gjennom en storseier i siste kamp. Noen år etter lo hele det virkelige fotball-Norge av Elisabeth Holms strigråt på TV igjen da XXX rykket ned og ingen poeng var å hente på noe skrivebord. Blånøttredaksjonen ser at hatet sitter fortsatt tungt blant leserne. Vi siterer følgende utsagn:

”xxx – Den skammelige unnskyldningen av sportsånd er Kongsvinger, et tettsted som Glomma ennå ikke har klart å ta med seg i en vårflom”” Jeg protesterer! Vilt!! Dere trodde kanskje dere var lure som stilte dette spørsmålet, men ikke faen om dere får meg til å besudle PC’en min med å skrive hva XXX egentlig står for… XXX er «kodeord» for XXX Toppfotball, en slags fotballklubb fra ei innavlsbygd på Hedmarken. Blånøtt takk, uten å skrive ut navnet på drittklubben i klartekst, dere skjønner hva jeg mener!””XXX er fotballens svar på MacBeth, som bringer ulykke over alle som sier navnet høyt. Det er klubben ved svenskegrensa som dessverre rykket opp til første divisjon i år.”

Og om Elisabeth Holm:
”Elisabeth Holm er personen som ga krokodilletårene et ansikt. Da XXX likevel rykket ned gråt hun på nasjonalt fjernsyn. Måtte hun brennes sammen med Gjemselunden.”

De fleste fikk rett på dette spørsmålet, inkl bonusnøtten.

– Til slutt spurte vi hva en Oslo-frokost er.

Det eksisterer mange usunne og et sunt svar på dette. Og alle disse svarene godkjente vi.Det sunne først, som definitivt ikke var det vi tenkte på: en skolefrokost innført på begynnelsen av 30-tallet. Den skulle være skikkelig sunn og man matet ungene med skonrokk (hva nå det enn er?), nypesyltetøy, tran, kålrot, torskeleverpostei og verre. En variant på 60-tallet var visstnok solvarm melk og gulerøtter dyppet i tran. Noen mente Oslo-frokosten var innført under krigen for å sikre rekrutteringa til Vålerenga. Et lekkert sitat fra professoren som innførte faenskapet: Frokostens formål var å ”bekjempe den hypokondri som så mange mennesker så unødvendig plages av.” Vel, det funka ikke…

De mer usunne variantene var øl i mange former, tidlig på bohemen, sammen med globoid, egg, bacon, og/eller pølser. Noen mente også kaffe latte og to røyk, uten å komme med det som svar. Jägeren slapp man ikke unna – et forslag var Jäger og kaffe på Bohemen.

Det vi var ute etter, som ingen svarte og som da kanskje er et mer lukket uttrykk enn nøtteredaksjonen trodde, er et karbonadesmørbrød med egg, en pils og en røyk. Det er en Oslo-frokost. Men alle sunne og usunne fikk rett som seg hør og bør.

Og vinneren av årets påskenøtter er: Thomas Steen. Vi gratulerer! Drakt venter i Sjappa

Legg igjen en kommentar