Dagboka mandag 10. januar 2011

Det er mandag og ingen grunn til å henge med hue, sesongen er jo én dag nærmere. Vi godtar det meste, enten det er forsterkning eller svekkelse av andrelaget. Men først og fremst er det bursdag. Amin Nouri I dag gratulerer vi Amin med 21 årsdagen. Bursdagsgaven vår er at vi har trua på ham. … Fortsett å lese «Dagboka mandag 10. januar 2011»

Det er mandag og ingen grunn til å henge med hue, sesongen er jo én dag nærmere. Vi godtar det meste, enten det er forsterkning eller svekkelse av andrelaget. Men først og fremst er det bursdag.

Amin Nouri
I dag gratulerer vi Amin med 21 årsdagen. Bursdagsgaven vår er at vi har trua på ham. Vi tror dette er sesongen han tar det endelige steget til fast plass i førsteelleveren, tross større konkurrranse i forsvaret etter at Fredrik Stoor signerte for klubben. Amin hadde en sterk avslutning på fjorårssesongen etter en trøblete start og så som så midtveis. Time will show. Det blir færre rekruttkamper for ham i år, men i de kampene han får på andrelaget blir det som makker til noe vi ikke trodde var mulig i Vålerenga, nemlig:

Vidar Riseth
Han toppet lista til Panzer, han er mannen vi elsket å hate. Selveste Riksklysa, som endelig hadde lagt opp, er tilbake, denne gangen i blått. Det umulige har blitt mulig, Riseth har blitt en av oss. Hva er det som skjer egentlig?

Står han på lønningslista? Får han et innhopp eller tre på A-laget? Sportssjef Haakonsen svarer oss på sms:

– Null kroner i godtgjørsle. Skal bidra inn mot de unge på trening og i kamp hvis ønskelig. For gammel for juniorene 🙂

Ordninga kom først og fremst i stand fordi Martin og Vidar er BestFriends4Ever. Egentlig er vel det ei ripe i lakken for Martin, men Martin er en slu rev, han har nok erfart i 2010 at når de yngste gutta briljerer på A-laget og dermed ikke kan spille for 2. laget, samtidig som NFFs regelverk hindrer mange av de eldste gutta i å spille på andre laget, så sliter andrelaget. Hva gjør man da? Jo, da skaffer man seg en rekke amatører som kan bidra for rekruttene. Martin har selv hatt denne rollen i 2010, og nå har han fått med seg en gammal kompis på Oldboyslaget sitt. Kanskje er det nok fotball igjen i føttene til Vidar Riseth til at dette faktisk kan bety et sportslig løft for andrelaget. På amatrømarkedet er kanskje Riseth blant de som sitter på øverste hylle? Time will, som vi har sagt før,fortsatt show.

Sidoine Oussou
Er Vålererenga er i ferd med å snu trenden med bomkjøp. Klubben har sterke tradisjoner med dumme signeringer. Denne gangen har vi trua, men det er ikke nødt til å gå bra, selv om attenåringen er noe av det aller mest spennende Stig Torbjørnsen (i følge VG) har sett av afrikanske fotballtalenter. Vi heller litt isvann i blodet med Haakonsens ord på pressekonferansen fredag:

– Alt avhenger av hvor raskt han tar omstillingen til snø, minusgrader, kunstgress, nye lagkamerater, og ny spillestil

Bevares, vi har voldsomme forventninger, men ..eh .. time will show.

Stars & Friends
For halvannet år siden forlot talentspeider Stig Torbjørnsen Rosenborg . Han gikk over i agentfirmaet Stars & Friends og Adresseavisen skrev :

– Om han finner spillere som er aktuelle for det norske markedet vil han først gå med casen til Rosenborg.

Og speideren fulgte opp med:

– Ja, det vil jeg. Men det er jo ikke bare på grunn av meg. Det handler om økonomiske muskler også. Er det en spiller som er aktuell for spill i Norge, så er det ikke sikkert at for eksempel Viking er så interessant, men heller Rosenborg på grunn av historie og at de har et navn i Europa, forklarer Torbjørnsen.

I samme avisartikkel fra den gangen sier han også:

– Jeg har alltid hatt et greit forhold til Rosenborg, og etter tre år i klubben er jeg blitt en RBK-er

Vålerenga benytter seg også av tjenestene til Torbjørnsens firma og en kan jo spørre seg om hvordan disse tjenestene fungerer når agentfirmaet betjener to konkurrenter som Vålerenga og RBK når agenten er en RBK-er. Vi har ikke peiling på hvilke avtaler som er meisla opp mellom klubben vår og speider Torbjørnsen, men Vålerengas første kupp er hogd ut av stein i følge VG fredag, og vår medisinske koordinator, Eirik Bjærke, har i følge samme VG kun to ord på hva han fikk se på den medisinske testen av benineseren Sidoine Oussou, nemlig fy faen.

Fy faen var også blant de to ordene VPN-redaksjonen brukte etter å ha lest videre i VG-artikkelen i det rosa bilaget fredag:

– Han har ikke spilt kamp siden vi så ham i en turnering i Benin i 2009. Vi måtte få ham vekk fra alle andre, og vi tok han til Elfenbenskysten der han skulle trene med et lag. Men det ble for mye oppmerksomhet der også, så vi flyttet han igjen – til en mindre klubb

Vi husker boka ”Den forsvunne diamanten” – historien om fotballens mørke side, og vi husker hvordan vi selv har kritisert og skamkalt stakkars Lyn for menneskehandel i forbindelse med svindel og nigerianske fotballtalenter. Er vi i ferd med å møte oss selv i døra?

Denne bortgjemminga av Sidoine Ousseou smaker litt vondt, og det er dumt om Vålerenga involveres i mer eller mindre uredelige triks fra et agentfirmas side. Men om Stars & Friends sikrer seg del i mannens fremtid ved å yte ham noe på veien, så er vel det (dessvere?) en del av det store gamet «fotballøkonomi». Sidoine har trolig allerede oppnådd noe han bare drømte om som guttunge. Og at VIF er et brukbart utstillingsvindu for spillere som har noe å fare med burde det være liten tvil om. Altså har gutten fått en mulighet som kan gi han enda større muligheter om han forvalter denne muligheten rett.

Det som er det store spørsmålet her er jo hvilke avtaler Stars & Friends og VIF har med eller om gutten. Det som gjorde Mikel-saken så stygg var jo at fyren ble forsøkt lurt av både den ene og den andre. I vårt tilfelle har vi signert en fyr som ER 18 år gammel, så det skal vel godt gjøres om noen i ettertid mener at signaturen hans ble satt før han ble 18 år og senere kopiert hit og dit…

Om VIF har vært delaktige i «dekkoperasjonen» til Stars & Friends er det selvsagt på kanten, eller et stykke over, men det er likevel Torbjørnsen og Stars & Friends som har «gjort jobben». Og hva som er rett og galt i dette gamet er det neimen ikke lett å mene noe om.

Hva skal man for eksempel mene om at norske Etzaz Hussein prøvespilte for Man U som 14-åring og deretter signerte en lærlingekontrakt som 16-åring og proffkontrakt som 17-åring (og nå ryktes tilbake til Enga). Er ikke Man U’s fotballakademi også et «skjulested» for talenter? Langt fra alle som er innom der blir superstjerner, for å si det slik..

En kommentar til «Dagboka mandag 10. januar 2011»

Legg igjen en kommentar