Newcastle – Vålerenga 3-1

UEFA-cup 2.kamp 3. runde – St James Park 3.3.2004 – 38.531 tilskuere La oss ta det hyggelige først: de av oss som tok turen over Nordsjøen fikk se Vålerenga spille jevnt, og vel så det, med laget som for tiden ligger på 4. plass i Premier League. Så og si en samlet engelsk presse gratulerer … Fortsett å lese «Newcastle – Vålerenga 3-1»

UEFA-cup 2.kamp 3. runde – St James Park 3.3.2004 – 38.531 tilskuere
La oss ta det hyggelige først: de av oss som tok turen over Nordsjøen fikk se Vålerenga spille jevnt, og vel så det, med laget som for tiden ligger på 4. plass i Premier League. Så og si en samlet engelsk presse gratulerer Newcastle med en heldig seier, etter at dommeravgjørelser og keepertabber gikk deres vei. Og dermed er vi ved det mindre hyggelige: Vålerenga tapte en kamp de hadde god kontroll over etter unødvendige keepertabber og en uforståelig dommeravgjørelse. Kampen endte 3-1 til Newcastle etter mål av Alan Shearer, Erik Hagen og 2 ganger Shola Amoebi.

Lagoppstilling Vålerenga:

Øivind Bolthof
Erik Hagen Kjetil Rekdal (Runar Normann 71) Tom Henning Hovi
David Brocken Jørgen Jalland Ardian Gashi David Hanssen (Kjetil Wæhler 66)
Morten Berre Freddy dos Santos Daniel Fredheim Holm

Lagoppstilling Newcastle:

(4-4-2) Given – O’Brian, Bramble, Woodgate, Hughes – Bridges (Brittain 77), Jenas, Speed, Robert – Bellamy (Amoebi 46), Shearer

Mål/kort:

Alan Shearer 1-0 20 min.
25. min 1-1 Erik Hagen
Shola Amoebi 2-1 47. min
Shola Amoebi 3-1 89. min
Titus Bramble GK
Aaron Hughes GK

Hoveddommer: Eric J. E. Braamhaar, Nederland

Hva kan en vente seg når Vålerenga skal møte Newcastle borte, i mars?

Sist klubben var i en tilsvarende situasjon var opplevelsen av det som skjedde på banen alt annet enn hyggelig og vi måtte ta til takke med å vinne «banketten». Ved ankomst St James» massive tribune, og «Sir John Hall West Corner» var håpet om noe mer enn det i hvert fall til stede. Vålerenga hadde greid seg bra i hjemmekampen og alt tydet på at Newcastle var en kjempe på leirføtter, praten i Newcastles gater og puber, på TV og i pressen forøvrig tydet på at Skjærene var på vei full fart inn i en blindgate. Men Newcastle er tross alt laget som ligger på 4. plass i Premier Leage, og samtidig et lag som har sjelden god kontroll hjemme.

Vålerenga begynner kampen bra, ligger lavt og riktig på banen og spillerene synes å være alt annet enn skremt av omgivelsene. Det eneste som skuffer i de første minuttene er Jørgen Jalland som misser flere oppspill. (Jalland har forøvrig en skikkelig «Dr. Jeckyll and Mr. Hyde»-kveld med briljant og katastrofalt spill om hverandre.) Jeg har notert avslutninger på både David Hanssen og Ardian Gashi i løpet av de første 10 minuttene.

Allikevel er det Newcastle som spiller seg til den første store sjansen, et godt innlegg fra ventre finner Shearer 10-12 meter foran mål. Shearer tar med ballen med armen, noe som tydeligvis er lov i England, og skyter hardt på direkten. Egne tanker i rask rekkefølge, under hendelsen: 1) Oi, Shearer er i farlig posisjon. 2) Det må da være hands! 3) Æsj, nå er det 1-0. 4) Jøss, bra redning Bolthof!

Etter denne sjansen tar Vålerenga, med ett unntak, over omgangen. I det 13 minuttet trekker Jørgen Jalland seg fri og skyter, Newcastle må gi corner. Corneren er dårlig men Vålerenga får både innkast i farlig posisjon og corner før angrepet er slutt.

Så, med god luft under vingene, skjer katastrofen. Øyvind Bolthof blir avblåst for å tatt med seg ballen med hendene utenfor 16-meteren mens han tar utspark. Vi på tribunen skjønte ingenting, og TV-bildene skulle vise at det gjorde heller ikke den dømmende linjedommeren. Vel vel.

Newcastle får dermed et frispark på 16.5 meter, og frisparket setter selvfølgelig Alan Shearer i mål. Skuddet er lavt og hardt, men rett på Bolthof som hadde tatt det skuddet på en god dag.

Like etter er Newcastle på farten igjen, de kommer godt nedover venstresiden forbi Erik Hagen og får lagt inn. Bolthof avverger innlegget men gir en retur midt foran mål. Alan Shearer er selvsagt på plass, men skuddet er langt over.

