Sjappesjefen gir seg

Frode Veie i Vålerenga-sjappa har valgt å si opp jobben som daglig leder for å gå tilbake til dagligvarehandelen. Her forteller han om tiden hans i Norges beste Sjappe. Fra den svært spede starten i mars 2000 til i dag har regnskapstallene gått til himmels. Fra en omsetning på 1,5 millioner i 2000, omsatte Sjappa … Fortsett å lese «Sjappesjefen gir seg»

Frode Veie i Vålerenga-sjappa har valgt å si opp jobben som daglig leder for å gå tilbake til dagligvarehandelen. Her forteller han om tiden hans i Norges beste Sjappe.

Fra den svært spede starten i mars 2000 til i dag har regnskapstallene gått til himmels. Fra en omsetning på 1,5 millioner i 2000, omsatte Sjappa for svimlende 18,5 millioner på bare klessalg i 2005. Men det startet tøft med en kolleksjon som ikke traff målgruppen, og fikk blant annet sviende kritikk av VPN på dette.

– Jeg husker VPNs omtale om åpningen veldig godt, og husker jeg var med på et møte med to av VPNs representanter, samt Håvard Lunde som sto bak mye av kolleksjonen. Han var sint som ei fele. Var et ganske absurd møte, men VPN traff jo spikeren på hodet på en rekke av de tingene de kritiserte. Det er ikke veldig mye av de klærne som har kommet inn igjen for å si det sånn. Den gangen kjørte man sitt eget løp, og hørte ikke på hva folk ville ha. Det mener vi at vi har endret på nå, og resultatet siden har vært strålende, sier Frode Veie til Vålerenga På Nett (VPN).
Målet for åpningsdagen var å omsette for 38.000 kroner, noe de klarte så vidt. Til sammenligning passerte man dette beløpet ved rundt 200 anledninger i 2005.

Tilhører dagligvarebransen
Til tross for enorm omsetningsøkning har Veie valgt å legge inn årene. I hans nye jobb vil han drive Easy 24 på Ensjø, et nytt konsept fra Reitan-gruppen.
– Jeg ble ringt opp av en representant fra Reitan-gruppen, og takket ja til å se på konseptet. Jeg var fortsatt usikker om dette var noe for meg da jeg sa ja til å høre mer. Men da jeg så lokalene på Ensjø var jeg solgt. Jeg har arbeidet i dagligvarehandelen siden jeg var 12 år, og er tilbake på det jeg jobbet med før Sjappa, sier Veie.

Når man er ansiktet utad for en butikk som alle Vålerenga-supportere kjenner til går det ut over det privatlivet mener han.
– Jeg har levd de siste årene i det offentlige, og det har vært folk som har hatt et behov for å følge med på alt det jeg gjør. Akkurat den biten har vært slitsomt, og det skal bli godt å skille jobben fra mitt private liv. Har nettopp blitt pappa for andre gang, og jeg har behov for å koble av når jeg er ferdig på jobb for dagen. Det er ikke spesielt kult å bli vekket klokka tre om natta av en fyr som spør når bussen til borteturen neste dag går, forteller Veie.

På topp
Siden åpningen i Sjappa for seks år siden har de også fått hele ansvaret med billetter av Vålerenga Fotball. Det er noe av det Veie er mest fornøyd med å ha fått til.
– Det er en helt annen struktur i Vålerenga Fotball nå kontra da jeg startet. Da vi nevnte at vi kunne ta over billettansvaret ble vi møtt med stor skepsis av enkelte. De trodde vi var skurker og kjeltringer som skulle stjele pengene deres. Nå har vi fått hovedansvaret med billettene, og har faktisk akkurat signert en ny avtale om dette med Vålerenga Fotball for fem nye år. Det føles veldig godt å forlate skuta når den er på rett sjøl. Det å gi seg på topp gir meg en god følelse, sier Veie og legger til at han er stolt av det han har fått til i de årene han har vært Sjappesjef:
– Jeg er stolt av å få billettene på plass, og jeg er stolt av å ha fått til turene som det vi har gjort. Det at supporterne bare behøver å stille opp så fikser vi resten. Og det er morsomt å se at folk kjøper klærne vi selger fordi de synes det er kult, og ikke fordi de føler de må. Det er morsomt å se VIF-effekter overalt, sier han.

Ny sjappesjef
Merete Prestkvern tar over jobben som Sjappesjef midlertidig, et valg Veie er godt fornøyd med.
– Hun har jobbet her i fem år, og kjenner kundene og strukturen i Sjappa. Hun kjenner også miljøet minst like godt som meg, og hun har allerede vært med på mye. Jeg er veldig komfortabel med at hun tar over, men hun må få tid til å komme seg ordentlig inn i jobben. Det beste rådet jeg kan komme med til henne er at hun er seg selv og har trua på seg sjøl. Hun må tørre å spørre og mase på folk, og jeg skal være en rådgiver for henne i starten i tillegg til å ha ansvaret for billettene. Det er en fin tid å begynne på da mye er planlagt for sesongen allerede, forteller Veie.

Til tross for noe kritikk, og det å leve i det offentlige, angrer ikke Veie et sekund på at han sa ja til jobben i januar for seks år siden.
– Jeg angrer overhodet ikke. Det er nok det smarteste jeg har gjort i mitt liv. Jeg har lært masse. Da jeg begynte var alt totalt ukjent for meg. Det eneste jeg kjente til fra før var tippinga og rikstotoen, og det har vi ikke lengre. Jeg har fått flere jobbtilbud, og for meg betyr det bare at folk mener jeg har gjort en god jobb. Da er det mye enklere å gi seg, avslutter Veie.

Sjappa eies av Klanen (rundt 50 prosent), Vålerenga Fotball (rundt 25 prosent), Vålerenga Ishockey (rundt 15 prosent), samt øvrige deler i Idrettsforeningen.

Legg igjen en kommentar