Nok Newcastle, nå er det Vålerenga! Ardian Gashi drar seg fri og skyter hardt og høyt. Shay Given får såvidt en finger på ballen og slår ballen såvidt opp i tverrliggeren. Like etter får Vålerenga frispark på midtbanen, Rekdal slår inn foran mål og Newcastle må gi corner. Rekdal tar corneren og sannelig er ikke Erik Hagen helt alene foran mål og setter inn utligningen 1-1. Et mål som er mer enn fortjent.

Nå følger den beste perioden fotball denne referenten har sett Vålerenga prestere de siste årene. Ballen går nydelig på en-touch fra mann til mann. Det vil si bortsett fra i de situasjonene der Jalland eller Gashi synes det er lurt å trekke av en mann eller to før de slår en briljant pasning. David Brocken på høyresiden er konge, David Hanssen løper som en tulling, mens Freddy dos Santos, Daniel Fredheim Holm og Morten Berre gjør manns jobb der fremme. Og hvis noen tror vi glemmer Kjetil Rekdal, Tom Henning Hovi eller Erik Hagen så tar de feil. Men hvorfor høre på meg, jeg siterer heller Bramfitt i The Journal, lokalavisen i Newcastle. – I was impressed by the bright attacking football, the admirable work ethic and the evident desire to win. Right, enough of Vålerenga, what about us? eller fra TV-sendingen vi så utenfor dassen i pausen. – This is incredible! It»s like seeing a team playing in July as though it were October. The precision of passing, the form of the players, it»s just amazing… Newcastle will surely lose unless they score again in regulation time.

Men Vålerenga får ikke satt et mål i det siste kvarteret tross stor overlegenhet i spill: 31. Freddy tar ned nydelig pasningmen får litt panikk of skyter over. 33. Jalland bra mens Newcastle konsekvent handser. 41 Bra Vålerenga overgang! 45. Holm blir felt. Brockens frispark fra 40 meter slås til corner av given.

De siste minuttene er Newcastles, men Vålerenga rir av den lille stormen og lagenen går til pause med 1-1 (2-2 aggregate) som det hadde stått i engelsk presse.

«Klyp meg i armen, jeg drømmer»-stemningen får lov til å vare kun to minutter ut i 2. omgang. Erik Hagen snubler, reiser seg og snubler igjen. Det er nok for ny-innbyttede Shola Amoebi som kommer rundt og får skutt før Kjetil Rekdal kommer opp i ham. Skuddet er lavt og ikke alt for hardt, men Øyvind Bolthof har ikke dagen, kommer seg ikke ned og lar dermed ballen glippe gjennom fingrene og inn i mål. Vi siterer nok engang The Journal. – Amoebi, on for hamstring victim Bellamy, cut inside and struck a firm drive goalwards. Bolthof, bizarrely, shovelled the striker»s shot goalwards and Newcastle were back in front.

Men Vålerenga var ikke død. Langsomt krabber laget mot formen det viste i første omgang med gode taklinger, presisjon i pasningene og forholdsvis høyt press. Dessverre så synes laget å ha glemt å bruke bredden – det vil først og fremst si David Brocken – i denne fasen av kampen. Spesielt Jørgen Jalland, men generelt hele laget var alt for ivrige på å spille direkte i lengderetningen i andreomgangen.

Mens vi ventet på et godt Vålerengaangrep rakk vi å legge merke til at Tom Henning Hovi gjorde en kjempejobb mot Alan Shearer. Kanskje Herr Hovi burde tenke på å ta en sesong til etter denne?

Etter hvert kommer Runar Normann inn for Kjetil Rekdal og med
Kjetil Wæhler inne for David Hanssen går Vålerenga over til 4-4-2. Normann viser et par nydelig finter til å begynne med men greier ikke sette preg på kampen.

Det gjør derimot Morten Berre som etter 72. minutter viser at det ikke bare er norske spillere som har problemer med å ta fra ham ballen. Han drar like godt av to mann før han sender en flott pasning ut i 45 til Ardian Gashi. Gashi får dessverre ikke skikkelig trykk på skuddet. Returen ender hos Kjetil Wæhler som skyter over. Mål ble det ikke, men det er Vålerenga som presser.

Newcastle tar etter dette litt over igjen og Vålerenga må gi corner, men det er Vålerenga som spiller seg fram til den neste store sjansen: En lang ball fra høyre når fram til en fremadstormende Morten Berre som dessverre ikke får bedre kontroll over ballen enn at han setter skuddet over fra 4-5 meter.

Med få minutter igjen skjer det som må skje i slike situasjoner: Newcastle får en overgang – Shearer til Jenas til Amoebi og selv om det ble mumlet om offside er det få som gidder å bli skikkelig sure: kampen er tapt før Amoebi setter 3-1.

Spiller Vålerenga som dette i fortsettelsen kan vi ikke annet enn å vente noe stort når serien begynner.